Interview met Steven Dijkstra

Gepubliceerd op: 20 sep 2018

Steven Dijkstra, Head of Marketing Packaging, Distribution & Integrated Businesses Tata Steel.

Steven Dijkstra is Head of Marketing Packaging, Distribution & Integrated Businesses bij Tata Steel en verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van de marketingstrategie en voor het marktgedreven nadenken over nieuwe producten en business development. Productgroepen waar Steven zich op richt zijn bijvoorbeeld conserven, spuitbussen en verfblikken. Hij is in oktober 2000 bij Tata Steel begonnen en heeft sindsdien commerciële rollen vervuld in marketing, sales en strategie.

VACATURE VOOR BUSINESS DEVELOPMENT MANAGER PACKAGING BIJ TATA STEEL

Steven ziet een trendbreuk die gaande is binnen Tata Steel.

“Vroeger waren we echt een maakbedrijf. Dat is niet meer zo. Marketing wordt steeds meer gezien als een onmisbare discipline. We ontwikkelen innovaties gericht op de consument, op de maatschappij. We durven ook veel meer te proberen. We communiceren veel sneller over de ideeën die we hebben.”

Met toenemende concurrentie uit China en India is de strategische keuze voor innovatie een logische. Het bedrijf wil voorop blijven lopen.

“Om een visie te hebben op de consument, is het essentieel om de klant goed te begrijpen. Dat is de taak van marketing: identificeren waar klanten nu en straks behoefte aan hebben en dat vertalen naar concrete concepten.”

Protact is een uitstekend voorbeeld van een innovatie, voortkomend uit een goed begrip van de eindgebruiker.

“Protact is een nieuw type staal met een meerlaagse polymeren coating. Het is speciaal ontwikkeld voor het verpakken van voedsel en is energiezuiniger en beter voor de voedselveiligheid dan traditioneel verpakkingsstaal. Daarbij geeft Protact veel meer mogelijkheden in het ontwerp. Je kunt er prachtige dingen mee maken.” Steven vertelt er bevlogen over. Als we hem vragen waar hij nog meer trots op is, kent hij geen enkele twijfel. Mobile can making.”

“WE ZIJN NOG STEEDS STAALPRODUCENT, ZOALS WE ALTIJD ZIJN GEWEEST. MAAR WE ZIJN OOK VEEL MEER DAN DAT. WE ZIJN THOUGHT PROVOKING EN HEBBEN EEN VISIE OP ONZE INDUSTRIE EN OP DE MAATSCHAPPIJ.” – STEVEN DIJKSTRA

Mobile can making bestaat nog niet. Het is een visie, een plan.

“Het concept is als volgt: twee vrachtwagens waarmee we op locatie blikjes kunnen maken en vullen. Dit zou een gigantische stap voorwaarts zijn in het wereldvoedselprobleem. Wat veel mensen namelijk niet weten, is dat op veel plekken in Afrika en India bijna de helft van de gewassen verrot is voordat verwerking kan plaatsvinden. Het is vooral cruciaal om op locatie te kunnen steriliseren. Daarmee is de haast eraf en blijft het product goed.”

Hoe Tata Steel met dit idee aan de slag is gegaan, zegt veel over de nieuwe manier waarop het bedrijf werkt.

“Zoek op YouTube maar eens op ‘Mobile Can Making Tata’, dan zie je het idee kort en helder uitgelegd. En dat terwijl we nog helemaal niet weten hoe we dit precies moeten doen. Maar we geloven dat het kan en zijn vastberaden het te realiseren. Doordat we er nu al over communiceren, benaderen andere bedrijven ons om hieraan bij te dragen. Fantastisch toch? Daarom ben ik zo trots dat ik onderdeel ben van dit project, zowel om wat het betekent binnen Tata Steel, als om wat het kan betekenen voor de wereld.”

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.