Business Controller

Business Controller

  • Finance
  • Consumer
  • Enschede
  • 895 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Grolsch werkgeverspagina voor andere vacatures

Iedereen kent het ‘plop’-geluid van de iconische Grolsch beugelfles. Dat geluid zal niet veranderen – of Grolsch onder de paraplu van SABMiller blijft of wordt overgenomen door een buitenlandse partij. Wellicht zal het wel vaker te horen zijn, want de omzet in de horeca steeg het afgelopen jaar met 5,7%. Dat is de sterkste groei sinds vijftien jaar. Een mooie start voor de Business Controller Horeca, die zich volledig richt op de vraag: hoe kunnen we de winst in het horeca-kanaal verder vergroten?

Overname of geen overname?

In oktober 2015 maakte AB InBev bekend dat zij SABMiller – het moederbedrijf van Grolsch – wilden overnemen voor ruim € 100 miljard. Het bod werd recent verhoogd wegens de daling van de Britse pond als gevolg van de Brexit. Op dit moment zijn de onderhandelingen rondom de fusie tijdelijk op pauze gezet, want beide partijen hebben meer tijd nodig om de deal grondig te bestuderen. Als de overname van SABMiller doorgaat, worden Grolsch, Peroni en Meantime verkocht. Waarschijnlijk aan het Japanse Asahi, voor een bedrag van € 2,6 miljard (SABMiller betaalde in 2008 € 816 miljoen). De investering is voor Asahi een springplank naar de Europese markt en zal meer ruimte bieden aan Grolsch voor verdere internationale distributie, het uitbreiden van het productportfolio en opvullen van de overcapaciteit in de brouwerijen van Grolsch in Enschede. De planning was dat de overnames in de tweede helft van 2016 voltooid zouden worden. De biermarkt is een ongekend grote, internationale en dynamische markt. Deze periode van fusies en overnames zal een spannende tijd met zich meebrengen, dat biedt een interessant speelveld voor elke Financial voor wie het (bier)glas altijd halfvol is.

Vacature voor een Business Controller

De inkoopprijs van een 50-literfust Grolsch wordt verkocht voor een vaste brutoprijs. Toch heeft elke kroeg- of restauranteigenaar een andere deal met Grolsch (net als de drankenhandels overigens). Daarnaast is de bierbrouwer eigenaar van een aantal horecapanden en tussenhuurpanden door heel Nederland. Met de horecaondernemers in die panden maakt Grolsch verkoopafspraken in ruil voor het overmaken van de maandelijkse huur. Diana Roijmans (Controller On-Trade):

“Er is zóveel data beschikbaar. Daar willen we meer mee doen. De Business Controller zorgt dat de juiste inzichten uit die berg informatie gedestilleerd worden zodat de Sales Managers en Account Managers de best mogelijke deals met hun klanten kunnen sluiten.”

De Business Controller zorgt voor duiding. Hij/zij weet niet alleen hoeveel hectoliter er wordt verkocht, maar ook wat de marge is op elke liter die verkocht wordt en wat het resultaat daarvan is op de winst. De Business Controller focust zich op drie pijlers:

  1. Commerciële inzichten terugbrengen van de eindgebruiker in de kroeg tot het Grolsch hoofdkantoor om samen met de Sales Managers en Account Managers voor het horeca-kanaal een maximale omzet te realiseren
  2. Doorrekenen van de afspraken die worden gemaakt met de ondernemers in de panden van Grolsch
  3. Analyseren wat de meest lucratieve afspraken zijn omtrent horeca-services (alle non-food materialen in de horeca) voor evenementen of in de locaties van Grolsch

Bijvoorbeeld: wanneer een Account Manager een contract wil sluiten met een horeca-ondernemer dan wordt dat altijd eerst door een geautomatiseerd systeem gehaald. Een groen lampje betekent: go for it. Een rood lampje betekent: uitzoeken wat de oorzaken daarvan zijn. De Business Controller duikt tot in detail in de deal en kijkt, of door middel van een andere samenstelling van services, ander soort producten en/of een scherper bonuspercentage, de deal wel goedgekeurd kan worden. De Business Controller en de Account Managers vormen een hecht team om de contracten te optimaliseren. De Business Controller heeft dagelijks – meerdere keren per dag – contact met de Sales Managers en Account Managers. Een vraag die de Business Controller krijgt, kan zijn: als ik dit aanbied wat is dan het effect op de jaarlijkse omzet op dat account? Omdat de Business Controller precies weet hoe je financieel gezien een goede deal sluit, en de Sales Managers en Account Managers daar proactief over adviseert, heeft deze persoon veel impact op het commerciële succes van Grolsch. Een slimme Business Controller zorgt voor betere, snellere en efficiëntere IT-systemen die het rekenwerk voor hem/haar kunnen doen, waardoor de Business Controller zich meer op het conceptuele, strategische denkwerk kan concentreren. Met andere woorden: de Business Controller is een interne adviseur voor de commerciële organisatie van Grolsch Horeca.

Team

Jan Pienaar is Director Finance & Commercial Services bij Grolsch. Aan hem rapporteren de afdelingen Financial Planning & Administration en Commercial Finance. Het Commercial Finance team bestaat uit de afdelingen Risk Management, Cost Control, Retail en On-Trade. Het On-Trade team (2 fte) wordt aangestuurd door Diana Roijmans (Controller On-Trade). Aan haar rapporteren de Business Controller Wholesale en deze Business Controller Horeca. De Business Controller werkt nauw samen met Diana Roijmans. Hij/zij is haar rechterhand en medeverantwoordelijk voor de financiële successen binnen het on-trade kanaal.

Contact

Business Controller Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.