Business Development Manager

Business Development Manager

 • Sales
 • Consulting
 • Utrecht
 • 716 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Studiekring werkgeverspagina voor andere vacatures

Studiekring is marktleider in een versnipperde markt van huiswerkbegeleiders, en wil een nog sterkere positie verwerven in de aanstaande marktconsolidatie. Ontwikkelen Studiekring en de Business Development Manager zich naar verwachting? Dan is er perspectief op een functie als Chief Commercial Officer.

Studiekring: marktleider in huiswerkbegeleiding

Onderwijs is een sector in beweging, waar ook naast reguliere scholen steeds meer private initiatieven succesvol in zijn. Studiekring voorziet al 20 jaar leerlingen van middelbare scholen in huiswerkbegeleiding, bijlessen en examentraining. Door de support van Private Equity partij Gimv zijn nieuwe ambities mogelijk. Hans Overduin (CEO) en Jan Beunder (CFO) zijn vorig jaar aangesteld vanwege hun ervaring in het laten groeien van MKB-vestigingsbedrijven. In een sector die bestaat uit eenpitters en digitale uitdagers, is er een consolidatieslag aanstaande. Studiekring wil hier als winnaar uitkomen en versterkt daarom het MT met een Business Development Manager.

Centraal en lokaal

Studiekring is een vestigingsbedrijf met maar liefst 105 vestigingen. De commerciële business wordt centraal aangestuurd, maar de uitvoering is lokaal. Huiswerkbegeleiding vindt namelijk op lokaal niveau plaats: een bijles-behoevende leerling uit Maastricht heeft immers weinig aan een leraar uit Groningen. 

Huiswerkbegeleiding is bovenal maatwerk: elke leerling heeft andere wensen en geen leerachterstand is gelijk. Denk bijvoorbeeld aan brugklastraining, examentraining, studiecoaching, gerichte bijles of een huiswerkklas. De diensten worden door veel ouders als ‘een flinke investering’ gezien. Een sterke propositie die uitlegt wat ouders krijgen voor hun geld is dus essentieel. Dat vormt direct ook een marketingtechnische uitdaging: hoe kan Studiekring landelijk communiceren over het product, terwijl pas op lokaal en persoonlijk niveau bepaald wordt welk product geleverd zal worden? Welke centrale propositie zorgt ervoor dat mensen zich lokaal maatwerk laten aanmeten?

“Een van onze uitdagingen is om een ideale prijsstelling voor onze diensten te vinden. Als we daarnaast ontsluiten hoe en wanneer we die het beste kunnen delen, dan zijn we een stap dichter bij een optimale customer journey.” – Jan Beunder, CFO Studiekring

De rol: Business Development Manager

De uitdaging is om vestigingen te helpen met het vinden van de juiste balans tussen ‘mensen helpen’ en commercieel succes.

Inzichten in de beschikbare data worden bijvoorbeeld gebruikt om de juiste centrale propositie, pricing-strategie en online-communicatiestrategie vorm te geven, hypotheses te toetsen en zo de commerciële ontwikkeling van Studiekring naar een hoger niveau te brengen. De Business Development Manager werkt fact-based en data-driven en ontwikkelt toolboxen en leiddiagrammen en geeft belscripts en klantenserviceprocessen vorm.

De Business Development Manager heeft drie direct reports: het Hoofd Klantenservice (met daaronder een gecentraliseerd team), een Communicatiemedewerker en een Online Marketeer. Er is uitzicht op een functie als Chief Commercial Officer, indien de Business Development Manager en de business zich naar verwachting ontwikkelen.

“De klantreis bij huiswerkbegeleiding verschilt fundamenteel ten opzichte van andere diensten. Er is een korte besliscyclus waarin het (inbound) callcenter in contact moet komen met de ouders. Daarnaast is er weinig ruimte voor retentie of terugkerende klanten: als een leerling is bijgespijkerd, dan is de samenwerking met Studiekring meestal afgerond. De nieuwe Business Development Manager is dan ook creatief en inventief. Hij of zij staat in contact met de praktijk om hier oplossingen voor te ontwikkelen.” – Hans Overduin, CEO Studiekring.

Reasons to join

De organisatie bevindt zich in een professionaliseringsfase, dus er is hier veel te doen en te leren. De Business Development Manager kan concrete impact hebben op de groei van de organisatie en wordt gestimuleerd om door te groeien naar Chief Commercial Officer, als deze ontwikkeling behapbaar blijkt. Ook komen in deze functie purpose en commercie samen, gezien de markt (onderwijs) waar Studiekring zich op richt.

Ervaring

 • Minstens zes jaar ervaring
 • In projectmanagement, een strategisch-commerciële rol, accountmanagement en/of marketing
 • Proposities ontwikkelen
 • Strategische sparringpartner voor CEO & CFO
 • Commercial excellence
 • Expertise in customer journey, pricing of business development is een plus

Persoonlijkheid

 • Analytisch
 • Goed kunnen luisteren
 • Managen van stakeholders
 • Gebruik kunnen maken van expertise van anderen
 • Hands-on
 • Results-driven

Contact

Business Development Manager Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.