Global Online Category Manager

Global Online Category Manager

Utrecht

E-commerce, FMCG

Category Management, Digital

Publicatie: 2 november 2017

JACOBS DOUWE EGBERTS (JDE) wil zijn waar de consument is: online. Daarom levert JDE producten aan online retailers, pure-players én hebben ze eigen webshops voor L’OR en Tassimo. Voor deze webshops is category management cruciaal: een bijzondere klantbeleving, een uniek assortiment en een scherpe prijsstelling – voor de consument allemaal redenen om direct bij JDE te kopen. De Global Online Category Manager ontwikkelt de strategie voor de verschillende categorieën, haakt de juiste professionals aan en realiseert samen met hen een inspirerende customer journey – tot aan het kopje koffie aan de keukentafel.

JDE: focus op online

De toekomst van FMCG is online. Toch zijn er slechts een handjevol succesverhalen van fabrikanten die hun producten direct verkopen aan de consument (Direct to Consumer, DTC). Mogelijke kanaalconflicten en investeringen in logistiek houden fabrikanten veelal onder de vleugels van de gevestigde e-tailers en/of pure-players. Zonde, vinden ook de experts op het gebied van digitale transities, want de marges binnen DTC liggen hoger en het levert waardevolle inzichten op over de eindgebruikers.

JDE loopt voorop op het gebied van DTC. De cups van Tassimo en L’OR worden verkocht via eigen webshops en het beheer van deze webshops wordt verzorgd door JDE Global, door de afdeling DTC. Deze afdeling heeft een eigen P&L en opereert dicht bij de Raad van Bestuur. Er is bewust gekozen dit centraal te organiseren om de snelheid te waarborgen en optimaal gebruik te maken van schaalvoordelen. De afdeling DTC wordt commercieel aangestuurd door Wesley Kloppenburg, Commercial Manager DTC (P&L verantwoordelijk). Zijn team (16 fte in totaal) bestaat uit vier online marketing disciplines: CRM/Email, Content, Category Management en Performance Marketing.

Vacature: Global Online Category Manager

De directe online verkoop aan consumenten heeft sinds de lancering buitengewoon goede resultaten laten zien en daarmee is het fundament voor optimalisering en schaalvergroting gelegd. Denk daarbij aan het uitbreiden naar meer merken en landen, het toevoegen van nieuwe verkoopmodellen zoals een koffie-abonnement, het dieper integreren van de verschillende verkoopkanalen en het optimaliseren van het online aanbod. De Global Online Category Manager heeft een cruciale rol in het verder verbeteren van DTC binnen JDE en geeft antwoord op de vraag: waarom zouden consumenten direct bij ons willen kopen?

Dat betekent dat de Global Online Category Manager een effectieve differentiatiestrategie ontwikkelt en implementeert. Hij/zij houdt zich bezig met het verder uitwerken van de online proposities van L’OR en Tassimo, en zet deze af tegen de offline positionering van deze merken en producten. Ook verbetert hij/zij  de online pricing- en promotiestrategie. Het optimaliseren van de omnichannel klantbeleving is een belangrijk onderdeel van deze functie. Doordat de Global Online Category Manager direct inzicht heeft in het gedrag van de webshopbezoeker, draagt hij/zij ook bij aan het ontwikkelen van nieuwe producten en het realiseren van betere verpakkingen voor de online verkoop.

Een voorbeeld waarin al deze verschillende assen voor verbetering bij elkaar komen, is de variatiebox van L’OR. Consumenten kunnen online twaalf verschillende smaken kiezen voor de prijs van tien. Het concept is een helder antwoord op de vraag ‘Waarom DTC?’ Het sluit één-op-één aan op de propositie van L’OR, combineert een bijzondere verpakking met een scherpe prijs, en is alleen verkrijgbaar via de webshop van L’OR.

Stakeholdermanagement

Om succesvol te kunnen zijn verbindt de Global Online Category Manager alle verschillende disciplines en stakeholders met elkaar. Zowel binnen de afdeling DTC als tussen het internationale hoofdkantoor en de landenorganisaties. Sterk stakeholder management is cruciaal. Immers een online campagne is alleen succesvol als alles klopt: kanaalmix, content én doelgroep. En wanneer het niet indruist tegen de belangen van belangrijke lokale partners zoals Koffievoordeel.nl in Nederland, Franprix.fr in Frankrijk of Tesco.com in Engeland. De Global Online Category Manager bezoekt de buitenlandse collega’s regelmatig om de ideale samenwerking met hen te realiseren.

De Global Online Category Manager zoekt de synergie op met de lokale Marketing en Sales Managers van JDE. Een voorbeeld: idealiter verwijzen de tags en call-to-actions (CTA) in alle commercials naar de webshops van JDE. Budgetten worden dan zo effectief mogelijk benut, marges zijn hoger wanneer de consument tot aankoop overgaat en de communicatie blijft eenduidig. Dat is de ideale wereld. In de praktijk hebben de lokale JDE-organisaties diepgewortelde relaties met hun klanten, waardoor DTC-verkoop kan leiden tot kanaalconflicten. De Global Online Category Manager laveert tussen dit soort situaties en gebruikt zijn/haar expertise en bewustzijn van de dynamieken in een multinational om te komen tot win-win situaties.

Voor wie is dit interessant?

Ervaren professionals die zich goed staande weten te houden in complexe organisaties en zich graag ontwikkelen op het gebied van e-commerce.

Persoonlijkheid

 • Conceptueel denkvermogen
 • Verbinder
 • Overtuigend
 • Vernieuwend en creatief
 • Uitstekende communicatievaardigheden

Ervaring

 • Minimaal 7 jaar werkervaring
 • Category management
 • Online brand building
 • FMCG, Retail of e-commerce
 • Stakeholder management
 • Internationale organisatie

Jacobs Douwe Egberts werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds Digital Executives. Voor meer informatie of om te solliciteren, neem contact op met Wiebe Smit, Consultant bij Top of Minds, via wiebesmit@topofminds.com.

Wiebe Smit Recruitment Consultant Top of Minds

Wiebe Smit

Consultant

Solliciteer

Sollicitatie (mobile)

Inspirerend interview

John Brands

General Manager Retail bij JDE

Utrecht, 22-01-2016 | Een van de beste beslissingen die John Brands in z’n carrière heeft gemaakt, is af en toe te switchen van discipline. Want als je een commerciële carrière wilt moet je niet binnen marketing of sales blijven zitten, maar in beide domeinen ervaring op doen. Voor hij General Manager bij JDE werd, werkte hij zelf bij Procter&Gamble, The Boston Consulting Group en Coca-Cola Enterprises.

Lees meer