Directeur Strategie

Directeur Strategie

 • General Management
 • Consumer
 • Utrecht
 • Gepubliceerd op: 08 november 2023
 • Vanaf 10 jaar werkervaring
 • 1839 views

Kandidaatprofiel*

 • Meer dan 10 jaar werkervaring
 • Achtergrond in strategie
 • Leiderschapservaring
 • Implementatiekracht
 • Verandermanagement

* Uit onderzoek blijkt dat vrouwelijke kandidaten pas solliciteren als ze aan 100% van de eisen voldoen, terwijl mannelijke kandidaten dat al bij 60% doen. Dus herken jij je in deze uitdaging, maar aarzel je of je aan alle eisen voldoet? Dan zien we je CV graag tegemoet.#LI-DNI

Download volledig profiel

Direct solliciteren

Met een nieuwe strategie wil Portaal haar missie – een harmonieuze samenleving met beschikbare, betaalbare en duurzame woningen – sneller realiseren. Deze ambitie speelt naadloos in op het actuele woningtekort, de energietransitie en de toenemende druk op leefbaarheid in wijken en buurten. De Directeur Strategie ontwerpt een innovatieve toekomstvisie en leidt de transformatie waarin de nieuwe strategie in de organisatie verankerd wordt.

Over Portaal

Beschikbare, betaalbare en duurzame woningen waarin mensen goed samenleven, dat is het ideale toekomstbeeld van Portaal. De missie van Portaal gaat verder dan alleen het bouwen en onderhouden van deze huizen: de woningcorporatie werkt met hart en ziel aan gemengde, leefbare buurten. Iedere buurt moet een plek zijn waar mensen goed met elkaar samenleven en zich thuis voelen. Daar zetten bijna negenhonderd gedreven ‘Portalers’ zich elke dag gepassioneerd voor in. De woningcorporatie beheert meer dan vijftigduizend woningen in vijf stedelijke gebieden: Arnhem, Nijmegen, Amersfoort, Utrecht en Leiden. Bij alles wat de woningcorporatie doet, houdt zij rekening met de belangen van de samenleving, bewoners, werknemers en andere betrokkenen. Een goede balans tussen maatschappelijk en economisch rendement, daar streeft Portaal naar.

De maatschappelijke opdracht waar Portaal voor staat, groeit met de dag. Om de uitdaging in de toekomst nóg beter aan te kunnen gaan, stippelde Portaal onlangs een nieuwe strategische koers uit. In deze koers staan de bewoners en de rol van bewoners in leefbare wijken en buurten centraal en wordt tegelijkertijd het strategisch vermogen van de organisatie versterkt. Een van de focuspunten is het verstevigen van het externe netwerk. Daarnaast is de interne samenwerking, zowel tussen de verschillende disciplines als tussen de centrale en lokale teams van belang. Naast een nieuwe strategie wordt vanaf nu de topstructuur van Portaal anders ingericht. Het directieteam – bestaande uit de Raad van Bestuur en de Directeur Vastgoed en de Directeur Finance & Control – wordt aangevuld met een Directeur Bewoners en een Directeur Strategie. Samen staan zij voor de mooie opdracht om deze nieuwe strategische koers vorm te geven en zo de organisatie optimaal in staat te stellen haar ambitieuze missie te verwezenlijken.

“Als samenleving staan we vandaag de dag voor meerdere ingrijpende uitdagingen, waaronder het woningtekort, de energietransitie, bestaanszekerheid en de opvang van kwetsbare groepen. In al die vraagstukken kunnen wij als woningcorporatie een positieve bijdrage leveren aan een oplossing. Als je je wil bezighouden met de meest actuele, prangende topics en echt impact wil maken op de maatschappij, zit je bij Portaal helemaal op je plek.” – Sander Heinsman, voorzitter Raad van Bestuur

Vacature: Directeur Strategie

De Directeur Strategie is de drijvende kracht achter het versterken van het strategische en innovatieve vermogen van Portaal. Samen met de collega’s van het directieteam bepaalt zij/hij de strategische koers van het bedrijf en richt zij/hij zich daarbij vooral op de middellange- en lange termijn. Vraagstukken rondom leefbaarheid, duurzaamheid en armoedebestrijding zijn de belangrijkste topics. “Welke rol kunnen woningcorporaties en Portaal in de toekomst rondom deze thema’s spelen?” Een grote, belangrijke vraag die de Directeur Strategie zo goed mogelijk probeert te beantwoorden. Zodra het antwoord vorm en invulling krijgt, stippelt zij/hij de roadmap en richting uit.

De transitie begint bij de strategieafdeling. De Directeur Strategie zorgt voor de juiste vertaling van beleid naar uitvoer en ziet erop toe dat de klantgerichte visie altijd centraal staat, onder meer in de aanpak voor verduurzaming van het vastgoed. Daarnaast is zij/hij verantwoordelijk voor het vergroten van het innovatief vermogen van de organisatie en het opzetten van een organisatie die hierbij past. De Directeur Strategie bouwt tevens een Business Intelligence-team op en positioneert dat team op een logische plek in de organisatie.

De rol komt met een brede verantwoordelijkheid: de Manager Strategie & Innovatie, de Manager Communicatie en de Kwartiermaker Business Intelligence rapporteren aan de Directeur Strategie. Laatstgenoemde smeedt het MT tot een hecht team dat uitstekend samenwerkt en rapporteert zelf direct aan de Raad van Bestuur.

De Directeur Strategie brengt vernieuwing door voortdurend inspirerende voorbeelden en best practices binnen en buiten de organisatie te verzamelen. Dit doet zij/hij onder meer met pilots in specifieke regio’s die zij/hij vervolgens breed over de organisatie uitrolt. De Directeur Strategie brengt de strategie helder over aan interne en externe stakeholders, en neemt hen overtuigend mee in de plannen.

Vandaag de dag is het belangrijker dan ooit om korte lijnen te hebben met gemeenten, provincies, de Rijksoverheid, brancheorganisaties en andere partners. Samen met hen kan Portaal de juiste keuzen maken om de leefbaarheid in wijken te verbeteren, armoede te bestrijden en de energietransitie te versnellen. De verbinder die de Directeur Strategie naar buiten toe is, is zij/hij intern ook: zij/hij zoekt proactief samenwerking met de Directeur Bewoners, de Directeur Vastgoed, de Directeur Finance en de regiomanagers. Met hen schakelt zij/hij onder meer over de bewoners, het implementeren van duurzaamheid en het bewaken van budgetten.

“We willen dat onze bewoners snel merken dat er een transitie gaande is en dat we stappen zetten. Dat kan alleen als de Directeur Strategie haar/zijn visie snel en daadkrachtig vertaalt naar concrete verbeteringen.” – Arjel Woudstra, lid Raad van Bestuur

Portaal staat aan de vooravond van een cruciale transitie. Dit is het moment waarop de organisatie grote stappen kan zetten richting de toekomst die zij voor ogen heeft. Het strategisch vermogen en de implementatiekracht van de Directeur Strategie zijn onmisbaar om Portaal naar die gedroomde toekomst te leiden. Daarvoor krijgt zij/hij als lid van de directie de volledige verantwoordelijkheid en vrijheid. Dat maakt van deze rol een waarin de Directeur Strategie niet alleen bepalend is voor de toekomst van Portaal, maar ook een significante bijdrage kan leveren aan het oplossen van enkele van onze meest ingrijpende maatschappelijke uitdagingen.

 

Interesse?

Portaal werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds.
Neem contact op met Catherine Visch via catherine.visch@topofminds.com om te laten weten dat je interesse hebt in deze vacature.

Contact

Catherine Visch Solliciteer

Download het uitgebreide functieprofiel

Download functieprofiel
Solliciteer op deze functie

Directeur Strategie

 • Vul je gegevens in en we zullen zo spoedig mogelijk contact met je opnemen

 • Hidden
 • Deel je CV en optioneel LinkedIn URL
 • Max. bestandsgrootte: 10 MB.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.