COO

COO

Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de BLOS Kinderopvang werkgeverspagina voor andere vacatures
Klimaatneutraal

Deze functie heeft een klimaatneutrale werkomgeving. Dat wil zeggen dat de CO2 uitstoot gekoppeld aan de werkomgeving de eerste drie jaar gegarandeerd wordt gecompenseerd. Het gaat hier om de compensatie van van de uitstoot veroorzaakt door woon-werkverkeer, dienstreizen en het energie -en papierverbruik van je werkplek. Realisatie van de compensatie geschiedt door partner JustDiggit.org. “Als we de aarde kunnen opwarmen, kunnen we haar ook afkoelen.”

Steeds meer ouders werken. Ook de werktijden worden steeds langer. Bovendien wordt er door nieuwe wetgeving meer geïnvesteerd in kinderdagverblijven en stijgt de kinderopvangtoeslag. Niet verwonderlijk dus dat de brancheomzet van kinderopvang al jaren gestaag groeit. BLOS consolideert deze sterk gefragmenteerde markt. Daarom trekt deze scale-up een COO aan.

BLOS Kinderopvang

Het maatschappelijk belang van de kinderopvangsector is groot. Ruim 645.000 kinderen uit 436.000 gezinnen gaan naar een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang. Dit is belangrijk voor hun ontwikkeling en maakt het mogelijk voor hun ouders om werk en zorg te combineren.

Deze sterk gefragmenteerde markt bestaat uit zo’n 3.000 kleine ondernemingen en grote stichtingen. De sector maakt een professionaliseringsslag door, onder meer door de introductie van de Wet Kinderopvang in 2005 en de Wet Harmonisatie Kinderopvang en Peuterspeelzaalwerk (HKP) en de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) in januari 2018. Dankzij het gunstige economische tij groeit de vraag naar kinderopvang sinds 2016 gestaag. Voor eenpitters en kleine ondernemingen blijkt het lastiger om in te spelen op de nieuwe eisen en ontwikkelingen. Ook is het steeds moeilijker om aan de juiste, gekwalificeerde medewerkers te komen. Blos onderscheidt zich door een persoonlijke aanpak te combineren met de mate waarin processen gestandaardiseerd en gedigitaliseerd zijn. Zo is er een app voor de ouders en een uitgebreid aanbod aan blended learning voor de medewerkers in de BLOS Academy.

In 2009 zagen Max en Jennefer van de Blaak (broer en zus) al dat er in deze veelbelovende sector een kans lag voor een andere manier van ondernemen, gebaseerd op gestructureerde procesinrichting en formuledenken. Inmiddels is hun kindje – BLOS Kinderopvang – geen klein familiebedrijf meer, maar een professionele organisatie, die wordt gestuurd door een team van ervaren directeuren en vakbekwame medewerkers. Ruim 150 filialen, een klantenbase van ruim 6000 kinderen, 1000 medewerkers, waarvan 60 op het centraal kantoor in Nieuwegein. Dankzij de indrukwekkende acquisitiestrategie vertoont deze scale-up een ongekende groei in deze sterk gefragmenteerde markt. BLOS is uitgegroeid tot de één na grootste commerciële speler van Nederland. En dan begint het avontuur eigenlijk pas echt.

Vacature: COO

De COO is verantwoordelijk voor zowel de schaalvergroting en professionalisering van de labels BLOS, SKOL en BijdeHandjes als de integratie en rebranding van een groot aantal nieuwe acquisities. De COO maakt, aangestuurd door de Algemeen Directeur, samen met de directeuren Business Development, Bedrijfsvoering, Finance en HR deel uit van het Directieteam van BLOS Kinderopvang.

De COO stuurt bij indiensttreding vijf regiomanagers en drie operationeel managers aan die ieder weer een cluster locatiemanagers aansturen. Met inachtneming van de acquisitieagenda van dit najaar zal het team regiomanagers en operationeel managers op korte termijn uitbreiden. Na overname zullen vrijwel alle nieuwe locaties (op termijn) omgedoopt worden tot BLOS.

De regiomanagers zijn niet alleen verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de filialen in hun regio, maar zijn de ogen en oren van de organisatie in de omgeving. Als er bijvoorbeeld ergens een nieuwbouwwijk komt, creëert dit  kansen voor kinderopvang. Door dit soort informatie te aggregeren en te delen is de COO ook onmisbaar voor de business development. Een quote vanuit de directie:

“BLOS is een platformorganisatie met een BUY&BUILD-strategie. Nieuw overgenomen labels kunnen snel en efficiënt integreren dankzij bestaande processen en structuren. Zo borgen we de uniformiteit. Het overgrote deel van de zaken komen dagelijks terug en zijn dan ook gestandaardiseerd. Het resterende deel is persoonlijke aandacht voor de kinderen, ouders en medewerkers. Zo maken we BLOS groot.”

Doordat professionalisering, schaalvergroting van de bestaande labels en rebranding van de nieuwe acquisities allemaal tegelijk plaatsvinden lopen er veel structuren en processen door elkaar heen. De labels SKOL en BijdeHandjes opereren vrij autonoom en hebben op sommige onderdelen nog een eigen backoffice.

Bovendien bevindt vrijwel ieder filiaal zich in een andere transitiefase. De COO bewaakt het overzicht en de uniformiteit en stuurt gericht bij. Hoewel kinderopvang bij uitstek een sector van persoonlijke aandacht is, komt het bij het aansturen van een omvangrijke, complexe filiaalorganisatie aan op formuledenken, procesafspraken maken, lange lijnen uitzetten en de transitie bewaken. Die transitie vraagt een interessante combinatie van strategisch denken, te vertalen in de operationele aanpak van vandaag.

Kandidaatprofiel

 • WO harde eis
 • Ongenadig ambitieus
 • Commerciële achtergrond in de retail of dienstensector
 • Ervaring met schaalvergroting en verandermanagement
 • Bedrijfsprocessen structureren en standaardiseren
 • Oog voor een excellente executie
 • Verbinden en motiveren door een hoger doel
 • Kennis van de kinderopvang is een pre maar geen vereiste

BLOS Kinderopvang werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds.
Neem voor meer informatie contact op met Marlies Hoogvliet via marlies.hoogvliet@topofminds.com.

Contact

Marlies Hoogvliet Mail

Download het uitgebreide functieprofiel

Download Functieprofiel

Neem contact op

Match

COO

Indien je profiel past op deze vacature zal de betreffende consultant binnen enkele werkdagen contact met je opnemen om een eventueel vervolg te onderzoeken. Aarzel niet en laat je e-mailadres achter.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Solliciteer op deze functie

COO

Laat je e-mailadres achter en we zullen zo spoedig mogelijk contact met je opnemen, meestal dezelfde dag nog!

 • Indien gewenst kun je hieronder jouw CV en/of Linkedin url met ons delen.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Stel een vraag

COO

Vraag over deze vacature? Vraag het Marlies Hoogvliet

Volgende vacature
Head of Customer Success ManagementSemiotic Labs

Aanmelden voor vacature nieuwsbrief

Iedere vrijdag de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.