Category Manager

Category Manager

 • Marketing
 • Consumer
 • Utrecht
 • 1080 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Bol. vacatures werkgeverspagina voor andere vacatures

Binnenlopen in een winkel waar de verkoper je herkent, alvast je favoriete producten klaarzet en je weet te verrassen met een nieuw product waar je zelf nog nooit aan had gedacht maar dat wel precies bij je past. Het klinkt als een wereld ver weg van online, maar niets is minder waar. Door slim gebruik te maken van inzichten uit klantdata zorgt bol.com dat online winkelen steeds persoonlijker wordt en daarmee blijft de e-tailer zich continu opnieuw uitvinden. Het doel is het bereiken van een speciaalzaakgevoel, waar je als klant wordt herkend en graag terugkomt. De teams van bol.com werken hard aan het realiseren van deze unieke klantbeleving waarbij de Category Manager zorgt voor gevulde schappen in iedere speciaalzaak binnen bol.com.

Bol.com: De grootste speciaalzaak van Nederland

Met meer dan acht miljoen bezoekers en een assortiment van zo’n zestien miljoen artikelen kan bol.com zich met gemak de grootste winkel van Nederland noemen. De teams van bol.com werken dagelijks aan het neerzetten van een unieke klantervaring op basis van data. Slimme datascience oplossingen geven steeds meer inzicht in de behoefte van klanten en vormen de basis voor het bouwen van een unieke gepersonaliseerde ‘speciaalzaakervaring’: winkelen bij bol.com moet voelen alsof bezoekers hun favoriete winkel binnenstappen. Een winkel waar de verkoper je kent, weet waar je interesse ligt en hoe je graag geholpen wilt worden.

Op dit moment zijn er 41 speciaalzaken binnen bol.com, die onder gebracht worden in zes grote clusters waaronder Sport, Stijl & Baby, Dagelijkse verzorging & Dier, Elektronica en Huis & Tuin. Om binnen al deze speciaalzaken een unieke klantervaring te realiseren staat innovatie hoog op de agenda. Daardoor is er in diverse winkelteams ruimte voor Category Managers die de schappen van de online speciaalzaken vullen met de juiste producten.

Category Manager

De Category Manager bepaalt op basis van klant- en marktdata welke producten onmisbaar zijn in de speciaalzaak. Door in te spelen op de behoeftes in de markt weet de Category Manager met de juiste innovatieve partners en merken samenwerkingen aan te gaan en bestaande partnerships uit te bouwen. Daarbij maakt hij/zij zelfstandig afspraken met leveranciers, maar werkt ook intensief met hen samen om  op operationeel niveau campagnes uit te rollen en de online schappen zo efficiënt mogelijk in te richten.

Door actief betrokken te worden bij de operatie ziet de Category Manager snel waar ruimte ligt voor verbetering in het gehele in- en verkoopproces. Zo zorgt de Category Manager niet alleen voor voldoende diversiteit in producten, maar hij/zij werkt ook mee aan supply chain innovaties en het structureren van inkoop- en sourcingprocessen. De Category Manager kijkt niet dus alleen met een kritische commerciële blik naar het aanbod in zijn/haar speciaalzaak maar zoekt ook proactief naar verbeteringen in de gehele klantervaring binnen bol.com. Om dit te realiseren gaat de Category Manager intern op zoek naar de juiste stakeholders en weet hen succesvol mee te nemen in de plannen van de categorie.

Data-driven

Data is key bij bol.com. Het geeft inzicht in de markt en is cruciaal om een echte speciaalzaakervaring voor klanten neer te zetten. Dat betekent dat de Category Manager altijd eerst kijkt naar wat de data vertelt. Zo duikt de Category Manager in de klant- en marktdata om te zoeken naar mogelijke verbeteringen binnen de categorie en voor het maken van prijs- en campagne afspraken met leveranciers. Maar hij/zij gebruikt diezelfde data ook om de best presterende mix te vinden tussen directe inkoop bij leveranciers en sourcing via partners van bol.com.

Het team

De Category Manager vervult een sleutelpositie binnen een speciaalzaak en werkt intensief samen met het gehele winkelteam aan een optimale klantbeleving. Elke winkel wordt gerund door een multidisciplinair team van acht tot tien professionals, waaronder Brand- en Search Specialisten, Pricing- en Supply Chain Managers en Buyers. Samen met hen werkt de Category Manager aan verbetering van de winkel om over de gehele linie klanten op basis van data goed te informeren, inspireren en verrassen tijdens het winkelen.

Naast de intensieve samenwerking binnen het winkelteam deelt de Category Manager zijn/haar kennis met counterparts uit de andere speciaalzaken om er voor te zorgen dat alle winkels van bol.com elke dag een beetje beter worden.

Ondernemerschap

Bol.com is continu in ontwikkeling. Door snel te schakelen op basis van de nieuwste inzichten blijft de e-tailer voorop lopen in de markt. Tussen en binnen de winkelteams zijn de lijnen kort, waardoor verbetering elke dag binnen handbereik ligt. De Category Manager zoekt proactief naar die verbeteringen en blinkt uit in stakeholdermanagement door de juiste personen binnen en buiten de organisatie aan te laten haken bij het realiseren van zijn/haar doelen.

Kandidaatsprofiel

Ervaring

 • Ervaring in Category Management, Buying of Sourcing
 • Academisch opgeleid
 • Ervaring in het zelfstandig maken van jaarafspraken met leveranciers
 • Achtergrond in FMCG, Retail of E-tail is een pre

Persoonlijkheid

 • Analytisch
 • Commercieel
 • Communicatief
 • Proactief
 • Ondernemend
 • Resultaatgericht

Er zijn diverse vacatures voor Category Managers binnen bol.com. Er wordt op basis van achtergrond, ervaring en eventuele voorkeur een match met een productcategorie binnen bol.com gemaakt.

Bol.com werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds. Neem voor meer informatie contact op met Suzanne Goedhart-Limmen via suzanne@topofminds.com.

Contact

Category Manager Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.