Director E-commerce, Sales en Marketing

Director E-commerce, Sales en Marketing

 • Marketing
 • Leisure
 • Hoofddorp
 • 913 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Thomas Cook werkgeverspagina voor andere vacatures

De reisbranche is een van dė pioniers op het gebied van digitalisering. Een veeleisende consument, market disruptors zoals Tripadvisor en Airbnb, en oneindig veel keuzemogelijkheden zorgen ervoor dat de reiswereld niet anders kan dan continu het voortouw nemen. Om ervoor te zorgen dat de organisatie in de digitale voorhoede blijft opereren, zoekt Thomas Cook Nederland een nieuwe Director E-commerce, Sales en Marketing.

OVER THOMAS COOK

Thomas Cook Nederland is onderdeel van het internationale Thomas Cook Group concern, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Londen. Met zo’n 225 mensen werkzaam in Hoofddorp is de Nederlandse tak een van de grootste spelers in de nationale reisbranche.

‘Customer at our heart’ is de lijfspreuk van de organisatie: het gaat erom dat de vakantieganger onbezorgd geniet. Medewerkers verplaatsen zich volledig in de consument door ‘de slippers van de klant te dragen’. In een markt waar de keuze nagenoeg oneindig is, is loyaliteit een van de sleutels tot succes. Thomas Cook bezit tegenwoordig ook eigen hotels. Naar verwachting zijn dit er in 2019 bijna tweehonderd. ‘Door een sterk portfolio van Thomas Cook-hotels te ontwikkelen, kunnen we in alle persoonlijke wensen van onze gasten voorzien en ze te allen tijde een vakantie van het hoogste niveau bieden. Die keuze is bepalend voor ons wereldwijde succes,’ meent Thomas Cook Group CEO Peter Fankhauser.

DIGITALE INNOVATIE

Thomas Cook heeft een duidelijke visie op de toekomst van de reiswereld en de impact van nieuwe technologieën. Een van de ambities is om massatoerisme zo individueel mogelijk te maken. Verschillende diensten worden toegevoegd, zoals het vooraf kiezen van de kamer, en zelfs het van te voren reserveren van een zonnebed. Ook heeft de organisatie partnerships met Expedia en verschillende financiële tech bedrijven. ‘We willen een ware vakantiebankier worden en daarmee een echte disruptor in de markt zijn,’ aldus Fankhauser. Hoe kunnen de toeristische sector en de financiële dienstverlening elkaar met behulp van nieuwe technologie versterken? Een interessant vraagstuk dat legio mogelijkheden biedt. ‘We hebben tal van innovaties in de pijplijn en zijn deze continu aan het testen. Vooraf weten welk idee succesvol wordt is onmogelijk, maar we zijn altijd op zoek naar nieuwe ideeën.’

VACATURE: DIRECTOR E-COMMERCE, SALES EN MARKETING

In lijn met al deze ambities zoekt Thomas Cook een Director E-Commerce, Sales en Marketing. Hij/zij is verantwoordelijk voor het volledige distributie- en marketingproces van Thomas Cook Nederland. Versterking en exposure van Neckermann en Thomas Cook als betrouwbare en duurzame merken zijn enkele speerpunten van de functie. Alle commerciële activiteiten die betrekking hebben op producten, B2B, B2C en Marketing: het valt allemaal onder de verantwoordelijkheid van de nieuwe directeur. Daarbij is schakelen tussen nationale en internationale disciplines eerder regel dan uitzondering. Als onderdeel van een matrixorganisatie werkt de directeur binnen de Thomas Cook Group nauw samen met internationale collega’s en weet hij/zij zaken ook in de bredere context te plaatsen. Een belangrijke rol hierbij is de vertegenwoordiging van de lokale belangen op internationaal niveau, maar zeker ook het vinden van synergiën over de landsgrenzen heen.

Met zes direct reports en een team van ongeveer 50 professionals is de belangrijkste doelstelling om conversie te optimaliseren. Hoge conversie wordt bereikt door de grote volumes aan traffic op de websites optimaal te verzilveren, waarbij het zwaartepunt op de directe kanalen komt te liggen – van de huidige jaaromzet is op dit moment nog ongeveer de helft afkomstig van retail. Een goede relatie met de verschillende retailpartners is dus belangrijk en valt samen met de retailstrategie en commerciële sturing, onder de eindverantwoordelijkheid van de Director E-commerce, Sales en Marketing.

DE ULTIEME KLANTERVARING

In het verleden werkten de afdeling Digital Marketing en de e-commerce collega’s naast elkaar. Begin 2018 zijn de afdelingen samengevoegd om zo een nóg betere klantervaring te kunnen bieden. In de praktijk betekent dit dat de nieuwe directeur alle marketingtools én bijbehorende teams in eigen hand heeft om de verschillende distributiekanalen van Thomas Cook Nederland volledig te optimaliseren. De mogelijkheid al deze zaken persoonlijk aan te kunnen sturen, is zeldzaam bij bedrijven van een dergelijke internationale omvang en statuur.

De Director E-Commerce, Sales en Marketing rapporteert direct aan de Managing Director en wordt niet alleen beoordeeld op conversie-optimalisatie en sales, maar tevens op klanttevredenheid. Kennis van digital en retail vertaalt zich in deze rol niet alleen in affiniteit met algoritmes en conversie, maar minstens zo nadrukkelijk in een passie voor het product en de klant. Dat er voor een hands-on digital professional in de continu veranderende reiswereld niet alleen veel te winnen, maar minstens zoveel te leren valt, staat vast. Doorgroeimogelijkheden zijn er zowel op lokaal als op internationaal niveau.

HANDS-ON LEIDER

All-round digital kennis is cruciaal in deze rol, evenals sterk leiderschap. De Director E-commerce, Sales en Marketing beschikt over strategische kwaliteiten om een visie neer te zetten. Hij/zij deinst er niet voor terug met de voeten in de modder te staan, is een teamplayer en een voorbeeld voor zijn teamleden. Een internationaal netwerk opbouwen is cruciaal om in deze rol te kunnen slagen, dus interculturele sensitiviteit is belangrijk.

Een achtergrond in de reisindustrie is geen vereiste. Affiniteit met change management en de dynamiek van online en offline media is dat wel; ambitie, nieuwsgierigheid, een avontuurlijke mindset en sterke sociale vaardigheden zijn een must. En in die modder kunnen staan dus, al wil je daarvoor waarschijnlijk ander schoeisel aantrekken dan slippers.

KANDIDAATSPROFIEL

PERSOONLIJKHEID

 • Natuurlijk leider
 • Sterke communicatieve vaardigheden
 • Strategisch en analytisch
 • Pragmatisch
 • Hands-on en can-do mentaliteit
 • Goede netwerker

ERVARING

 • Minimaal 10 jaar werkervaring binnen e-commerce en/of online marketing
 • Ervaring in B2B en B2C
 • Affiniteit met (indirecte) sales
 • Klantgericht denken
 • Ervaring met het optimaliseren van conversie, data-driven
 • Werken in een (internationale) matrixorganisatie

Thomas Cook werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds. Neem voor meer informatie contact op met Vivian Linker via vivian@topofminds.com.

Contact

Vivian Linker Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.