Category Lead Fashion

Category Lead Fashion

Zwolle

E-commerce, Retail

Digital, Category Management, Consulting Exit

Publicatie: 16 juli 2018

Wehkamp is een van Nederlands meest succesvolle online retailers. De missie van het bedrijf is de nummer één zijn in de hoofden en de harten van gezinnen, door hun leven mooier en makkelijker te maken. Hiertoe is Wehkamp voortdurend op zoek naar het verbeteren van hun service en hun assortiment. De Category Lead Fashion speelt hierin een centrale rol. Hij/zij werkt aan het ontwikkelen van datagedreven category management en is P&L-verantwoordelijk voor een categorie. Daarmee zorgt de Category Lead Fashion ervoor dat het assortiment in de toekomst nog beter aansluit op de wensen en behoeften van de klant.

WEHKAMP: MARKTLEIDER IN ONLINE FASHION

Wehkamp is het grootste online fashion bedrijf van Nederland. Het bedrijf is als geen ander in staat om direct te reageren op de wensen en behoeften van haar doelgroep. Daarbij zet Wehkamp haar kanalen, media, partnerships en producten optimaal in.

De kern van Wehkamp’s propositie is Fashion & Lifestyle. Het bedrijf richt zicht daarbij vooral op gezinnen. Met de categorieën Wonen & Slapen, Tuin & DIY, Keuken & Tafelen, Elektronica, Huishouden, Speelgoed, Sport, Baby, Speelgoed en Mooi & Gezond voorziet Wehkamp in alle behoeftes.

De afgelopen jaren heeft Wehkamp succesvol de transitie gemaakt van ‘catalogusdenker’ naar volwaardige en succesvolle online retailer. Het bedrijf is de laatste jaren gegroeid en is structureel winstgevend. Via haar website verkoopt Wehkamp ruim 400.000 verschillende producten, verdeeld over zo’n 2.000 merken. Wehkamp heeft zo’n 900 medewerkers en meer dan 2 miljoen vaste klanten. De website trekt dagelijks ongeveer 500.000 bezoekers.

Een van de pijlers onder het succes van Wehkamp is de bedrijfsfilosofie: de klant voorop. Dat is bijvoorbeeld terug te zien in de manier waarop Wehkamp zichzelf organiseert. Daarbij schroomt het bedrijf niet om afdelingen en teams aan te passen, als blijkt dat Wehkamp daardoor beter in kan spelen op wat de klant wil. Het bedrijf meet bij alles wat ze doen de impact die het heeft op de klant. Zo werkt Wehkamp elke dag, op een datagedreven manier, aan het verbeteren van de klantervaring.

AWARD-WINNING ONLINE PROPOSITIE

Recent heeft Wehkamp de Shopping Awards vakprijs gewonnen in de categorie Home & Living. Deze prijs wordt uitgereikt aan bedrijven die uitblinken in online en de diverse digitale kanalen optimaal integreren. Daarbij wordt ook gekeken naar de progressie die bedrijven in de afgelopen jaren op dit gebied hebben geboekt.

“Wehkamp heeft in 2017 een aantal duidelijke keuzes gemaakt. Het webwarenhuis heeft een mobile-first strategie ontwikkeld en focust op het gezin als doelgroep. Wehkamp laat zien deze groep goed te kennen. Daarnaast onderscheidt de e-tailer zich in assortiment, logistiek en levering: de bestelde bank staat morgen in huis. Ten slotte is het bedrijf sterk bezig een eigen merk neer te zetten en doet het aansprekende experimenten, zoals last-mile bezorging met Fietskoeriers.nl” – Juryrapport Shopping Awards

Recent heeft Wehkamp, voor het tweede jaar op rij, de Dutch Search Awards gewonnen. Het bedrijf viel in de prijzen in de categorieën ‘Best PPC campagne’ en ‘Best in-house team’. De jury van deze prijs bestond onder andere uit SEA-experts van bedrijven als Microsoft, Google en LinkedIn.

DE VACATURE: Category Lead Fashion

De Category Lead Fashion bekleedt een belangrijke functie in de vernieuwing van Wehkamp. Het bedrijf is voortdurend opzoek naar manieren om zichzelf te verbeteren. Een van de speerpunten daarin is meer datagedreven werken, specifiek bij het optimaliseren van de categorieën. Bijvoorbeeld bij het bepalen van het assortiment of het identificeren van trends. De Category Lead Fashion heeft een voortrekkersrol in deze ontwikkeling, niet alleen binnen zijn/haar eigen categorie maar ook over categorieën heen.

De Category Lead Fashion is een van de dertien Category Managers en rapporteert rechtstreeks aan de Chief Sales Officer. Hij/zij draagt binnen Wehkamp de P&L-verantwoordelijkheid voor zijn/haar categorie. In het geval van deze vacature gaat het om een van de Fashion-categorieën van Wehkamp. Voor deze categorie heeft hij/zij de dagelijkse leiding over het multidisciplinaire team dat hieraan werkt, dat bestaat uit 11 FTE. Daarnaast richt de Category Lead Fashion zich op het ontwikkelen van best practices in digitaal en datagedreven category management.

BEPALEN STRATEGIE VOOR CATEGORIE EN AANSTUREN MULTIDISCIPLINAIR TEAM

Op dagelijkse basis stuurt de Category Lead Fashion een multidisciplinair team aan bestaande uit buyers die het assortiment inkopen en de relatie met de leveranciers onderhouden, medewerkers die zich richten op de supply chain en online shop managers (oftewel merchandisers). Bij dat laatste kan gedacht worden aan het zorgen dat producten goed op de website staan, dat promoties juist worden weergegeven en dat de categorie voldoende voorkomt in bijvoorbeeld banners en e-mail marketing.

De Category Lead Fashion is, als teamlead, verantwoordelijk voor de strategische richting van de categorie. Hij/zij vertaalt de Wehkamp strategie en de customer strategie naar een categoriestrategie. Daarbij ontwikkelt de Category Lead Fashion een visie op waar de categorie heen gaat: wat willen onze klanten, hoe beweegt de markt, welke trends zijn zichtbaar en wat doen concurrenten.

ONTWIKKELEN VAN BEST PRACTICES IN DIGITAL CATEGORY MANAGEMENT

De Category Lead Fashion heeft binnen Wehkamp ook een categorie-overstijgende rol. Hij/zij ontwikkelt best practices in digitaal en datagedreven category management.

Wehkamp heeft een aantal afdelingen die zich dagelijks bezighouden met data, bijvoorbeeld het Customer Experience Team (gericht op de customer journey), Marketing Intelligence (gericht op klantdata) en de Category Performance Analisten (gericht op dagelijkse aansturing van de business). Daarmee is er veel data beschikbaar. Het is aan de Category Lead Fashion om die data op een nieuwe, slimme en strategische manier te gaan gebruiken bij category management. Bijvoorbeeld bij het bepalen en inkopen van het assortiment en het identificeren van en inspelen op trends in de markt.

In eerste instantie gaat het daarbij om de eigen categorie, maar al vrij snel zal de Category Lead Fashion dat wat goed werkt, delen met andere Category Managers om zo over de hele breedte category management naar een hoger plan te tillen.

ERVARING

  • 5+ jaar werkervaring in Strategie Consulting of 8+ in veranderende Retail / FMCG omgeving
  • Ervaring met organisatieverandering is een pre
  • Ervaring met Online / Digital is een pre

PERSOONLIJKHEID

  • Innovatief
  • Futuristic
  • Analytisch en in staat complexe problemen op te lossen
  • Strategisch
  • Sterke business sense
  • Betrokken en persoonlijk leiderschap

Lees het uitgebreide functieprofiel (PDF)   

Wehkamp werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds. Neem voor meer informatie contact op met Janko Klaeijsen via janko@topofminds.com.

Recruiter Top of Minds Amsterdam

Janko Klaeijsen

Founding Partner

Solliciteer

Sollicitatie (mobile)

Inspirerend interview