Global Commercial Manager DTC

Global Commercial Manager DTC

 • Strategy
 • Consumer
 • Utrecht
 • 865 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de JACOBS DOUWE EGBERTS werkgeverspagina voor andere vacatures

JACOBS DOUWE EGBERTS (JDE) wil zijn waar de consument is: online. Hoewel koffie en thee nog veel worden verkocht in fysieke winkels, ligt er ook veel groeipotentieel online. JDE verkoopt hun koffie en thee via online retailers en direct aan de consument via eigen webshops. Die directe verkoop wordt vanuit het JDE hoofdkantoor aangestuurd door de Global Commercial Manager DTC. Hij/zij ontwikkelt de slimste online campagnes en krijgt iedereen mee in de digitale transitie.

Koffie verkopen anno 2017

De toekomst van FMCG ligt online. Dat geldt ook voor eeuwenoude producten zoals koffie en thee. Toch zijn er slechts een handjevol succesverhalen van fabrikanten die hun producten direct verkopen aan de consument (Direct to Consumer, DTC). Mogelijke kanaalconflicten en flinke investeringen in logistiek houden fabrikanten onder de vleugels van de gevestigde e-tailers en/of pure-players. Zonde, vinden ook de experts op het gebied van digitale transities, want de marges binnen DTC liggen hoger en het levert waardevolle inzichten op over de eindgebruiker.

JDE houdt wel van een uitdaging en loopt voorop op het gebied van DTC. De koffie van Tassimo (cups) en L’OR (cups) worden in heel Europa verkocht via eigen webshops. Om de groei verder op te schalen weten ze bij JDE dat het van belang is in te zetten op klantbeleving en inspiratie. Ook een ijzersterke UX en een snelle, flexibele levering zonder extra kosten zijn cruciaal.

Global E-commerce Team

In 2014 werden de koffietak van Mondelēz en DE Master Blenders (onder leiding van de investeringsmaatschappij JAB) samengevoegd. Het nieuwe bedrijf kreeg de naam JDE en vestigde het hoofdkantoor aan de Piet Heinkade in Amsterdam. De organisatie heeft de afgelopen jaren een behoorlijke transitie doorgemaakt. Ze zijn from scratch begonnen met de opbouw: nieuwe systemen, functies, werknemers, processen en manieren van werken. JDE wil de grootste worden in koffie wereldwijd, en heeft de organisatie daarop ingericht. De professionals op het hoofdkantoor ontwikkelen de internationale langetermijnstrategieën en hebben intensief contact met de lokale organisaties om hen betrokken te houden, te verbinden met de landen, best practices te verzamelen en te delen. De afdeling DTC is onderdeel van JDE Global en opereert dichtbij de Raad van Bestuur. Er is bewust gekozen dit centraal te organiseren om de snelheid te waarborgen en optimaal gebruik te maken van schaalvoordelen. De Global Commercial Manager DTC (hierna: Global Commercial Manager) is verantwoordelijk voor de commerciële resultaten van DTC en stuurt het DTC Marketing & Sales team aan. Deze persoon zal worden ingewerkt door gespecialiseerde Consultants van SparkOptimus en rapporteert aan de Global E-commerce Managing Director. Een ideale start voor een carrière in e-commerce.

Vacature: Global Commercial Manager

Het doel van de Global Commercial Manager is simpel: zeer substantiële omzetgroei realiseren. De Global Commercial Manager is P&L verantwoordelijk en dus gefocust op het commerciële succes van alle webshops. Deze persoon is verantwoordelijk voor alle middelen om dat doel te bereiken: performance marketing, pricing, promotions en CRM. Tegelijkertijd zal hij/zij de synergie opzoeken met de lokale marketing en sales professionals en hen aanhaken bij de international digitale transitie waar JDE doorheen gaat. Een voorbeeld: idealiter verwijzen tags of call-to-actions (CTA) in commercials naar de webshops van JDE. Budgetten worden dan zo effectief mogelijk benut, marges zijn hoger als de consument tot aankoop overgaat en de communicatie blijft eenduidig. Dat is de ideale wereld. In de praktijk hebben de lokale JDE organisaties diep gewortelde relaties met hun klanten, de DTC verkoop kan leiden tot mogelijke kanaalconflicten. De Global Commercial Manager laveert zich door dit soort situaties en gebruikt zijn/haar diepgaande expertise en bewustzijn van de (politieke) dynamieken in een multinational om te komen tot win-win situaties. De Global Commercial Manager maakt DTC tot een internationaal succes, bouwt de business-case verder uit en zorgt dat de hele organisatie onderdeel is van deze digitale transitie.

Online marketing en sales

Om te kunnen slagen moeten zowel de webshops als de klantbeleving ronduit fenomenaal zijn, want de concurrentie is moordend. De Global Commercial Manager stuurt een team aan van zes online specialisten (o.a. performance marketeers, pricing & promo en CRM) en externe marketing bureaus om de traffic en conversie continu te verbeteren. Denk aan: slimme (e-mail) campagnes, analyseren en targeten van de meest waardevolle doelgroepen, partnerships en promoties. Daarnaast werkt de Global Commercial Manager intensief samen met de Manager Operations die onder andere het content team, fulfilment en customer service aanstuurt. Want de perfecte webshop stopt niet bij het online winkelmandje: de Global Commercial Manager gaat door tot in de keuken en zorgt dat de mensen weer terugkomen om nieuwe bestellingen te doen.

De ideale kandidaat

JDE is ambitieus en verdere groei (inclusief in-sourcing) van het team staat op de agenda. De Global Commercial Manager is een ervaren (change) manager, in staat het team verder uit te bouwen en heeft idealiter een track-record op het gebied van new business development. Hij/zij weet zich gemakkelijk staande te houden in complexe organisaties. Excellente communicatie skills en goed stakeholder management zijn dan ook absolute musts in deze functie. De Global Commercial Manager is een analytisch en data-gedreven persoon, maar wel iemand die ook beslissingen durft te nemen wanneer de data nog niet compleet zijn. Ervaring met e-commerce is een pre, maar geen voorwaarde.

“At JDE we believe online coffee has great potential and we are committed to be a leading player. DTC has the mandate and resources from the Executive Committee to make this happen across the globe.” – Kenneth Timmermans, Global Head of Sales

Persoonlijkheid

 • Analytisch
 • People manager
 • Overtuigend
 • Besluitvaardig
 • Commercieel

Ervaring

 • Strategy consulting
 • Eerder gewerkt in FMCG
 • Online marketing en/of e-commerce
 • Minimaal WO-opgeleid

Interessant, want:

 • Je bouwt de online performance van JDE Global verder uit
 • Zichtbare positie binnen JDE Global, met de mogelijkheid veel (commerciële) impact te maken op de toekomst van het bedrijf
 • Intensief contact met veel verschillende afdelingen

Voor meer informatie over deze vacature, neem contact op met Janko Klaeijsen (Partner Top of Minds).

Contact

Janko Klaeijsen Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.