Business Development Manager

Business Development Manager

Capelle aan den ijssel

Retail

Business Development, Consulting Exit

Publicatie: 2 oktober 2018

De best practices in retail omver werpen, daar houden ze bij Kamera Express wel van. Met resultaat: de winkelketen won onlangs voor het tweede jaar op rij de award voor de beste webshop voor elektronica. What’s next? Simpel: binnen vijf jaar Europa’s leading retailer voor foto- en video-apparatuur worden. Om deze, en nog heel veel andere groeiambities te verwezenlijken zoekt Kamera Express een Business Development Manager.

Over: Kamera Express

Bij Kamera Express denken ze graag in mogelijkheden in plaats van in problemen. Toen jaren geleden de entry level uit de fotografie verdween – immers, elke consument had ineens een prima camera op z’n telefoon – leek het voor veel fotospeciaalzaken een typisch geval van ‘erop of eronder’. Kamera Express koos voor de optie ‘eroverheen’. De winkelketen zette vol in op schaalvergroting, nieuwe winkels openen, overnames en flink investeren in een nieuwe webshop. Een gouden greep, zo bleek.

Vandaag de dag is Kamera Express de snelst groeiende winkelketen op het gebied van fotografie. De afgelopen vier jaar groeide het concern van 2 naar 18 winkels, en verviervoudigde het de omzet naar 120 miljoen euro. Het geheim achter het succes? De juiste producten uiteraard, en een uitermate sterk lean & mean AQ – aanpassingsquotiënt – zoals ze dat bij Kamera Express zelf noemen. Vooral de focus op omnichannel bleek de sleutel tot succes; op dit moment zijn zowel de offline (winkels) als online (webshops) kanalen goed voor een signifcant deel van de totale verkoop.

De winkelketen telt op dit moment 18 winkels, waarvan zestien in Nederland en twee in België. De ambities van Kamera Express reiken echter verder, middels een combinatie van eigen winkelopeningen en overnames wil Kamera Express in vijf jaar tijd uitgroeien tot de leidende panEuropese speler in zijn soort. Onlangs opende het bedrijf met succes haar tweede winkel in België en ondertussen wordt achter de schermen hard gewerkt aan volgende stappen die het bedrijf dichter bij dit einddoel moeten brengen.

VAARWEL WINKELS, MAAK PLAATS VOOR CLUBHUIZEN

Gewone ‘winkels’ daar doen ze bij Kamera Express niet aan; vestigingen zijn ‘clubhuizen’. In deze clubhuizen werken deskundige mensen die klanten van persoonlijk advies voorzien en hun vragen beantwoorden. Maar dat is slechts een deel van het verhaal. Wil een klant leren hoe hij z’n belichting goed af kan stemmen? Geen probleem, in de studio van het clubhuis laat de verkoper graag zien hoe je het beste licht krijgt. Moeite met editen? Loop vooral even mee door de editing-straat, dan deelt de medewerkster een paar slimme tips en tricks. Ook vinden in de clubhuizen regelmatig lezingen, inspiratiesessies en events van fotoclubs plaats.

De snelheid zit er duidelijk goed in bij Kamera Express. Zeker sinds het bedrijf een paar maanden geleden werd overgenomen door investeringsfonds Vendis Capital – een van de meest toonaangevende Private Equitypartijen op het gebied van retail. Vendis’ jarenlange ervaring en netwerk in de retail, gecombineerd met hun meedenkende, hands-on approach maakt Vendis de ideale partner om de beoogde groei zo snel en effectief mogelijk te verwezenlijken.

Vacature: Business Development Manager

Om die snelheid er goed in te houden, wil Kamera Express een resultaatgerichte Business Development Manager aantrekken. In een bedrijf met zoveel groeiambities en bijbehorende plannen, hoeft hij/zij zich geen moment te vervelen.

Erop toezien dat al die nieuwe winkels clubhuizen worden is een belangrijke taak van de Business Development Manager. Daarnaast wil het bedrijf haar dienstverlening en category management nóg beter in de steigers zetten. Er liggen grote kansen op de verhuurmarkt, evenals op het gebied van print – hoe kunnen die bedrijfstakken ingericht worden zodat ze bij de doelgroep passen én rendabel zijn? Wat is de meest efciënte implementatie van product as a service – wie ontwikkelt de nieuwe Spotify voor camera’s? Hoe zorg je ervoor dat je in een zwaar concurrerende markt prijsvechter blijft? Het zijn slechts enkele van de uitdagingen waar de Business Development Manager zich aan gaat wagen.

Proactieve Sparringspartner

Naast beschikken over een flinke dosis werklust, is de Business Development Manager een onvervalste doener. Bij Kamera Express luidt het motto: ‘liever tien dingen doen waarvan er maar zes succesvol blijken, dan oeverloos lang nadenken over twee mogelijke successen.’ Het team van 80 mensen – 40 op kantoor, 40 in het magazijn – bestaat overwegend uit jonge mensen: de gemiddelde leeftijd op het kantoor in Capelle aan den IJssel ligt rond de 35 jaar.

De Business Development Manager werkt nauw samen met CEO Ben Cornelisse, die in de nieuwe medewerker een proactieve sparringpartner hoopt te vinden, die er niet voor terugdeinst zaken kritisch te bevragen. De ideale kandidaat is een slimme denker die business cases snel doorziet en uitwerkt. En eentje die van tempo maken en doorpakken houdt, dat moge duidelijk zijn.

“Ons motto luidt: liever tien keer iets nieuws proberen – zelfs als het achteraf niet heel succesvol blijkt, dan oeverloos lang nadenken over twee zaken die mogelijk succesvol uitpakken.” – Ben Cornelisse, CEO

Ervaring

  • WO-niveau
  • 3-6 jaar ervaring in Strategy of Management Consulting

Persoonlijkheid

  • Proactieve doener
  • Assertief
  • Analytisch sterk
  • Sterke Projectmanager
  • Nieuwsgierig

Lees het uitgebreide functieprofiel (PDF)      

Kamera Express werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds. Neem voor meer informatie contact op met Annelijn Nijhuis via annelijn@topofminds.com.

Recruiter Top of Minds Amsterdam

Annelijn Nijhuis

Consultant

Solliciteer

Sollicitatie (mobile)

Inspirerend interview