Roderick Reichenbach & Max van Kaathoven

Gepubliceerd op: 27 feb 2019

In 2013 ontwikkelden Roderick Reichenbach en Max van Kaathoven het eerste prototype van hun neuro-usability-test. Ze waren pas net afgestudeerd, maar wisten direct dat ze goud in handen hadden. Daarom presenteerden ze het product alleen aan topbedrijven als ING en Transavia. De eerste opdrachten kwamen al snel binnen en in 2015 volgde de eerste investeringsronde. Inmiddels hebben ze met Braingineers de grootse EEG-database ter wereld opgebouwd en ontwikkelen ze AI om inzichten te extrapoleren. Roderick: “The sky is the limit.”

Vacature Business Development Manager bij Braingineers

Trial & error

Roderick Reichenbach en Max van Kaathoven kennen elkaar van de studie psychologie aan de Universiteit Utrecht. Roderick koos als specialisatie neuropsychologie, Max ging voor Sociale Psychologie en Reclamepsychologie. Uit die kruisbestuiving ontstond het idee voor Braingineers. Max: “We wilden psychologische wetenschap en technologie toepassen op de commerciële wereld. Via trial en error kwamen we op emotional analytics.” Roderick: “In 2013 ontwikkelden we een methodiek die EEG en eye-tracking combineert om de klantbeleving te meten. We meten waar mensen naar kijken, waar ze op klikken en wat er in hun hoofd gebeurt. Dat maken we inzichtelijk zonder psychologisch vakjargon, zodat iedereen een braingineer kan worden. En dat is nog steeds de kern van wat we nu doen.”

Neuro-usability

Toch is er ook veel veranderd aan de werkwijze. Een paar jaar geleden kostte het Braingineers drie maanden om de data van een testcyclus te verwerken. Inmiddels zijn de resultaten al dezelfde dag inzichtelijk. Roderick: “Dat komt doordat we algoritmen hebben ontwikkeld om de datastromen aan elkaar te koppelen en te analyseren. Die datastromen zijn bijvoorbeeld de gegevens van de EEG-headset, de eye-tracking software en de video met muisbewegingen.” Max: “De meeste tijd zit nu in het afnemen van de tests. Alles daaromheen is geautomatiseerd.”

Brainpeek

Een test wordt uitgevoerd met tien proefpersonen. Tijdens de test dragen zij een EEG-headset en worden hun oogbewegingen gevolgd met een eye-tracker. Ze krijgen allemaal dezelfde opdracht op een scherm, bijvoorbeeld om een mobiel abonnement aan te schaffen, en voeren deze in stilte uit. Roderick: “Het resultaat is een video met verschillende lagen met muisbewegingen, eye-tracking en onderaan een grafiek voor de drie emoties die we hebben gemeten. Rood is frustratie, geel is aandacht en groen is joy. Vervolgens gaan we in gesprek met de proefpersoon om de pieken in zijn of haar beleving te onderzoeken. Op die manier vormen we een holistisch beeld van de online interactie, de emotionele beleving en inzichten van de consument zelf. Op basis daarvan kunnen onze klanten heel gericht frustratiemomenten uit de weg ruimen en affectiemomenten vaker laten terugkomen.” Dat totaalpakket zet Braingineers in de markt als het product Brainpeek. “Een beter product kun je niet krijgen!”

Ambitieuze vrienden

De vrienden hebben nog steeds veel plezier in de samenwerking, en dat merk je aan alles. De groei van het bedrijf is tegelijk ook een uitbreiding van de vriendengroep. Roderick: “We zijn nu met 13 FTE, en zijn echt een hechte club. We gaan heel open en transparant met elkaar om. Teamleden geven ons net zo makkelijk feedback als andersom. Je merkt dat we allemaal de ambitie hebben om er samen wat moois van te maken. Als er goed nieuws is, knallen hier de kurken! Doordat iedereen zo op een lijn zit, haal je meer uit de samenwerking. Wanneer er één persoon bij komt, kunnen we ineens drie keer zo hard gaan. Eén plus één is drie.” Bij het aannemen van nieuw talent letten de founders vooral op motivatie en flexibiliteit. Max: “We zijn een snelgroeiend bedrijf. Als je hier komt werken, groeit je baan mee met het bedrijf. Elk half jaar sta je voor een andere uitdaging, waardoor je zelf ook kunt blijven ontwikkelen.”

Rolverdeling

Er is een duidelijke rolverdeling tussen de founders: Roderick is verantwoordelijk voor de commerciële kant, Max voor productontwikkeling, en de rest doen ze samen. Max: “Het team bestaat uit drie takken. Research voert de tests uit en is verantwoordelijk voor analyse, oplevering en succes bij de klant. Team Product is een combinatie van development en AI, en zij zorgen voor het dashboard, de software aan de achterkant, algoritmes en innovatie. En Sales en Marketing zorgen dat we nieuwe klanten aantrekken en nieuwe markten betreden. Daar zijn we nu bezig met het automatiseren en opschalen van onze lead-generation. Het leuke is dat we dan ook onze eigen campagnes gaan testen.”

Focus op online

De focus op online is gaandeweg ontstaan. Max: “Eerst pasten we onze methodiek toe op alles wat met klantbeleving te maken heeft. Voor Transavia en de NS hebben we passagiersbeleving gemeten, respectievelijk tijdens de vlucht en in de trein. We hebben ook tv-spotjes, abri’s en radioreclames getest, maar dat waren altijd losse projecten. Voor online werken we in sprints samen met product teams bij de klant, waardoor de resultaten veel beter meetbaar zijn. De impact zien onze klanten dus ook heel duidelijk terug. Door de cyclische manier van werken wordt ons product een vast onderdeel van het proces. We zijn nu voor bijna al onze klanten vaste partner.”

Het best bewaarde geheim van Nederland

Hoewel de naamsbekendheid van Braingineers laag is, is met Brainpeek de Nederlandse markt echt veroverd – van Ahold tot Transavia en alles daartussen. Roderick: “Nu is het tijd om de stap over de grens te zetten, allereerst naar Engeland. Vanwege Brexit lijkt dat misschien een verrassende keus, maar voor ons is het heel logisch omdat we dan te maken krijgen met Engelse respondenten. We moeten ontdekken of deze UX-markt ook klaar is voor ons product.”

Groei langs alle assen

Roderick: “Op dit moment werken we in het VK al voor Emirates Holidays en Travel Republic, maar dat is pas het begin. We willen dezelfde marktpenetratie als in Nederland, in een markt die acht keer groter is. En als het in Engeland lukt, dan is de stap naar Amerika, Canada of Australië zo gezet. The sky is the limit!”

Max: “Naast geografische uitbreiding werken we ook aan nieuwe producten. Denk bijvoorbeeld aan een licentiemodel, zodat bedrijven met een eigen UX-lab de tests zelf kunnen uitvoeren. Ook werken we aan een meer schaalbaar product voor kleinere bedrijven. Zo breiden we onze markt uit langs alle assen.”

The sky is the limit

Braingineers heeft niet alleen een voorsprong wat betreft techniek, maar ook wat betreft data. Ze hebben op gebied van websites verreweg de grootste database met EEG-scans ter wereld opgebouwd. Dat is brandstof voor het vuur van hun ambitie. Roderick: “Stel je voor dat onze algoritmen straks voorspellingen kunnen maken, zonder dat daar tests met proefpersonen voor nodig zijn. Die mogelijkheid die groeit mee met onze database. Dat zou fantastisch zijn.” Max: “Om een volledig geautomatiseerd product te ontwikkelen moeten we nog heel veel data verzamelen, maar met de snelheid van nu moet dat wel binnen een paar jaar lukken.”

Neem contact op met Top of Minds voor meer informatie over werken bij Braingineers, of bekijk alle actuele vacatures.

Bekijk de vacatures bij Braingineers

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.