Data Scientist

Data Scientist

 • Analytics
 • Consumer
 • Buenos Aires of Berlijn
 • 834 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de OLX werkgeverspagina voor andere vacatures

De data scientists van OLX hebben een uniek platform tot hun beschikking. Via een ‘koop en bouw’-strategie heeft OLX zich uitgebreid naar 40 landen en richt zich vooral op opkomende markten. De verschillen in cultuur, technologische ontwikkeling en internetkennis tussen de verschillende landen zijn daarom enorm. OLX is een wereldwijd opererend bedrijf dat ernaar streeft aan de vraag van al zijn 300 miljoen gebruikers over de hele wereld tegemoet te komen, hoe heterogeen die ook mogen zijn. Van cruciaal belang daarvoor is het correct kunnen duiden en voorspellen van gebruikersgedrag. Bij een advertentieplatform draait tenslotte alles om gebruikersbetrokkenheid. Zelf produceert of verkoopt zo’n platform niets, het wil alleen de schakel vormen tussen koper en verkoper. De mensen die OLX daarom kunnen helpen hun gebruikers aan zich te binden zijn van groot belang voor het bedrijf – dat zijn de data scientists.

De bergen data van OLX

Door een combinatie van organische groei en acquisitie is OLX wereldwijd het grootste online advertentieplatform geworden, waarop particulieren hun tweedehandsgoederen verkopen aan andere particulieren. Of diensten aanbieden. Of hun huis te koop zetten. Dankzij de nieuwste in-house ontwikkelde technologie kunnen alle zoekhandelingen en transacties van gebruikers realtime gevolgd worden. Als gevolg daarvan is de hoeveelheid beschikbare data enorm. Denk daarbij aan honderden tetrabytes, waaruit een schat aan informatie te herleiden valt, direct toepasbare informatie bij voorkeur, waarmee gezorgd kan worden voor een zo relevant mogelijke, gepersonaliseerde en gebruiksvriendelijke ervaring. Dit is nog zo goed als onontgonnen terrein, dat aan de kern van het bedrijf raakt. Er zal een nieuw team van tien personen worden samengesteld dat zich gaat bezighouden met ‘Search & Relevancy”. De spil van dat team zal worden gevormd door twee data scientists. Die zullen op basis van de gedragsgegevens van 300 miljoen OLX-gebruikers wereldwijd algoritmen ontwikkelen voor zelflerende systemen waarmee iedere gebruiker afzonderlijk verrast zal worden met een op zijn of haar toegesneden benadering bij het gebruik van OLX. Het spreekt voor zich dat dit alleen de besten zal lukken.

Neem Peter. Als hij naar de OLX-app gaat (of de website), moet de feed die hij te zien krijgt op hem toegespitst zijn. En alleen op hem. Nog voordat Peter begint te zoeken naar een drumstel of een opblaasbadje, weet OLX al wat hij graag te zien wil krijgen. Bij OLX beschikken ze immers over zijn zoekgeschiedenis en hun eigen advertentiestatistieken, ze stellen hem vragen, kennen zijn Facebookprofiel en hebben veel context. Met behulp van zelflerende systemen kan de data scientist voorspellen wat Peter graag in zijn feed wil zien. Dus wanneer Peter begint met zoeken, geeft OLX hem relevante zoekresultaten, bijvoorbeeld omdat de verkoper bij hem in de buurt woont of altijd snel reageert rond die tijd of andere artikelen te koop heeft staan waarvan bekend is dat Peter daarin geïnteresseerd is. Of om andere redenen. En de data scientist probeert uit te zoeken wat die andere redenen zouden kunnen zijn.

Over de vacature: Data Scientist

Wat doet een data scientist dus bij OLX? Om te beginnen formuleert hij/zij de juiste vragen. De volgende stap is het analyseren van miljarden gegevens, het ontwikkelen van predictive models, het optimaliseren van algoritmen en het maken van deep-dive analyses om deze vragen te beantwoorden. Een algoritmeverbetering van 10% kan in deze branche direct een 10% hogere netto-opbrengst betekenen. Data scientists zijn verantwoordelijk voor het identificeren van de kernproblemen op het gebied van voorspelling/classificatie en het bedenken van innovatieve oplossingen. Ze dragen bij aan productstrategieën met innovatieve ideeën die ze weten te formuleren aan de hand van data mining en data modeling, en ze formuleren slimme aanbevelingen op basis van de uitgevoerde analyses.

Bekijk het volledige candidate pack over Big Data bij OLX

Profiel

 • Aanleg voor het analyseren van grote hoeveelheden gegevens
 • De drive om essentiële inzichten af te leiden uit dataverzamelingen
 • De kennis om een datamining algoritme om te kunnen zetten in een realtime decision engine
 • Kennis van de online of advertentie/e-commerce-industrie is een pluspunt
 • Flexibiliteit en goed kunnen samenwerken
 • Kritische geest

Ervaring

 • Universitaire opleiding wiskunde, informatica, econometrie, natuurkunde of aanverwante vakgebieden
 • Data science, predictive modeling en programmeren
 • Praktijkervaring met machine-learningtechnieken als logistische regressie, theorema van Bayes, SVM, beslissingsbomen, neurale netwerken en random forests
 • Gestructureerde programmeertalen (Python – bij voorkeur R, SAS, etc.)
 • Relationele en non-relationele databases aanleggen (SQL, NoSQL, Hadoop, etc.) en data warehousing
 • Engelssprekend

OLX werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds Digital Executives. Voor meer informatie of om te solliciteren, neem contact op met Jessica Lim, Senior Consultant bij Top of Minds, via jessicalim@topofminds.com.

Contact

Jessica Lim Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.