Finance Directeur

Finance Directeur

  • Finance
  • Consumer
  • Amsterdam
  • 728 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Invo Coconut Water werkgeverspagina voor andere vacatures

Invo Coconut Water is een start-up in Amsterdam met de financiële ondersteuning van een succesvolle multinational. “The best of both worlds,” volgens General Manager Frans van Melis, “want we zijn vrij om alles zelf te ontdekken en op te zetten, en als we een goed plan hebben zijn er gelijk de middelen om dit groots te implementeren.” De Finance Directeur is een ondernemer die business-kansen spot en groei mogelijk maakt.

Invo Coconut Water

Invo Coconut Water is onderdeel van CHIC Fresh, waarvan het hoofdkantoor in Shanghai gevestigd is. CHIC Fresh is groot geworden met het verkopen van stukjes vers fruit, fruitsappen en kokoswater – allemaal vers én ongekoeld lang houdbaar. Hoe dat kan? De producten worden onder hoge druk verpakt, waardoor bepaalde bacteriën inactief worden gemaakt. Het resultaat is dat voedingsmiddelen lang vers en vol van smaak blijven. Vooral in Azië en de Verenigde Staten is CHIC Fresh heel succesvol. De producten worden verkocht aan strategische partners, onder andere aan McDonald’s en Del Monte. Ook het kokoswater van Invo Coconut Water slaat goed aan. Het is populair omdat het dorstlessend is en heel weinig suikers bevat. Invo Coconut Water is dus een lekker alternatief voor ‘gewoon’ water.

Invo Coconut Water in Europa

Frans van Melis is door het hoofdkantoor in China aangesteld om de Europese organisatie op te tuigen en de markt flink op te schudden. In eerste instantie met kokoswater (Invo Coconut Water) en de bijbehorende blends, straks ook met vers fruit en sap. De stand van zaken? Er is een kantoor in Amsterdam en een aantal cruciale posities (General Manager, International Marketing Manager, Key Account Manager) zijn ingevuld. Op dit moment wordt Invo Coconut Water verkocht op vijftig locaties in de Randstad, vooral in yogastudio’s, sportscholen en kleine koffietentjes. De omzet over 2016 bedraagt zo’n één miljoen euro. Het doel is de categorie voor kokoswater grootmaken in out-of-home en retail. Op basis van de data beschikbaar over de categorie, de concurrentie en de mogelijkheden op het gebied van M&A, moet een omzet van zes miljoen in 2017 mogelijk zijn.

“Dit is een reële raming voor 2017. Maar dan heb ik wel een team nodig. We moeten de organisatie echt nog from scratch optuigen. Ik heb net een BTW-nummer binnen, that’s it. Hoe start-up wil je het hebben?” – Frans van Melis, General Manager

Vacature voor Finance Directeur

De Finance Directeur is zowel een adviseur voor de General Manager als een pragmatisch analyticus die de noodzakelijke financiële systemen gaat implementeren en de verplichte periodieke rapportages maakt. Dat maakt deze functie een mooie stap voor een financial die ondernemend wil zijn, die mee wil denken over de business en als financieel adviseur wil optreden.

“Het aannemen van een strategische, ondernemende Finance Directeur is cruciaal om als organisatie én als merk verder te kunnen groeien. Ik kan dat niet alleen.” – Frans van Melis, General Manager

Een voorbeeld: Invo Coconut Water wordt nu alleen in kleine flesjes verkocht. Dat is logisch in out-of-home, maar retail bestaat voor 80% uit grootverpakkingen. De plannen om multi-serve toe te voegen aan het portfolio zijn er. De gesprekken met retailers worden ook al gevoerd, maar wat is een goede prijsstelling? De Finance Directeur rekent het uit en adviseert sales. Deze persoon bepaalt ook wat het budget wordt voor marketing om deze nieuwe introductie te lanceren. Kortom, de Finance Directeur is P&L verantwoordelijk voor Invo Coconut Water. De uitbreiding van het portfolio zal ook doorzetten op smaken. Nu wordt er alleen puur kokoswater verkocht, maar er is veel mogelijk op het gebied van blends. Bijvoorbeeld kokoswater met munt of met mango. Die blends worden op een andere manier gemaakt (niet in de fabriek in Thailand). Wat is financieel de meest effectieve manier? Wordt er een fabriek in Europa geopend? De Finance Directeur ziet erop toe dat elke schakel in de supply chain de waarde toevoegt die het moet toevoegen, zonder de prijs onnodig op te drijven.

M&A

Een van de pijlers in de strategie voor 2017 is het aangaan van joint ventures met andere kokoswater merken en/of producenten om verder te kunnen groeien. De Finance Directeur is intensief betrokken zo niet eindverantwoordelijk voor het in goede banen leiden van de M&A’s. Afhankelijk van de snelheid en intensiteit waarmee overnames worden gedaan, kan de Finance Directeur een M&A Manager aannemen die direct aan hem/haar rapporteert. Deze agile benadering is typerend voor de start-up fase waarin Invo Coconut Water zich bevindt. De ambities zijn torenhoog, de doelen zijn gesteld maar het is niet gezegd dat de strategie zoals nu opgetekend ook als zodanig wordt uitgevoerd. Dat is een uitdaging voor iedereen, ook voor de Finance Directeur. Misschien wel juist voor de Finance Directeur, want hij/zij heeft het beste zicht op de cijfers en weet waar de kansen liggen. Of die nu gegrepen moeten worden, of over een paar maanden. Of daar iemand voor aangenomen moet worden of dat het team het zelf kan? Welke samenwerking vruchtbaar is en waar de kokosnoten beter nog even kunnen blijven hangen tot ze écht rijp zijn. Een mooie kans voor een ambitieuze Financials die niet terugdeinst van een beetje onzekerheid en het leuk vindt om te ondernemen.

Contact

Finance Directeur Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.