Chief Marketing Officer

Chief Marketing Officer

 • Marketing
 • Consumer
 • Amsterdam
 • 597 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Primephonic werkgeverspagina voor andere vacatures

Sinds de komst van streaming zit de muziekindustrie weer in de lift. En dat geldt voor vrijwel alle muziekgenres – behalve voor klassieke muziek. Door het minimale aanbod en de gebrekkige luisterervaring op bestaande streamingdiensten wordt het genre nauwelijks gestreamd. De veelbelovende scale-up Primephonic brengt hier verandering in met een exclusieve streamingdienst voor klassieke muziek. De nieuwe Chief Marketing Officer weet wereldwijd de liefhebbers van het genre te vinden en neemt hen mee in het nieuwe digitale tijdperk van de klassieke muziek.  

Over Primephonic

Turbulente jaren in de muziekindustrie

Tot eind jaren negentig leek de groei van de muziekindustrie oneindig. Maar met de digitale revolutie kwam ook het illegaal downloaden, en dat halveerde de muziekmarkt in no-time. Nu, na vijftien jaar dalende inkomsten, bieden streamingdiensten de oplossing. Streaming is wereldwijd uitgegroeid tot de populairste manier om muziek te luisteren en de muziekindustrie laat sinds 2015 weer groei zien. Daardoor komen er meer financiële middelen vrij voor de ontwikkeling van nieuw talent en ontvangen artiesten een eerlijkere vergoeding voor hun werk. Vrijwel alle muziekgenres profiteren wereldwijd van deze trend. Behalve klassieke muziek.

Primephonic: klassieke muziek in een digitaal tijdperk

Tot nu toe is klassieke muziek de grote afwezige in de streaming revolutie. Want waar het genre zo’n 5% marktaandeel van de totale muziekmarkt beslaat, is klassieke muziek maar 1% van gestreamde muziek. En dat is niet alleen nadelig voor het genre en de artiesten – het zorgt ook voor een grote frustratie bij liefhebbers. Doordat de huidige streamingdiensten volledig zijn ontwikkeld voor popmuziek, zijn het aanbod en de user-experience van klassieke muziek minimaal. Zo is de audiokwaliteit vaak onvoldoende voor de hoge eisen van klassieke muziekliefhebbers en werken de zoekfuncties en algoritmes voor luistersuggesties niet goed voor klassieke muziek.

Onder het genot van een goed glas wijn bedachten drie jonge klassieke muziek liefhebbers een oplossing voor het probleem: een streamingdienst exclusief voor klassieke muziek. Gedreven door de missie om het genre te laten groeien en artiesten eerlijke fees te kunnen betalen, gingen zij aan de tekentafel zitten. En zo ontstond Primephonic: een platform met een volledig aanbod, betere searchmogelijkheden, hogere geluidskwaliteit, relevantere aanbevelingen en meer achtergrondinformatie.

Gesterkt door de funding van tien miljoen, afkomstig van loyale investeerders die zich betrokken voelen bij de missie, is Primephonic inmiddels uitgegroeid tot een scale-up en kleine multinational in één. Vanuit twee prachtige kantoren in Amsterdam en New York werkt een jong, internationaal team van twintig gepassioneerde professionals aan de missie om het genre het digitale tijdperk in te loodsen. Het diverse team bestaat uit onder andere een oud-BCG Consultant, voormalig ‘Jong ondernemer van het jaar’ in Singapore en een voormalig medewerker van het London Symphony Orchestra.

De eerste versie van het product is gevalideerd en staat inmiddels live. En daarmee breekt een volgende fase aan: internationaal opschalen. De Chief Marketing Officer speelt in deze fase een cruciale rol. Hij/zij zorgt ervoor dat iedere liefhebber van klassieke muziek weet dat Primephonic bestaat – en een abonnement afsluit. Daarbij richt de scale-up zich voornamelijk op de echte fans van klassieke muziek: wereldwijd zo’n twintig miljoen.

Vacature: Chief Marketing Officer

De Chief Marketing Officer (CMO) ontwikkelt een omni-channel marketingstrategie om de doelgroep te identificeren en activeren. Via een resultaatgerichte en agile werkwijze bepaalt de CMO op basis van data de marketingstrategie voor de verschillende kanalen, doelgroepen en (geografische) markten. Daarbij werkt hij/zij intensief samen met bureaus en partners en creëert een succesvolle tandem tussen on- en offline marketingkanalen. Zo laat Primephonic potentiële klanten rechtstreeks kennismaken met het product via samenwerkingen met relevante partners , zoals het Concertgebouw. Voor de uitrol stuurt de CMO de internationale marketingafdeling aan (nu vier fte) en breidt deze waar nodig uit. Daarbij reist hij/zij regelmatig naar New York.

Op basis van marktonderzoek richt Primephonic zich nu op de Nederlandse en Amerikaanse markt. De laatste is interessant door de omvang van de markt en de bereidheid van consumenten om te betalen voor muziek. Door de schaalbaarheid van het product zullen op termijn veel landen worden toegevoegd. De CMO stuurt hierbij op een coherente marketingstrategie, die wordt aangepast en uitgerold in verschillende landen. Dat vereist dat de CMO oog heeft voor cultuurverschillen en aan de hand van een collegiale leiderschapsstijl een sterke relatie opbouwt met stakeholders.

Naast trafficgeneratie zorgt de CMO ook voor een optimale CRM- en conversiestrategie. Daarvoor schakelt hij/zij intensief met interne counterparts over de ontwikkeling van het product, de website en content. Op basis van data uit A/B-testen bepalen zij samen de beste strategie om leads te converteren naar een free-trial en de betaalde versie.

De CMO is onderdeel van het Leadership Team en rapporteert aan CEO Thomas Steffens. Hij/zij besluit op strategisch niveau mee over de toekomst van de organisatie.

Kandidaatsprofiel

Ervaring

 • Minimaal 7 jaar allround ervaring in digital performance marketing en/of e-commerce
 • Waarvan minimaal 2 jaar als manager van een team
 • Hands-on ervaring met het opzetten en uitrollen van een omni-channel marketingstrategie, idealiter over verschillende (geografische) markten, inclusief Performance Marketing, Direct Response en CRM
 • Ervaring binnen een snelgroeiende internationale start- of scale-up is een pre

Persoonlijkheid

 • Combinatie van strategisch en hands-on
 • Out of the box-denker en actiegericht
 • Sterk datagedreven
 • Inspirerende teamplayer
 • (Klassieke) muziekliefhebber

 

Contact

Chief Marketing Officer Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.