Commercial Excellence Consultant

Commercial Excellence Consultant

 • Operations
 • Consumer
 • Utrecht
 • 837 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de bol.com vacatures werkgeverspagina voor andere vacatures

Voor ruim 15 miljoen artikelen optimaliseert bol.com voortdurend de prijs. Wat wil dat zeggen? Dat de prijs precies reflecteert wat het product voor de consument waard is, rekening houdend met alternatieven die (elders) verkrijgbaar zijn en marges. Een Commercial Excellence Consultant experimenteert dan ook voortdurend. En wie nu in dit team start, is zelf ook nog onderdeel van een experiment, want er wordt voor het eerst met SCORE gewerkt, een radicaal nieuwe werkwijze met categorie-teams.

Pricing & Sourcing bij bol.com

Van boeken, games, laptops en speelgoed tot kinderkleding en tuinierartikelen – bol.com is georganiseerd in 17 categorieteams. Deze teams bestaan uit sourcing experts en product & merchandising experts. Deze teams houden de winkel elke dag draaiend. Zelfs nu er miljoenen producten van tienduizenden verkooppartners en leveranciers in het schap liggen. Voor zaken als prijsstelling, promoties, assortimentsoptimalisatie en voorraad werken zij nauw samen met de afdeling Pricing & Sourcing. Binnen deze afdeling zijn twee Commercial Excellence teams. De teams worden aangestuurd door ex-strategieconsultants en bestaan uit professionals die intern zijn opgeleid (na bijvoorbeeld een studie econometrie) of eerder hebben gewerkt als consultant of pricing-expert (in telecom of luchtvaart).

“Wat is de ideale prijs voor ieder product? Hoeveel moeten we afprijzen om een promotie aantrekkelijk te maken? Welk assortiment is relevant voor onze klanten? Wanneer kopen we zelf iets in, wanneer kan een van onze partners het beter leveren? Het zijn vragen die we dagelijks moeten beantwoorden. Fact-based, want de antwoorden schuilen in onze rijke dataomgeving. Maar ook experimenteel, want trial & error levert vaak geniale inzichten op.” – Lars Sanders & Bram van Driel, beide Manager Commercial Excellence bij bol.com

SCORE

Om de samenwerking tussen categorieteams en Pricing & Sourcing nog beter in te richten, wordt nu de SCORE-methode geïntroduceerd. Beide Commercial Excellence teams zullen werken met SCORE. Binnen deze methodologie vormen autonome, multidisciplinaire teams de basis, wat een resultaatgerichte werkwijze bevordert. Dat brengt veel vrijheid en evenveel verantwoordelijkheid met zich mee. Teamleden zullen inzichten continu delen en traditionele ‘functiehuisgrenzen’ zullen geregeld worden overschreden. De werkwijze is nog in beta-fase, nieuwe leden kunnen bijdragen aan de vormgeving van de samenwerking.

Vacature: Commercial Excellence Consultant

Als expert op het gebied van pricing is deze consultant een van de belangrijkste sparringpartners van de categoriemanagers. Dat betekent dat er een fors beroep wordt gedaan op diens analytisch vermogen én communicatieve kwaliteiten. Doordat er veel samenwerking is met uiteenlopende stakeholders, ontstaan er ook veel doorgroeimogelijkheden voor de Commercial Excellence Consultant. Door deze combinatie is het een ideale landing spot binnen bol.com voor analytische consultants en adviesvaardige analisten die graag impact willen maken.

Analytisch

Commercial Excellence Consultants bij bol.com monitoren in- en externe ontwikkelingen. Ze combineren en analyseren uiteenlopende prijs-gerelateerde databronnen en vertalen inzichten naar experimenten en verbetervoorstellen.

Impact

Briljante insights zijn mooi, maar het is aan de categorieteams om er iets goeds voor de klant mee te doen. Het is dan ook van belang dat de Commercial Excellence Consultant gesprekspartners kan overtuigen en draagvlak kan creëren voor nieuw prijs-, promotie- en sourcingbeleid. Commercial Excellence Consultants jagen in samenwerking met categorieteams verbetertrajecten aan, organiseren pilots, monitoren performance van initiatieven, sturen proactief bij en evaluaren de uiteindelijke resultaten, zowel vanuit commercieel als vanuit NPS-perspectief.

Kandidaatsprofiel

Vacature

 • Van A tot Z bij innovaties betrokken
 • Hands-on diepgaande analyses opzetten
 • Impact door overuigingskracht

Kandidaat

 • Minimaal 3 jaar ervaring als Analist of Consultant
 • Sterke analytische vaardigheden
 • Kennis van SQL is een pre
 • Commercieel en communicatief sterk
 • Flexibel en innovatief

bol.com

 • Digital marktleider
 • Innovatief en vooruitstrevend
 • Analytische, data-gedreven werkomgeving

Contact

Roland Vetten Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.