Category Manager

Category Manager

 • Marketing
 • Consumer
 • Enschede/Amsterdam
 • 823 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Grolsch werkgeverspagina voor andere vacatures

In 2015 dronken we meer bier dan in 2014: 11,5 miljoen hectoliter om precies te zijn. Hoewel alcoholvrij (+27%), Radler (+13%) en speciaalbier (+8%) het hardst stegen, is het overgrote deel van de bierconsumptie nog steeds Pilsener (10 miljoen hectoliter). De verkoop van Pilsener steeg wel het minst hard, slechts 0,2%. In andere woorden: de categorie groeit en ‘gewoon bier’ ondervindt concurrentie van bijzondere varianten. Deze twee gegevens maakt de biercategorie een interessant speelveld voor een ambitieuze Category Manager bij Grolsch. 

Grolsch in de supermarkt

Elke week is er wel ergens een bierfestival, bierproeverij of zelfs een High Beer. Bier wordt net als wijn en koffie een luxe product, waar steeds meer variëteit in is. Pilsener, Radler, Blond, Tripel, IPA, Pale Ale, Weizen, Bok: het is allemaal verkrijgbaar in de supermarkt. Toch is er volgens Grolsch qua inspiratie en navigatie nog veel winst te behalen in het schap. Grolsch heeft een leidende positie in de markt, en wil haar expertise toepassen om de biercategorie in de supermarkt verder te ontwikkelen in nauwe samenwerking met retailers. Bijvoorbeeld door meer shoppers te verleiden tot speciaalbier, middels verbeterde schapnavigatie of gerichte activaties. Of door het inspireren van shoppers via de juiste productinformatie op schapkaartjes en het presenteren van passende bier-spijs combinaties. Grolsch staat bij de retailers bekend als een objectieve sparringpartner en een brouwerij met een duidelijke visie op de categorie. De Category Manager werkt samen met retailers als Albert Heijn, Plus en Hoogvliet en heeft de reputatie van Grolsch hoog te houden. De Category Manager doet waar Grolsch al jarenlang in uitblinkt: eerlijk en zo objectief mogelijk adviseren van de klant over de hele biercategorie.

Trade Marketing bij Grolsch

De Category Manager komt te werken in het Trade Marketing team, onder leiding van Thomas Rieken (Head of Trade Marketing & E-commerce) en rapporteert direct aan Mark Sax, Trade Marketing Manager Retail. Hij werkt sinds 2013 bij Grolsch: eerst als Field Sales Manager en National Account Manager en vanaf 1 oktober binnen Trade Marketing.

“Dat is typisch Grolsch, er wordt meegedacht over relevante carrièrestappen. Het gaat daarbij niet alleen om wat je al hebt gepresteerd in eerdere rollen, maar vooral ook om wat je nog kunt ontwikkelen.” – Thomas Rieken, Head of Trade Marketing & E-commerce

Mark Sax kent het retailkanaal van binnen en van buiten, en wordt in zijn nieuwe rol verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de categorie strategie binnen het retailkanaal. De Category Manager werkt intensief samen met hem en heeft veel invloed op de ontwikkeling van die strategie. Op basis van shopper onderzoek, marktanalyses en relevante inzichten uit de kassadata van de retailers, komt de Category Manager met innovatieve voorstellen en ideeën als input voor de strategie. De strategie wordt in nauwe samenwerking met de retailers verder ontwikkeld. De Category Manager is intensief betrokken bij de implementatie van de plannen en onderhoudt de sterke klantrelaties die Grolsch met de retailers heeft. Voor een ambitieuze Category Manager is veel ruimte om extra projecten op te pakken. Denk daarbij aan het ontwikkelen van speciale pilots voor het bierschap of het starten van een shopper onderzoek dat kan leiden tot een nieuwe indeling van het schap. Ook de rol van de verschillende segmenten binnen het schap is een onderwerp waar de Category Manager zich over buigt. Bijvoorbeeld: wat is de optimale positie van premium en economy pilseners versus mainstream? Welke subsegmenten herkent een shopper binnen speciaalbier? En is meer aanbod binnen speciaalbier per se beter? Vanzelfsprekend betekent dit dat de Category Manager een analytisch en conceptueel persoon is.

Online category management

Het is niet meer nodig om te zeggen dat online steeds belangrijker wordt. Voorheen was e-commerce een aparte discipline binnen Grolsch, anno 2016 willen ze erop kunnen vertrouwen dat elke professional kaas heeft gegeten van online en/of e-commerce.

“Uiteindelijk gaat het om de ’triple win’: voor de shopper, de retailer en voor Grolsch zelf natuurlijk.” – Thomas Rieken, Head of Trade Marketing & E-commerce

Dat betekent voor de functie van Category Manager dat hij/zij ook met Albert Heijn, Jumbo en Superunie om de tafel gaat om te spreken over de online positionering en verkrijgbaarheid. De Category Manager is ondernemend, op de hoogte van de laatste online trends en draagt vernieuwende initiatieven aan. Bijvoorbeeld een landingspagina op de webshop van een van de retailers, waar de breedte van het hele assortiment van Grolsch geëtaleerd wordt. Of juist het ontwikkelen van een online activatie gericht op speciaalbier, in samenwerking met key accounts, om de hele categorie beter op de kaart te zetten.

Persoonlijkheid

 • Ambitieus
 • Conceptueel denker
 • Initiatiefrijk
 • Energiek
 • Overtuigend
 • Klantgericht
 • Analytisch

Ervaring

 • Minimaal vijf jaar Trade Marketing/Category Management ervaring
 • Gewerkt in FMCG
 • Ervaring in e-commerce is een plus
 • Academische opleiding afgerond in de richting van marketing en/of economie

Interessant, want:

 • Doorgroeimogelijkheid naar Manager Trade Marketing

Contact

Janko Klaeijsen Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.