Business Controller

Business Controller

 • Finance
 • Logistics
 • Almere
 • 776 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Pon werkgeverspagina voor andere vacatures

Over Pon en Pon Equipment

Pon is een ondernemend, internationaal familiebedrijf onderverdeeld in negen werkgroepen: banden en assen, bedrijfswagens, fietsen, flow control, intern transport, personenauto’s, motoren, scheepvaart en grondverzet. Pon Equipment is de groep voor grondverzet. Denk aan: graafmachines, bulldozers en asfalteer-machines – het échte werk dus. Het grootste merk dat Pon Equipment vertegenwoordigt is Caterpillar, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van zware machines voor weg-, water- en mijnbouw. Pon Equipment is de dealer van Caterpillar in Nederland, Noorwegen, Denemarken en Zweden. Daarnaast ook van Multidocker overslagmachines, Komptech afval- en recyclingmachines en McCloskey recyclingmachines.

Sinds 2003 is Verachtert een onderdeel van Pon Equipment. Verachtert levert een volledige lijn uitrustingsstukken voor alle merken en typen machines. Uitrustingsstukken zijn verwisselbare onderdelen voor aan de machines zoals laadbakken, schrootgrijpers, palletframes, verpulveraars of hamers. Verachtert heeft een eigen P&L en is een onafhankelijke business partner voor Pon Equipment.

Veelzijdige vacature voor een Business Controller

De Business Controller stroopt de mouwen op en gaat aan de slag binnen het finance-team van Pon Equipment. Het is een veelzijdige functie want de Business Controller is de rechterhand van de Finance Director, sparringpartner voor collega’s op de verschillende vestigingen en counterpart voor de leveranciers (Cat, Multidocker, Komptech en McCloskey). Marinke Phaff (Finance Director): “Dat maakt deze functie ook zo interessant. Soms ben je een echte relatiemanager om de band met onze merken goed te houden en help je hen bij de interpretatie van onze financiële rapportages. Dan werk je samen met collega’s bij business development aan een financieringsvraagstuk voor een nieuwe klant of help je de directeur bij het vormen van de strategie. En soms ben je in de fabriek of in het veld – letterlijk met je voeten in de modder – en spreek je met de monteurs van onze machines over het optimaliseren van processen op de werkvloer, zodat die uiteindelijk meer opleveren onder de streep.” Om de functie nog afwisselender te maken is de Business Controller lid van het MT van Verachtert. In deze rol is de Business Controller bezig met het strategisch beleid voor de toekomst. Phaff: “Dit biedt een jonge, ambitieuze Business Controller de mogelijkheid om zich breder te ontwikkelen dan alleen op finance.”

Operationele uitdaging en commercieel impact

Het streven van Pon Equipment is om in 2016 de winst meer dan te verdubbelen. De strategie is om alle financiële rapportages, het controleren en beheersen van de budgetten en de financiële voorspellingen inzichtelijker te maken voor de hele organisatie en vervolgens ook voor externe partners (leveranciers en de vestigingen bijvoorbeeld). “We willen af van lange rapportages en toe naar duidelijke overzichten waarop je gelijk ziet, ha – dáár moeten we mee aan de slag. Dat kunnen we zo doen en dat levert ons dit op. De Business Controller gaat dat waarmaken,” aldus Marinke Phaff. Onderwerpen waar de Business Controller zich in vastbijt zijn financieel van aard, zoals het bouwen van een KPI-dashboard. De systemen zijn in orde bij Pon Equipment maar de informatievoorziening kan een stuk beter. De Business Controller gaat hiermee aan de slag en is ondersteunend aan de hele organisatie – tot aan het MT. Een ander voorbeeld is het verhogen van de productiviteit en een efficiëntere inzet van de mensen. De Business Controller zorgt ervoor dat deze operationele slag in 2016 wordt gemaakt en dat de commerciële resultaten voor de hele organisatie kort daarop zichtbaar zijn.

Type werkzaamheden

De strategie binnen finance is helder en de doelen zijn gesteld. Wat zijn de verantwoordelijkheden van de Business Controller? Natuurlijk de financiële werkzaamheden zoals de maandelijkse afsluiting, planning- en controlecyclus en de periodieke rapportages. Maar daarnaast het opstarten van projecten voor het verbeteren van de operatie en verhogen van commercieel resultaat. Ook is de Business Controller betrokken bij het in kaart brengen van ontwikkelingen en trends om te zorgen dat Pon Equipment daar proactiever mee aan de slag kan. De Business Controller analyseert trends in de markt, haalt best practices op bij andere afdelingen of in andere landen en vertaalt dat naar proactief beleid voor Pon Equipment. Pon faciliteert dit actief, onder andere door de jaarlijkse Controlling Conference en andere management dagen. De uitdaging is om de impact van externe ontwikkelingen beheersbaar te maken voor Pon Euipment en zodoende klaar zijn voor de toekomst.

Persoonlijkheid

 • Analytisch
 • Goede communicatie vaardigheden
 • Zelfstandig
 • Ondernemend
 • Geeft gevraagd en ongevraagd advies

Ervaring

 • Ervaring opgedaan in finance
 • Effectief relaties bouwen op alle niveaus in de organisatie
 • Extreem handig met programma’s als Excel

Groeimogelijkheden

 • Afhankelijk van eigen ambities veel groeimogelijkheden binnen Pon

Contact

Business Controller Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.