Global E-commerce Category Manager

Global E-commerce Category Manager

 • IT
 • Consumer
 • Utrecht
 • 1041 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de JACOBS DOUWE EGBERTS werkgeverspagina voor andere vacatures

JACOBS DOUWE EGBERTS (JDE) wil zijn waar de consument is: online. Daarom levert JDE producten aan online retailers, pure-players én hebben ze eigen webshops voor L’OR en Tassimo. Voor al deze kanalen is category management cruciaal: een bijzondere klantbeleving, een uniek assortiment en een scherpe prijsstelling – voor de consument allemaal redenen om bij JDE te kopen. De Global E-commerce Category Manager ontwikkelt de strategie voor de verschillende categorieën en de vier kanalen (Click & Mortar, PurePlay / Amazon, Marketplaces en DTC), haakt de juiste professionals aan en realiseert samen met hen een inspirerende customer journey – tot aan het kopje koffie aan de keukentafel.

JDE: focus op online

De toekomst van FMCG is online. Toch zijn er slechts een handjevol succesverhalen van fabrikanten die hun producten direct verkopen aan de consument (Direct to Consumer, DTC). Mogelijke kanaalconflicten en investeringen in logistiek houden fabrikanten veelal onder de vleugels van de gevestigde e-tailers en/of pure-players. Zonde, vinden ook de experts op het gebied van digitale transities, want de marges binnen DTC liggen hoger en het levert waardevolle inzichten op over de eindgebruikers.

JDE loopt voorop op het gebied van DTC. De cups van Tassimo en L’OR worden verkocht via eigen webshops en het beheer van deze webshops wordt verzorgd door JDE Global, door de afdeling DTC. Deze afdeling is daarnaast verantwoordelijk voor de online verkoop via pure-players, webshops van gevestigde retailers en via Amazon marketplace.

Vacature: Global E-commerce Category Manager

De afdeling DTC heeft een eigen P&L en opereert dicht bij de Raad van Bestuur. Er is bewust gekozen dit centraal te organiseren om de snelheid te waarborgen en optimaal gebruik te maken van schaalvoordelen. De afdeling wordt commercieel aangestuurd door Wesley Kloppenburg, Commercial Manager DTC (P&L verantwoordelijk). Zijn team (16 fte in totaal) bestaat uit vier online marketing disciplines: CRM/Email, Content, Category Management en Performance Marketing.

De Global e-commerce Category Manager is binnen DTC verantwoordelijk voor de Category Management discipline, voor de vier online kanalen: Click & Mortar, PurePlay / Amazon, Marketplaces en DTC. Dit doet hij/zij samen met twee Category Managers, waar de Global E-commerce Category Manager leiding aan geeft.

Ontwikkeling online strategie

Voor de verschillende online kanalen ontwikkelt en implementeert de Global E-commerce Category Manager een effectieve differentiatiestrategie. Hij/zij houdt zich bezig met het verder uitwerken van de online proposities van L’OR en Tassimo, en zet deze af tegen de offline positionering van deze merken en producten. Ook verbetert hij/zij de online pricing- en promotiestrategie. Het optimaliseren van de omnichannel klantbeleving is een belangrijk onderdeel van deze functie. Doordat de Global E-commerce Category Manager direct inzicht heeft in het gedrag van de webshopbezoeker, draagt hij/zij ook bij aan het ontwikkelen van nieuwe producten en het realiseren van betere verpakkingen voor de online verkoop.

DTC via eigen JDE webshops

De directe online verkoop aan consumenten via de JDE webshops heeft sinds de lancering buitengewoon goede resultaten laten zien en daarmee is het fundament voor optimalisering en schaalvergroting gelegd. Denk daarbij aan het uitbreiden naar meer merken en landen, het toevoegen van nieuwe verkoopmodellen zoals een koffie-abonnement, het dieper integreren van de verschillende verkoopkanalen en het optimaliseren van het online aanbod. De Global E-commerce Category Manager heeft een cruciale rol in het verder verbeteren van DTC binnen JDE en geeft antwoord op de vraag: waarom zouden consumenten direct bij ons willen kopen?

Een antwoord op die vraag is bijvoorbeeld de variatiebox van L’OR. Consumenten kunnen online twaalf verschillende smaken kiezen voor de prijs van tien. Het sluit één-op-één aan op de propositie van L’OR, combineert een bijzondere verpakking met een scherpe prijs, en is alleen verkrijgbaar via de webshop van L’OR.

Online verkoop via derden

Naast de online verkoop via JDE webshops houdt de Global E-commerce Category Manager zich ook bezig met de online verkoop via derden. Hierin werkt de Global E-commerce Category Manager samen met de global teams die P&L-verantwoordelijk zijn voor de individuele merken.

Primair gaat het bij derden om de pure-players zoals Amazon en Bol.com. En dan zowel de verkoop door Amazon en Bol.com zelf, als om Amazon marketplace. Vooral dat laatste is voor JDE erg interessant, omdat het bedrijf dan meer controle heeft over de klantervaring en minder marge hoeft af te dragen. Daarom is een belangrijke taak voor de Global E-commerce Category Manager om de verkoop via Amazon marketplace te accelereren.

De Global E-commerce Category Manager houdt zich ook bezig met de webshops van grote retailers (Click & Mortar) als Carrefour, Tesco en Albert Heijn. Hij/zij verzamelt best practices en past die vervolgens toe in andere Europese landen. Hierin werkt de Global E-commerce Category Manager samen met de landenorganisaties die verantwoordelijk zijn voor de relatie met de grote retailers.

Stakeholdermanagement

Om succesvol te kunnen zijn verbindt de Global E-commerce Category Manager alle verschillende disciplines en stakeholders met elkaar. Zowel binnen de afdeling DTC als tussen het internationale hoofdkantoor en de landenorganisaties. Sterk stakeholder management is cruciaal. Immers een online campagne is alleen succesvol als alles klopt: kanaalmix, content én doelgroep. En wanneer het niet indruist tegen de belangen van belangrijke lokale partners zoals Koffievoordeel.nl in Nederland of Franprix.fr in Frankrijk. De Global E-commerce Category Manager bezoekt de buitenlandse collega’s regelmatig om de ideale samenwerking met hen te realiseren.

De Global E-commerce Category Manager zoekt de synergie op met de lokale Marketing en Sales Managers van JDE. Een voorbeeld: idealiter verwijzen de tags en call-to-actions (CTA) in alle commercials naar de webshops van JDE. Budgetten worden dan zo effectief mogelijk benut, marges zijn hoger wanneer de consument tot aankoop overgaat en de communicatie blijft eenduidig. Dat is de ideale wereld. In de praktijk hebben de lokale JDE-organisaties diepgewortelde relaties met hun klanten, waardoor DTC-verkoop kan leiden tot kanaalconflicten. De Global E-commerce Category Manager laveert tussen dit soort situaties en gebruikt zijn/haar expertise en bewustzijn van de dynamieken in een multinational om te komen tot win-win situaties.

Voor wie is dit interessant?

Ervaren professionals die zich goed staande weten te houden in complexe organisaties en zich graag ontwikkelen op het gebied van E-commerce.

Persoonlijkheid

 • Conceptueel denkvermogen
 • Verbinder
 • Overtuigend
 • Vernieuwend en creatief
 • Uitstekende communicatievaardigheden

Ervaring

 • Minimaal 7 jaar werkervaring
 • Category management
 • Online brand building
 • FMCG, Retail of e-commerce
 • Stakeholder management
 • Internationale organisatie

Jacobs Douwe Egberts werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds. Neem voor meer informatie contact op met  Suzanne Goedhart-Limmen via suzanne@topofminds.com.

Contact

Global E-commerce Category Manager Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.