Brand Manager Innovatie

Brand Manager Innovatie

 • Scale-up
 • Consumer
 • Rotterdam
 • 734 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Perrigo werkgeverspagina voor andere vacatures

Zelfzorgtrends in Nederland

Zelfzorg is big business. Van vitamines en huidverzorging tot hooikoortstabletjes, overgangsproducten en afslankmiddelen, ze gaan als warme broodjes – en zonder doktersrecept – over de toonbank. Dat heeft te maken met demografische ontwikkelingen zoals vergrijzing, vervuiling, toename van allergieën en nieuwe trends op het gebied van gezondheid en uiterlijke verzorging. Veruit de grootste, meest professionele fabrikant van gezondheids- en verzorgingsproducten in Nederland is Omega Pharma. Inspelend op de markt groeit het bedrijf hard, en de ambitie is de komende jaren een verdubbeling van de omzet waar te maken. Hoe? Door de over-the-counter (OTC) sector als een fast moving business te behandelen. Fact-based marketing en een hoge go-to-market-speed staan centraal in de bedrijfsstrategie.

De A-merken van Omega Pharma

Met merken als Davitamon, XL-S Medical, Biodermal, Prevalin, Lactacyd en Men’s Health Lab is Omega Pharma bij meer dan 3.500 verkooppunten in Nederland verkrijgbaar en uit geen medicijnkastje weg te denken. En daar komen regelmatig nieuwe merken bij, zoals recent NiQuitin en Yokebe.

Omega Pharma Nederland

De Omega Pharma groep is actief in zo’n 35 landen en heeft ruim 2.000 medewerkers. De kracht van Omega Pharma is dat landenorganisaties vrijwel geheel autonoom en vanuit eigen marktinzichten opereren. Op het kantoor in Rotterdam wordt op basis van marktonderzoek bepaald welke producten op de Nederlandse markt worden gebracht, onder welke merknaam producten gelanceerd worden en hoe de marketingstrategie eruit ziet. Dat de groep in 2014 werd overgenomen door de Amerikaanse farma-gigant Perrigo is voor de Nederlandse organisatie alleen merkbaar in het grote voordeel dat ze nu kunnen putten uit een nog groter internationaal portfolio – meer dan 2000 werkzame producten.

Vacature voor een Brand Manager Innovatie

In het team van negen marketeers is op dit moment een vacature voor een Brand Manager die ownership heeft over de merken Hot Coldrex, Antigrippine en Ymea, en grote innovatietrajecten opzet. Een allround-marketinguitdaging. Van het ontwikkelen van marktinzichten en de selectie van het product tot de ontwikkeling van marketing- en communicatiestrategieën: de Brand Manager Innovatie is in de lead. Deze zelfstandige marketeer rapporteert rechtstreeks aan Marketing Directeur Erik Soeteman (voorheen Mondelēz en AB InBev).

Best practices

De focus op het lanceren van nieuwe merken en producten is onderdeel van de groeistrategie bij Omega Pharma. De effectiviteit van alle marketinginitiatieven wordt nauwkeuring gemeten op basis van verkoopcijfers. Geïdentificeerde best practices worden vervolgens intern gedeeld en grootschalig uitgerold. Behaalde winst wordt ook direct weer in effectieve marketing geïnvesteerd, zodat er een vliegwiel ontstaat. Voorbeelden van best practices zijn:

 • Claims

In de categorie zelfzorg worden aankoopbeslissingen vaak voor het schap genomen. Het is dan ook een best practice om verpakkingen te verrijken met wetenschappelijk onderbouwde claims over de werkzaamheid van de producten, zoals ook in de afbeelding boven deze vacaturetekst te zien is. Zo werkt Zantac Snel ‘binnen twee minuten tegen brandend maagzuur’ en zorgt XL-S Medical voor ‘tot drie keer meer gewichtsverlies’. Deze aanpak resulteert in hoge omzetcijfers en succesvolle lanceringen.

 • Verpakking

Hooikoortstabletten worden meestal in strips met zeven tabletten verkocht, terwijl mensen met hooikoorts de tabletten het hele seizoen nodig hebben. Toen Prevalin grotere verpakkingen bij Kruitvat in het schap legde, schoot de verkoop daar omhoog – ook in vergelijking met de performance van het merk in andere winkels. De resultaten van XL-S Medical beginnen pas zichtbaar te worden na een maand. Door een 90-dagen-kuur aan te bieden schiet de klanttevredenheid omhoog. De hogere aankoopprijs vormt weliswaar een drempel voor nieuwe klanten, maar het terugkeren van tevreden klanten weegt daar tegenop

 • TV-commercials

Uit analyse blijkt dat de doelgroep van Omega Pharma’s belangrijkste merken het beste te bereiken is via TV-reclames. Het bedrijf staat dan ook in de top-30 van TV-adverteerders in Nederland – al zijn deze inspanningen verspreid over 15 merken. Deze positie stelt Omega Pharma in staat om te onderhandelen en meer flexibiliteit in het inkoopproces te krijgen. Zo kunnen spots voor de hooikoortstabletten van Prevalin last-minute worden gecanceld op dagen dat het regent. De effectiviteit van verschillende lengtes, frequenties en tijdstippen van spots wordt gemeten en direct vertaald naar actionable insights. Synchroniciteit van campagnes en promoties is cruciaal, dus Marketing werkt nauw samen met Sales. De brand managers zijn zelf uitermate actief betrokken bij het inkopen van media om het inkoopproces te revolutionaliseren.

 • E-commerce

Voor veel producten in deze categorieën shoppen gebruikers liever online. In samenwerking met Head of Digital & E-commerce Rogier Zimmer (voorheen KPN en Ahold) kunnen brand managers online kanalen ontwikkelen en optimaliseren. Ook hier staan data en resultaatgerichtheid centraal.

Profiel en doorgroeimogelijkheden

De Brand Manager Innovatie is een ondernemende zelfstarter, analytisch, resultaatgericht en opportunistisch. De ideale kandidaat heeft minimaal drie jaar ervaring met marketing en alle facetten die daarbij komen kijken. Omega Pharma is een platte organisatie met korte lijnen, wat ervoor zorgt dat goede ideeën snel een go krijgen. De structuur van de organisatie past zich aan de ontwikkelingen aan – dat schept ook verschillende doorgroeimogelijkheden voor een Brand Manager die snel kan schakelen en een hoog energieniveau heeft.

Persoonlijkheid

 • Zelfstarter
 • Analytisch
 • Resultaatgericht
 • Flexibel en hoog energieniveau

Ervaring

 • Minimaal vijf jaar ervaring
 • Businessmarketeer die bekend is met de kracht van pricing, packaging, abonnementen, etc.
 • Onderhandelingen over media-inkopen, met name TV

Doorgroeimogelijkheden

 • Binnen marketing: verantwoordelijkheid voor groter merk en people-management
 • Multidisciplinaire doorgroei wordt gestimuleerd
 • Internationaal

Contact

Brand Manager Innovatie Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.