Brand Leader Optimel

Brand Leader Optimel

 • Marketing
 • Consumer
 • Amersfoort
 • 774 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de FrieslandCampina werkgeverspagina voor andere vacatures

Wegens interne doorgroei is er binnen FrieslandCampina ruimte voor een ervaren Brand Leader Optimel. Een unieke marketing managementpositie, want bij FrieslandCampina – als een van de weinige A-merken in Nederland – zijn Brand Leaders verantwoordelijk voor het hele marketingproces: van strategieontwikkeling tot executie. Daarnaast is de marketingstrategie net herzien op basis van het gedachtegoed van Byron Sharp, wat dit een interessant moment maakt om in te stappen. Tot slot heeft FrieslandCampina een sterk ontwikkeld digital team dat graag in samenwerking met de marketingteams innovatieve (online en gepersonaliseerde) campagnes ontwikkelt.

Optimel & Byron Sharp

FrieslandCampina is georganiseerd naar de categorieën waarin de coöperatie actief is: drinkzuivel, eetzuivel (yoghurt, vla, kwark) en kaas. Tot de categorie drinkzuivel behoren de merken Campina, Optimel, Vifit, Chocomel, Fristi en Friesche Vlag. Optimel is het meest winstgevende merk van FrieslandCampina en om de groei een nieuwe impuls te geven is het marketingteam aan de slag gegaan met How Brands Grow van Byron Sharp. Sharp betoogt dat een hoge penetratiegraad belangrijker is voor de groei van je merk dan loyaliteit. Vervolgens is opvallen (saliency) relevanter dan onderscheidend vermogen of een bepaald imago. Herkenbare merkuitingen (brand-assets) en zorgen dat je op de juiste momenten aanwezig bent (category entry points) zijn cruciaal. Uit onderzoek is gebleken dat consumenten Optimel aan veel verschillende eet- en drinkmomenten koppelen. Een aantal van deze entry points zijn inmiddels centraal gesteld in commercials en campagnes. Daarnaast zijn een aantal herkenbare brand-assets gedefinieerd. De T in de merknaam krijgt bijvoorbeeld meer aandacht en de propositie rondom 0% vet wordt visueel beter weergegeven in campagnes. De uitdaging is om de merkstrategie verder aan te scherpen en te vertalen naar werkbare concepten, campagnes en (communicatie)uitingen.

Leidinggevende functie

De Brand Leader Optimel rapporteert aan Marieke Rentmeester (Portfolio Director Drinks) en stuurt zelf drie Brand Managers aan. Twee daarvan zijn werkzaam voor alle drinkzuivel van Optimel en één voor alle eetzuivel. De Brand Manager Eetzuivel werkt binnen een ander categorieteam. Zo’n matrixstructuur en de uitdaging die er ligt binnen de categorieën vragen om sterke leiderschapskwaliteiten.

“Optimel heeft veel verschillende producten in meerdere categorieën. Je kunt nooit overal tot in detail van op de hoogte zijn – delegeren en loslaten is een kunst die je moet beheersen.” – Marieke Rentmeester, Portfolio Director Drinks

FrieslandCampina heeft een centraal georganiseerd Digital Team. De Brand Leader heeft een directe lijn met dit team omtrent de executie van alle online campagnes. De Brand Leader Optimel bepaalt de richting en zorgt dat de merkpropositie ook online op de juiste manier geladen wordt. Tegelijkertijd komt het Digital Team vaak proactief met ideeën voor nieuwe online activiteiten. Omdat er veel wordt geïnvesteerd in Optimel is het merk vaak proeftuin op het gebied van online campagnes en/of pilots met CRM-trajecten.

Type werkzaamheden

De Brand Leader bewaakt het merk Optimel over alle categorieën heen. Hij/zij zorgt ervoor dat Optimel bekend staat als een product dat past binnen een gezonde levensstijl en bijdraagt aan een optimaal voedingspatroon. Dit is ook de basis voor nieuwe innovaties. Optimel heeft een volle innovatiekalender voor 2017/2018. De Brand Leader stuurt de NPD projecten aan en heeft veel contact met R&D. Naast strategisch en conceptueel is het een heel analytische functie. De Brand Leader stuurt op resultaat en houdt grip op de budgetten. Optimel heeft een eigen P&L waar de Brand Leader verantwoordelijk voor is. De verschuiving naar digital is ook hier zichtbaar: Optimel zet deze zomer volledig in op digitale kanalen in plaats van TV. Binnen de categorie drinkzuivel is Optimel een van de belangrijkste merken voor de totale omzet van FrieslandCampina. Het is een heel zichtbare functie. Een succesvolle Brand Leader kan op veel manieren doorgroeien binnen FrieslandCampina Nederland of doorstromen naar global.

Kandidaatsprofiel

Persoonlijkheid

 • Conceptueel denkniveau
 • Energiek
 • Creatief
 • Zelfstandig
 • Kan goed delegeren

Ervaring

 • Brand management
 • Ervaring met NPD
 • Category Development ervaring is een pre
 • Stakeholder management
 • Project management
 • Eerder een leidinggevende rol gehad

Doorgroeimogelijkheden

 • Marketing Manager bij FrieslandCampina Global
 • Portfolio Director
 • Category Development Manager
 • Naar FrieslandCampina Foodservice

Contact

Brand Leader Optimel Solliciteer
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.