Business Intelligence Manager

Business Intelligence Manager

 • Strategy
 • Consumer
 • Amsterdam
 • 528 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Keesing werkgeverspagina voor andere vacatures

De grootste in Europa. Recente overnames in Nederland, België, Engeland en Zweden. Ambities om nóg meer internationale markten te veroveren. Dat het goed gaat met Keesing is zwak uitgedrukt. Sinds de uitgever van puzzelboeken vorig jaar zelfstandig werd, richt het bedrijf zich volledig op de eigen groei. De resources om alle nieuwe plannen uit te voeren zijn er. De informatie ook. De Business Intelligence Manager gebruikt beide voor scherpe data-analyses en zet Keesings krachtige ambities om in succesvolle acties en adviezen.

Over Keesing

Keesing zet jaarlijks meer dan 100 miljoen puzzeltijdschriften in de markt, verdeeld over elf Europese landen. Daarmee is het ruimschoots de grootste puzzeluitgever van Europa. Vanaf 2006 was Keesing onderdeel van Telegraaf Media Group (TMG).

Halverwege 2017 werd Keesing overgenomen door Ergon, een onafhankelijke Belgische investeringsmaatschappij met een groot Europees netwerk. De juiste partner om Keesings marktpositie nóg verder te verbeteren en de internationale groei sterk te versnellen. Met de nieuwe investeerder achter zich, is de uitgever een succesvolle Europese buy-and-build-strategie gestart.

Met internationale kantoren in Londen, Parijs, Madrid, Stockholm, Antwerpen en Kopenhagen komt Keesing op ruim 300 medewerkers uit, waarvan er zo’n 150 werken op het hoofdkantoor in Amsterdam. Met de sterke groei van de afgelopen jaren is er binnen de organisatie een stevige professionaliseringsslag ingezet. De Business Intelligence Manager speelt daar een cruciale rol in.

Vacature: Business Intelligence Manager

De Business Intelligence Manager werkt nauw samen met Keesings sr. Management – een actief betrokken team, even inspirerend als benaderbaar. De Business Intelligence Manager maakt deel uit van Keesings internationale managementlaag direct onder de top van het bedrijf, gevormd door alle leidinggevenden die direct aan de leden van het Senior Management Team rapporteren. Deze managementlaag komt regelmatig bijeen, zowel voor puur ontspannende uitjes als voor inhoudelijke bijeenkomsten en trainingen. De lijnen tussen senior management en de rest van het management zijn kort en krachtig.

De belangrijkste verantwoordelijkheden van de Business Intelligence Manager zijn grofweg in twee gebieden te verdelen. In de eerste plaats heeft de Business Intelligence Manager een operationele rol. Hij/zij bepaalt de oplages, adviseert distributeurs in verschillende landen, en gaat constant na welke investeringen winstgevend zijn. Door de operationele processen efficiënter in te richten op basis van de juiste data, draagt de Business Intelligence Manager sterk bij aan de professionalisering. Ook op internationaal gebied.

Scherpe data-analyses

Daarnaast onderscheidt de Business Intelligence Manager zich met scherpe data-analyses, onder meer van performance trends of klanttevredenheid. Keesing krijgt dagelijks een grote informatiestroom binnen. Niet alleen vanuit de distributeurs of de vele retailers, maar ook uit websites, e-commerce of apps. Al die gegevens komen bij elkaar in een data warehouse-systeem. Dat systeem draait goed. Maar de processen om al die verschillende data te analyseren kunnen nóg beter. De Business Intelligent Manager zorgt dat het data-warehouse efficiënter wordt ingericht en dat er vervolgens de juiste rapportagetools op draaien.

Aansprekende rapportages

De Business Intelligence Manager maakt analyses, trekt slimme conclusies over mogelijke verbeteringen en weet die overtuigend te presenteren aan het managementteam. Die rapportages ondersteunt hij/zij met de juiste data en aansprekende visuals. Een leidende, pro-actieve houding – ook dát kenmerkt de Business Intelligence Manager: niet wachten op de vraag vanuit het management, maar zélf met de antwoorden komen en actief aanhaken bij meetings.

Een bevlogen coach

Om de juiste stappen te kunnen zetten, krijgt de Business Intelligence Manager alles wat hij/zij nodig heeft: de resources en een team scherpe data-analisten onder zich. Dat team gaat de Business Intelligence Manager deels zélf opbouwen. Momenteel bestaat het uit twee medewerkers – dat worden er vijf of zes. De Business Intelligence Manager is een bevlogen coach, die zijn/haar teamleden stuk voor stuk weet te enthousiasmeren. Iemand waar ze met plezier keihard voor werken.

‘Eén van de grote voordelen van Keesing is dat het een internationaal bedrijf van een paar honderd man is, met 100 tot 200 miljoen omzet – maar als Business Intelligence Manager zit je wel overal zélf aan de knoppen. Die combinatie is ideaal. Je krijgt alles wat je nodig hebt, kunt je eigen team opbouwen, en de impact van je werk zie je meteen.’ – Jan-Henk Bouman, CFO

De Business Intelligence Manager werkt vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam, maar maakt maandelijks één of twee korte, goed verzorgde reizen naar de kantoren in andere landen – om ook dáár professionaliseringsslagen aan te sturen. Hij/zij rapporteert direct aan CFO Jan-Henk Bouman.

Voor wie is dit interessant?

De Business Intelligence Manager heeft talent voor scherpe data-analyses, maar is niet noodzakelijk een data scientist. Eerder iemand die data op een heldere manier verbindt met doorslaggevende strategische beslissingen, en die beslissingen vervolgens pro-actief en toegankelijk presenteert aan het managementteam. De Business Intelligence Manager weet zowel zijn/haar eigen teamleden als het senior management te inspireren, het is een bevlogen coach die zich thuis voelt in internationale markten.

Persoonlijk

 • Inspirerend
 • Data-driven
 • Pro-actief
 • Internationaal georiënteerd

Ervaring

 • Vijf tot zeven jaar in een vergelijkbare functie c.q. in strategie consultancy
 • Ervaring met databases en database-analyses
 • Kennis van SQL, MS Excel en mogelijk MS Access
 • Ervaring met data-analyse-tooling SPSS en Jet Reports (of iets vergelijkbaars zoals Qlikview)
 • Master in een relevante studie (Data Science, Econometrie)
 • Pre: ervaring met data warehouses

Keesing werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds. Neem voor meer informatie contact op met Imke Peters via imke@topofminds.com.

Contact

Business Intelligence Manager Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.