Group Controller

Group Controller

 • Finance
 • Consumer
 • Veghel
 • 947 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Jumbo Vacatures werkgeverspagina voor andere vacatures

“Jumbo kijkt weer naar overnames”, kopt NRC Next van 9 mei 2017. Door een combinatie van organische groei en overnames verzevenvoudigde het familiebedrijf de afgelopen 10 jaar in omvang, en van dat momentum wordt goed gebruik gemaakt. De Corporate Control organisatie speelt daarbij een centrale rol.

De groei van Jumbo

In 2016 maakte Jumbo 109 miljoen euro winst, ruim 44 procent meer dan het jaar ervoor. De belangrijkste overnames van de afgelopen jaren zijn die van Super de Boer (2009), C1000 (2011), La Place (2016) en AC-restaurants (2017). In het recent verschenen jaarverslag wordt aangekondigd dat Jumbo na jaren van acquireren, integreren en optimaliseren klaar is om verder te groeien. Bijvoorbeeld door nieuwe vestigingen en concepten te openen, zoals gemakswinkels op stations en in binnensteden, maar ook nieuwe overnames worden niet uitgesloten.

“We hebben een groei-ambitie, die steken we niet onder stoelen of banken. De vorige overnames zijn goed verwerkt, de schulden zijn terug op het normale niveau. We zouden in staat moeten zijn weer een overname te doen. Maar dan moet er wel iets te koop zijn.” – Ton van Veen, CFO

Finance bij Jumbo

Het hoofdkantoor in Veghel is een snel veranderende werkomgeving. De ontwikkelingen aan de voorkant van het bedrijf werkt ook door in samenwerking met de backoffice. De schaalvergroting heeft grote implicaties voor de manier waarop de Finance afdeling van ongeveer 100 fte samenwerkt met de business. Een goed voorbeeld daarvan is de transformatie die de afdeling Business Control (ongeveer 35 fte) heeft doorgemaakt: de focus is verschoven van reporting naar proactief business-partnerschap. Business Control deelt proactief inzichten in de business met de d irectie en de afdelingen Commercie, Formule, Customer Strategy, Winkeloperatie, Vastgoed & Ondernemerszaken en Supply Chain. Control wordt al vroeg bij investeringsvraagstukken betrokken en levert belangrijke inzichten voor het beslissingsproces. Ook wanneer er een go is spelen de control teams een belangrijke rol in het managen van de organisatie door het aanleveren van dashboards en stuurinformatie. In het geval van een acquisitie kunnen daardoor bijvoorbeeld synergievoordelen zo snel mogelijk worden gemaximaliseerd. Door schaalvergroting en interne doorgroei zijn er op dit moment een aantal vacatures voor sterke Controllers, onder meer in het Group Control team.

Over de vacature: Group Controller

Group Control kijkt over de afdelingen heen en zorgt voor het overkoepelende perspectief. Daarmee is dit team een belangrijke bron voor de directie en alle externe stakeholders van Jumbo. De Group Controller speelt een belangrijke rol in het modelleren van het meerjarenplan en coördineert de overkoepelende Planning & Control cyclus van Jumbo. De Group Controller is een analytisch generalist die even goed kan meedenken over optimalisatie van de winkeloperatie als over acquisities. Hij/zij schakelt met business controllers uit de specialistische teams over onderwerpen als risico, omzet, marge, kosten, cash flow, investeringen en processen. Hij/zij stelt op alle niveaus kritische vragen om een compleet en inzichtelijk totaalbeeld van de prestaties van de organisatie te kunnen maken. Met analyses, dashboards en inzichten stelt de Group Controller de directie van Jumbo in staat om de organisatie optimaal te besturen.

Persoonlijkheid

 • Stevig. Schakelt met directie
 • Analytisch
 • Leergierig en conceptueel sterk
 • Stelt zich op als sparringpartner

Ervaring

 • Analytische WO-opleiding met onderscheidende resultaten
 • Controlling of Audit achtergrond
 • Ervaring met dashboarding

Competenties

 • Samenwerking
 • Helder en overtuigend communiceren
 • Commercieel inzicht
 • Relaties bouwen
 • Resultaatgericht

Exposure in de organisatie

De Group Controller zit dicht bij het vuur, niet alleen fysiek is de afdeling geplaatst op korte afstand van Peter van Erp (Finance Director) en Ton van Veen (CFO), ook in de werksfeer zijn de lijnen kort. De Group Controller heeft grote impact op het beslissingsproces bij investeringsvraagstukken. Denk daarbij niet alleen aan overnames, maar bijvoorbeeld ook aan innovaties die zichzelf pas op de (midden)lange termijn terugverdienen, zoals de thuisbezorgdienst en pick-up points. Om op de verschillende portefeuilles tot goede budgetbeheersing te komen werkt de Group Controller direct samen met diverse Portefeuille Directeuren.

Kweekvijver voor talent

Het Group Control team (5fte) wordt aangestuurd door Erik Sleegers, die zelf een paar jaar geleden doorgroeide van Group Controller tot Hoofd Group Controlling. Dat betekent dat Sleegers zich goed kan inleven in de uitdagingen en zijn opvolger precies de juiste mix tussen vrijheid en begeleiding kan bieden. Vanwege de financiële spillfunctie van het team wordt Group Control als een kweekvijver voor financieel talent gezien. Ook andere financials die bij Jumbo zijn begonnen als Group Controller zijn doorgegroeid binnen de organisatie.

Contact

Group Controller Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.