E-commerce Development Manager

E-commerce Development Manager

 • Marketing
 • Consumer
 • Amstelveen
 • 609 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Nestlé vacatures werkgeverspagina voor andere vacatures

Nederlanders drinken veel koffie. Een kwart van de kopjes drinken we buitenshuis, driekwart daarvan op de werkvloer. Hoeveel werkvloeren er zijn? Meer dan één miljoen. Daar loopt de doelgroep van Nestlé Professional rond. Met het merk Nescafé biedt Nestlé verschillende koffieconcepten voor werkend Nederland. De uitdaging is om de doelgroep online goed te bereiken. Dat gaat de E-commerce Development Manager regelen – onder het genot van goede koffie.

Nescafé

Nestlé Professional bestaat uit een tak voor food (MAGGI, Chef en Buitoni) en beverages (Nescafé). Nescafé is verantwoordelijk voor zo’n 80% van de totale omzet van Nestlé Professional, daarom focust de E-commerce Development Manager zich vooral op de koffie. De producten waar het om gaat zijn onder andere Nescafé Milano en Nescafé Alegria koffiemachines, koffiebonen en -cups en de servicepakketten die daarbij horen. De doelgroep: bedrijven met 25 tot 200 werknemers. Professionals drinken zo’n vier koppen koffie per dag en vaak worden die gratis aangeboden door de werkgever. Een behoorlijke kostenpost dus, waar werkgevers een goede deal voor willen sluiten.

Een nieuwe functie

De functie van E-commerce Development Manager is nieuw. Wat van deze persoon wordt verwacht, staat niet zwart op wit. Er is geen voorganger, dus er is geen overdracht. Het enige wat vaststaat is dat e-commerce de belangrijkste strategische pijler wordt voor Nestlé Professional en dat de E-commerce Development Manager deze strategie opzet en implementeert. Dat vraagt om senioriteit, commerciële creativiteit en daadkracht.

“We weten door het succes van Nestlé Professional in Groot-Brittannië dat e-commerce cruciaal is voor groei. De E-commerce Development Manager zorgt voor datzelfde succes op Nederlandse bodem.” – Laurent Willaerts, Country Business Manager Nestlé Professional

De E-commerce Development Manager wordt niet zomaar in het diepe gegooid. Nestlé Professional Groot-Brittannië heeft een succesvolle e-commerce strategie uitgerold en zij zijn happy to help. Het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat de E-commerce Development Manager in de eerste maanden nauw met dat team samenwerkt. De strategie die de E-commerce Development Manager gaat optekenen is toegespitst op de Nederlandse markt. Waar is behoefte aan bij de klanten en hoe vertaalt Nestlé dat naar een online strategie? De E-commerce Development Manager bedenkt nieuwe concepten, bouwt de business cases, rekent die door en analyseert de resultaten. Een proces van trial and error – zoals gebruikelijk in e-commerce. Alles is meetbaar: tegenvallende resultaten worden onder de loep genomen, successen worden uitgebouwd.

Commercieel inzicht

Het aangaan van commerciële partnerships met distributeurs, zoals groothandels en pure-players, is een belangrijke taak van de E-commerce Development Manager. Hij/zij heeft het contact met deze partijen en zorgt dat de positionering van Nescafé op deze externe online platforms overeenkomt met de gedefinieerde strategie. Denk daarbij aan een speciale Nescafé-omgeving, acties of campagnes in samenwerking met de leverancier. Het is belangrijk dat de E-commerce Development Manager naast kennis van e-commerce ook een sterk commercieel inzicht heeft. De E-commerce Development Manager rapporteert direct aan Laurent Willaerts, Country Business Manager Nestlé Professional.

Online marketing

De zoekterm “koffie op kantoor” levert 653.000 hits op. Het doel van de E-commerce Development Manager is dat elke werkgever die op deze – of gerelateerde – woorden zoekt, bij Nescafé uitkomt. Om dit achter de schermen goed in te richten, stuurt de E-commerce Development Manager een online marketingbureau aan. Zij identificeren de juiste zoekwoorden en werken aan de link-building, de E-commerce Development Manager koppelt daar slimme, gerichte en effectieve acties aan.

“Het online marketingbureau voert uit, maar dan moet jij wel de juiste vragen kunnen stellen. De E-commerce Development Manager wordt onze eerste in-house expert op dit gebied.” – Laurent Willaerts

Om gevonden te worden, is goede content cruciaal. In de beginfase zal de E-commerce Development Manager tijd besteden aan het in kaart brengen van de customer journey en daar de juiste content bij laten creëren. Waar zijn potentiële klanten naar op zoek, wat willen zij weten, wordt dat nu verteld en is het gemakkelijk te vinden? Vervolgens zorgt de E-commerce Development Manager ervoor dat deze online leads worden opgepakt en uiteindelijk leiden tot meer omzet.

“Alleen als de informatie goed staat, zal de conversie stijgen. Klanten zullen pas tot aankoop overgaan als zij gemakkelijk en snel kunnen vinden wat ze willen weten.” – Laurent Willaerts

De E-commerce Development Manager wordt de eerste e-commerce professional binnen Nestlé Professional. Een pionier die de strategie ontwikkelt, uitvoert en bijstelt. Bij uitstek een zichtbare positie met veel impact op het resultaat van Nestlé Professional in Nederland.

Persoonlijkheid

 • Daadkrachtig
 • Volwassen
 • Ondernemend
 • Commercieel
 • Analytisch

Ervaring

 • Minimaal zes jaar werkervaring
 • E-commerce/online marketing
 • Het liefst bij een pure-player of in FMCG
 • Ervaring met out-of-home of foodservice is een pre
 • Stakeholder management

Interessant, want:

 • E-commerce strategie ontwikkelen en uitvoeren
 • Opbouwen van e-commerce team
 • Veel contact met het MT

Contact

Marlies Hoogvliet Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.