Business Development Manager Packaging

Business Development Manager Packaging

 • Strategy
 • Velsen-Noord
 • 709 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Tata Steel vacatures werkgeverspagina voor andere vacatures

Staal is het verpakkingsmateriaal van de toekomst. Toch is de perceptie anders. Om dat te veranderen heeft Tata Steel de functie van Business Development Manager Packaging gecreëerd. Hij/zij gaat FMCG, retailers en consumenten laten zien dat staal de meest duurzame oplossing is, en dat het ook enorm veel designmogelijkheden biedt.

WERELDWIJD TOONAANGEVEND

Tata Steel is één van Europa’s grootste staalbedrijven. Jaarlijks produceert, bewerkt en distribueert Tata Steel 12 miljoen ton hoogwaardig staal, voor bijvoorbeeld de bouw, de auto-industrie en de lucht- en ruimtevaart. De klanten van het bedrijf zijn zeer veeleisend en kiezen voor Tata Steel om de hoge kwaliteit van de producten.

Tata Steel is een grote, internationale speler. Het bedrijf blinkt uit in haar marktbenadering. Tata Steel heeft sterke, langdurige samenwerkingsverbanden met haar klanten, bijvoorbeeld in gezamenlijke ontwikkeling van innovatieve oplossingen. Tevens loopt het bedrijf voorop waar het gaat om waardecreatie en verantwoord ondernemen.

EEN FIJNE WERKOMGEVING MET VEEL RUIMTE VOOR HET INDIVIDU

Bij Tata Steel Europa werken in totaal 21.000 mensen. Daarvan werken er 9.000 in IJmuiden en zij doen dat met veel trots. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de lijstjes waarin Tata Steel hoog scoort waar het gaat om goed werkgeverschap. Zo stond het bedrijf in 2017 op plek 2 op de lijst van MT 500 met de beste bedrijven van Nederland. Het feit dat je de producten van Tata Steel overal tegenkomt en het daarmee een hoge relevantie heeft, is één van de redenen die medewerkers noemen wanneer je hen hiernaar vraagt.

“Als ik aan mensen uitleg wat voor werk ik doe, dan vertel ik dat ik werk aan producten die zij dagelijks tegenkomen, bijvoorbeeld in de supermarkt. Want of het nou soep, frisdrank of groente is, het is vaak verpakt in ons staal.” – Burak Kalkan, Marketing Manager

De sfeer in het bedrijf is informeel. Bij iedereen staat de deur open, ook letterlijk. Mensen lopen makkelijk bij elkaar binnen. Tata Steel geeft haar mensen veel vrijheid en autonomie en stimuleert creativiteit en eigen initiatief. Daarbij zijn er, juist door de omvang en het internationale karakter van het bedrijf, veel carrièremogelijkheden en volop kansen voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.

PROTACT: REVOLUTIONAIR VERPAKKINGSSTAAL

Waar Tata Steel zich vroeger toelegde op het produceren van hoogwaardig staal voor haar directe klanten, richt het bedrijf zich nu ook op consumententrends en het ontwikkelen van innovatieve oplossingen die de maatschappij beter maken. Een recent voorbeeld daarvan is de ontwikkeling van Protact, een innovatie die de verpakkingsindustrie op z’n kop zal zetten.

Protact is een nieuw type staal met een meerlaagse polymeren coating en is speciaal ontwikkeld voor het verpakken van voedsel. Traditioneel worden blikjes met een laklaag bewerkt. Een intensief en milieubelastend proces. Dankzij de polymeerlaag op het verpakkingsstaal is dit proces overbodig. Daardoor wordt can making niet alleen veel makkelijker, maar is het ook beter voor de voedselveiligheid, energiezuiniger, sneller, compacter en het materiaal is oneindig recyclebaar zonder verlies van kwaliteit.

Daarbij biedt Protact grote voordelen voor de brand owners (FMCG) en de retailers. Zo geeft het materiaal veel meer ruimte voor het ontwerpen van creatieve verpakkingen en is het veel makkelijker en goedkoper om snel nieuwe ontwerpen en vormen in de markt te zetten, ook als de volumes nog beperkt zijn.

Samen met designbureau Grow heeft Tata Steel een unieke, futuristische verpakking ontworpen. Het ontwerp is recent bekroond met de Outstanding Achievement Award tijdens The Dieline Awards 2018.

“We hebben staal als verpakkingsmateriaal opnieuw uitgevonden. We hebben laten zien dat het expressief, uniek en premium kan zijn en daarmee een verschil kan maken in de homogene categorie van voedsel in blik.” – Liselotte Tingvall, Head of Insight & Innovation van Grow

VACATURE: BUSINESS DEVELOPMENT MANAGER Packaging

De positie van Business Development Manager Packaging (hierna: Business Development Manager) is nieuw binnen Tata Steel, met als belangrijkste verantwoordelijkheid het verder uitbouwen van het commerciële succes van Protact en volgende innovatieve staaloplossingen; en in breder perspectief het verbeteren van de perceptie van staal als verpakkingsmateriaal en Tata Steel als innovatieve, consumentgedreven organisatie.

“De Business Development Manager krijgt echt een unieke functie en begeeft zich op onontgonnen gebied. Tussen onze 9.000 mensen is deze persoon echt one of a kind. In deze functie past iemand die avontuurlijk is, en veel zelvertrouwen heeft. Die het heft in handen neemt en de functie verder vormgeeft.” – Edwin Reij, Teamlead Experienced Hires

HECHTE BAND OPBOUWEN MET BRAND OWNERS EN RETAILERS

In het traditionele proces verkoopt Tata Steel haar product aan de can makers, zij vormen het staal om tot blikjes en vullen ze. Vervolgens verkopen zij de blikjes aan brand owners en retailers. Daarom richtte Tata Steel voorheen haar commerciële aanpak vooral op de can makers.

De opdracht aan de Business Development Manager is om voor Tata Steel een nieuwe klantgroep, de brand owners en de retailers, te overtuigen van de voordelen van Protact. Daar ligt immers de verpakkingsbeslissing. Brand owners en retailers zoeken voortdurend naar manieren om hun producten aantrekkelijker te presenteren en juist Protact biedt hen de mogelijkheid creatief te zijn in vorm, ontwerp en print. Om Protact overtuigend te presenteren, formuleert de Business Development Manager een concrete value propositie voor iedere klant.

Vervolgens gaat de Business Development Manager in gesprek met brand owners en retailers, waarbij hij/zij enthousiasme creëert op de juiste niveaus en binnen de juiste disciplines, bijvoorbeeld bij verpakkingsspecialisten, categorie managers en product managers. De Business Development Manager bouwt daarbij langetermijnrelaties op. Uiteindelijk is het doel dat brand owners en retailers zo overtuigd raken van de voordelen van Protact, dat zij can makers hierom gaan vragen.

INTERNE SAMENWERKING

De Business Development Manager is onderdeel van het team van Steven Dijkstra, de Head of Marketing Packaging, Distribution & Integrated Businesses. Hij/zij is onderdeel van het marketingteam gericht op packaging. Dat team bestaat uit twee Marketing Managers, twee Marketing Project Managers en drie experts in de marketing en communicatie. Behalve met hen, werkt de Business Development Manager ook actief samen met marketingteams van andere sectoren: technical, R&D, productie en sales.

Daarnaast heeft deze rol ook een behoorlijk internationaal karakter. De klanten van Tata Steel zijn gevestigd over de hele wereld: van de Verenigde Staten, Rio de Janeiro, Johannesburg en Tokyo tot locaties door heel Europa. De Business Development Manager gaat regelmatig op bezoek bij deze klanten.

“Bij Tata Steel krijg je vroeg in je carrière veel verantwoordelijkheid en word je betrokken bij belangrijke strategische projecten. Als je goed bent, dan val je in deze omgeving snel op. Dat maakt het een mooie springplank.” Steven Dijkstra, Head of Marketing Packaging, Distribution & Integrated Businesses.”

Kandidaatsprofiel

ERVARING
 • WO
 • 7+ jaar werkervaring, waarvan bij voorkeur ten minste 3 jaar in FMCG / Food
 • Inzicht in hoe verpakkingsbeslissingen binnen FMCG en Retail genomen worden
 • Business development ervaring
 • Projectmanagement ervaring
 • Ervaring in technische B2B omgeving is een pre
 • Bereidheid om te reizen (20%)
PERSOONLIJKHEID
 • Commercieel
 • Zelfstandig
 • Initiatiefrijk / zelfstartend
 • Proactief

Tata Steel werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds.
Neem voor meer informatie contact op met Suzanne Goedhart-Limmen via suzanne@topofminds.com.

Contact

Business Development Manager Packaging Solliciteer

Download het uitgebreide functieprofiel

Download functieprofiel
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.