Digital Lead Energie+

Digital Lead Energie+

 • Marketing
 • Energy
 • Den Bosch
 • 841 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Essent werkgeverspagina voor andere vacatures

Er is een aardverschuiving gaande in de energiesector: groenere energie, bewustere consumenten en steeds meer mogelijkheden door het ontsluiten van big data. Dat schept commerciële kansen, waar Essent vol op inspringt. Daarom werd begin 2017 Sander Leenders (ex-Unilever) binnengehaald als Managing Director Energie+ voor Nederland en België. Leenders: “Als er iets fast-moving is, is het deze sector.” In zijn team is nu een nieuwe vacature voor Digital Lead.

Energie+ bij ESSENT

Essent is de retailorganisatie van innogy in Nederland en België. De consumentenmerken Essent en Energiedirect.nl zijn groot geworden met Elektriciteit & Gas (E&G). Het is geen geheim dat de markt voor E&G afneemt. Enerzijds vindt er versnippering plaats doordat er steeds meer aanbieders opstaan, anderzijds gaan steeds meer consumenten en zakelijke klanten zelfstandig energie opwekken. Daarom zal de core van de business van de business verschuiven. Essent wordt een digitaal energiebedrijf waar consumenten terecht kunnen voor slimme, digitale en duurzame oplossingen om energie efficiënter te gebruiken en hun leven gemakkelijker te maken.

De afdeling die zich richt op duurzame, energie-gerelateerde producten en diensten heet Energie+. Duurzaam betekent hier zowel milieubewust als ook commercieel houdbaar in een competitief landschap. Energie+ bestaat bij Essent op dit moment uit de categorieën Smart Home, Inner Climate, Isolation, Solar en Advies & Energiemanagement (voor de zakelijke markt). In al deze categorieën is een bijzondere rol weggelegd voor Digital. De komende jaren wordt vol gas gegeven op het ontwikkelen van de slimste oplossingen voor het verbeteren van comfort, service en duurzaamheid.

[toggle title_open=”Close Me” title_closed=”Drie horizonnen” hide=”yes” border=”yes” style=”default” excerpt_length=”0″ read_more_text=”Read More” read_less_text=”Read Less” include_excerpt_html=”no”]

HORIZON 1

Op dit moment biedt Essent bijvoorbeeld smart home oplossingen aan zoals de slimme thermostaat Nest en apps waarmee je op afstand CV, verlichting en beveiliging kunt regelen. Ook woningisolatie, zonnepanelen en besparende verlichting horen bij het portfolio van Energie+. De doelgroepen van Energie+ zijn B2C, B2B2C (bijvoorbeeld woningbouwcorporaties) en MKB. Dat gebeurt door middel van zes servicebedrijven, die grotendeels eigendom zijn van Essent. De dekking van het netwerk aan servicebedrijven is landelijk. Naast de 3 miljoen huishoudens die klant zijn van Essent, hebben deze servicebedrijven samen een klantenbestand van ongeveer een miljoen huishoudens. Naast geografische dekking heeft ook ieder servicebedrijf is een specialisme in een van de categorieeën van Energie+, en vormt als zodanig een Centre of Excellence.

HORIZON 2

De ambitie is om binnen vier jaar bottom line een verdubbeling van de winst van Energie+ te realiseren. Essent heeft een Make/Buy/Partner-strategie om het ecosysteem te creëren dat dergelijke groei mogelijk maakt. Make wil zeggen: verder uitbreiden met de eigen servicebedrijven. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor cross- en upselling. Een recent voorbeeld van Buy is de acquisitie van isolatiebedrijf Isoprofs, waarmee nieuw expertise binnengehaald wordt. Partner gaat om het bundelen van de krachten samen met grote bedrijven die in de basis niet concurrerend zijn, maar complementerend hetzelfde doel nastreven. Denk bijvoorbeeld aan specialisten op het gebied van big data, e-mobility of domotica. Samen kunnen zij het ecosysteem ontginnen.

HORIZON 3

Over 5 tot 10 jaar zal de mate waarin de consument afhankelijk is van de energieleverancier drastisch reduceren, tot misschien slechts 10 of 20 procent. De overige energie wekt men zelf op, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Consumenten zullen daarbij steeds vaker gebruik maken van decentrale energiegerelateerde diensten van buren of vrienden. Essent ontwikkelt proposities om ook in de toekomst duurzame interactie met de klant te behouden. Denk bijvoorbeeld aan peer-2-peer of andere digitale oplossingen die de consument faciliteren en ondersteunen. Met het brede scala aan Energie+ activiteiten creëert Essent positieve impact voor de consument, samenleving en het milieu.

[/toggle]

In aanbouw: het Energie+ team

Als Managing Director Energie+ voor Nederland en België heeft Sander Leenders (ex-Unilever) het strategisch plan voor Energie+ opgesteld. Nu is hij bezig een krachtig kernteam op te bouwen om het plan te implementeren. Het Leiderschapsteam voor Energie+ zal bestaan uit de huidige Directors van de servicebedrijven en een Partner & Integration Manager, Head of Operations, Head of Marketing, Head of Sales en Head of Category Management. Zij zullen ieder in een matrixconstructie leiding geven aan specialisten binnen Essent en de servicepartners voor zowel de Nederlandse als de Belgische markt. De Head of Marketing zal daarnaast ook rechtstreeks leiding geven aan een Digital Lead Energie+.

Lees meer over werken bij Energie+

Over de vacature: Digital Lead Energie+

De Digital Lead Energie is verantwoordelijk voor online marketing en de klantreis op het gebied van Energie+. Dit is een sleutelrol in de ontwikkeling en implementatie van de visie, strategie en roadmap van dit domein.

Op dit moment heeft iedere servicepartner eigen online kanalen voor sales en services, die naast de kanalen van Essent zelf bestaan. In totaal bedienen deze kanalen ruim een miljoen klanten, dus dat is niet te onderschatten. In de woorden van Leenders: “Er is heel veel, maar heel veel is er ook nog niet.” De Digital Lead kan direct impact maken door al deze kanalen te optimaliseren, best practices op te schalen en synergie op te zoeken.

Recent is Stella Brenninkmeijer als Marketing Directeur aangetrokken om de digitale transformatie van het bedrijf te leiden. In totaal werken er bij Essent meer dan 50 Digital & Data specialisten. De Digital Lead Energie+ heeft altijd toegang tot al deze experts om plannen voor Energie+ te ontwikkelen en te implementeren. De samenwerking met de marketingafdeling van Essent Nederland zal bijzonder intensief zijn. Ook spart de Digital Lead Energie+ regelmatig met de afdelingen Formulemanagement en B2B, waar veel kennis is. Voor de implementatie schakelt hij/zij bovendien met counterparts bij de servicebedrijven. De Digital Lead is een proactief influencer die waar nodig ook altijd bereid is om zelf de handen uit de mouwen te steken.

Met het oog op horizon twee en drie ontwikkelt de Digital Lead ook de strategie voor e-commerce en online service op het gebied van Energie+. Hier is veel draagvlak voor binnen Essent en bij de servicebedrijven. Zo is bijvoorbeeld recent de campagne ‘Helemaal Zon’ succesvol uitgerold over de kanalen van Essent, Energiewacht, Geas, Kemkens en Volta Limburg. Vanuit deze strategie kan de Digital Lead ook een adviserende rol innemen richting het management voor acquisities van relevante online platformen voor sales of service.

“Energie+ is een greenfield binnen een corporate. De impact die je hier op dit moment kunt maken is onvoorstelbaar, want binnen afzienbare tijd is Energie+ de core van heel Essent. Dat vraagt om een flinke dosis eigen initiatief en ondernemerschap. De rol van de Digital Lead is voor ongeveer 60% gedefinieerd. De rest van de functie zul je zelf vormgeven.” – Sander Leenders, Managing Director Energie+, Nederland & België

Lees het interview

In het kort

Over de kandidaat

 • Strategisch influencer
 • Digital native
 • Customer journey en service design expert
 • Agile werkwijze
 • Comfortabel in matrix
 • Vanaf 8 jaar ervaring
 • WO-opleiding

Over de rol

 • Linking pin
 • Innovatief
 • Veel impact

 

Contact

Janko Klaeijsen Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.