Thijs Bosch

Thijs Bosch is na zijn studie aan de slag gegaan bij Bain & Company en maakt in 2010 zijn consulting exit. Hij ging aan de slag bij Fonterra. Daar werkte hij op verschillende functies. Inmiddels is hij Director Sourcing & Supply Chain.Wat doet Fonterra?


"Fonterra is een internationale zuivelcoöperatie met een omzet van 15 miljard euro en een sterke binding met Nieuw Zeeland; alle aandeelhouders zijn lokale boeren, voornamelijk grootschalige veehouders, met gemiddeld 500 koeien per boerderij. Binnen Europa ligt de focus op business to business: basisproducten voor de voedingsindustrie, maar ook meer hoogwaardige producten, zoals eiwitten voor babyvoeding en de medische industrie."Jullie hoofdkantoor is niet om de hoek.


"Ik ben Program Manager en lid van het MT van Fonterra Europe in Amsterdam. De grote fysieke afstand tot ons internationale hoofdkantoor in Nieuw Zeeland is eigenlijk best fijn. Eens per jaar vlieg ik naar een prachtig land om face to face met onze Raad van Bestuur te spreken en zaken af te stemmen met collega’s. De rest van de tijd heb ik juist door de fysieke afstand veel vrijheid om naar eigen inzicht nieuwe business op te starten. Met 12 uur tijdsverschil is het handiger als ik af en toe eerder naar huis ga. Ik haal dan mijn dochtertje van de opvang en zodra zij in bed ligt kan ik nog even bellen met een collega die daar net opgestaan is."Hoe luidt jouw opdracht?


"Ik moet zorgen dat het marktaandeel van Fonterra in Europa groeit, waarbij ik met name op zoek ga naar partnerships. Ik sluit de deal, maar verzorg ook het commerciële traject erna en zorg dat de nieuwe fabrieken er komen. Op dit moment ben ik bezig om met mijn team een nieuwe ingredientenfabriek in Heerenveen te realiseren, een van de grootste zuivelfabrieken in Nederland. Daar komen ook operationele taken bij kijken en problem solving, zoals laatst in Groot Brittannië. Na het opstarten van de fabriek bleken de bacteriën - die in elk melkproduct zitten - van een hoger niveau te zijn dan zou moeten. We produceren normaal gesproken eiwitten voor babyvoeding, uiteindelijk is een groot gedeelte van de eerste productie als veevoer verkocht. Zonde. Dat heeft ons tonnen gekost."Zuivel lijkt me een volatiele markt.


"De marktprijzen zijn tussen 2008 en 2012 extreem gedaald en weer gestegen. We moeten dus slim nadenken hoe we geld kunnen verdienen in deze industrie. We experimenteren daarom bijvoorbeeld met futures en andere derivaten, iets wat nog in de kinderschoenen staat binnen zuivel, maar bij graan en olie al veel verder ontwikkeld is. Denk ook aan een online veilingmechanisme, waar Fonterra en andere producenten hun producten kunnen verkopen en wat de wereldstandaard voor zuivelprijzen kan gaan bepalen."Merk je iets van de coöperatie?


"Bij beursgenoteerde bedrijven is de strategie veel meer op de korte termijn gericht, op jaarverslagen, zelfs kwartaalverslagen. Wij kijken vele jaren vooruit en de boeren willen op lange termijn zo min mogelijk risico lopen. Bij elke beslissing die ik neem over een overname of investering houd ik dan ook in mijn achterhoofd: is dit wat de boeren willen? Dat betekent ook dat ik een substantieel deel van mijn tijd bezig ben met stakeholdermanagement en draagvlak creëren voor de plannen die ik heb. Ik vind dat leuk; totaal anders dan het managen van een klant binnen consulting."Hoe krijg je terug op je exit?


"Ik ben op mijn 29e op een veel hogere positie beland dan ik ooit had gedacht toen ik een exit overwoog. Ik krijg veel exposure bij Sales, belangrijk voor een eventuele GM-rol die ik ambieer, het liefst in een emerging market. Ik heb lang moeten wennen, ook door de complexiteit van de zuivelindustrie. Ik merk dat sommige oud-collega’s 8 tot 10 jaar in consulting blijven en dan verwachten dat ze gemakkelijk naar een GM-rol over kunnen stappen. Nu merk ik pas hoe anders het is. Je hebt echt een paar jaar nodig om je aan te passen aan een andere manier van werken en denken."

2015 – nu
Director Sourcing & Supply Chain, Fonterra

2014 – 2015 
Director Sourcing & Export, Fonterra

2013 – 2014
Head of Sourcing (Europe), Fonterra

2012 – 2013 
Business Manager, Fonterra

2010 – 2012
Performance Insights Manager, Fonterra

2006 – 2010 
Strategy Consultant, Bain & Company

Fonterra

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.