Robin Alma

Robin Alma is Commercieel Directeur van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Hij startte daar in 2012 na een lange periode gewerkt te hebben bij Roland Berger Strategy Consultants.Ben je een vreemde eend in de bijt, als consultant binnen een ziekenhuis?"Ja, ex-consultants worden binnen healthcare wel enigszins als vreemd volk gezien. We hebben een ander profiel, dragen een stropdas, zijn veel te jong en missen expertise. Binnen healthcare kun je pas echt waarde toevoegen als je een ziekenhuis in al zijn complexiteit doorgrondt; als je het vocabulaire van de specialisten kent en als je weet hoe een poli werkt. Pas nadat ik zes jaar lang verantwoordelijk was geweest voor de healthcare practice binnen Roland Berger, begreep ik enigszins hoe een ziekenhuis werkt."Je zat op de dag af tien jaar bij Roland Berger. Heb je lang getwijfeld over een overstap?


"Af en toe dacht ik erover na. Veel aspecten van mijn werk als consultant vond ik leuk, zoals het uitvoerende werk, het contact met klanten en het betrokken zijn bij een organisatie. Minder leuk vond ik het doen van acquisitie. Ik was op een punt aangekomen waarop ik kon toetreden tot het managementteam van Roland Berger, maar dat zou betekenen dat ik nóg meer zou acquireren, aansturen en toekijken. Financieel was dat interessant, maar ik was er niet gelukkig geworden. Ik wil verschil maken, verbeteringen doorvoeren en niet worden afgeleid door ruis. Net toen ik even niét nadacht over een overstap, stuitte ik op de vacature voor commercieel directeur binnen het Groene Hart Ziekenhuis."Was het moeilijk om een passende functie te vinden binnen healthcare?


"Ja. Ik wist dat ik in een ziekenhuis wilde werken, maar een functie in een Raad van Bestuur was nog niet realistisch. Daarvoor miste ik ervaring en expertise. Ik heb een visie en ik kan mooie plaatjes op een whiteboard tekenen, maar tegenover iemand die vijftien jaar ouder is en ervaring heeft met het aansturen van drie-, vierhonderd mensen, maak ik weinig kans. Daarbij zijn er weinig posities binnen healthcare die voor ex-consultants aantrekkelijk zijn. Als consultant ben je gewend om breed over de strategie van een ziekenhuis na te denken, binnen healthcare bestaan nauwelijks posities waarin dat mogelijk is. Hier in het ziekenhuis kan dat wel. Ik viel met mijn neus in de boter."
Wat spreekt je aan in healthcare?


"Er verandert veel in de zorgsector, dat geeft mij de mogelijkheid om pionierswerk te verrichten. Daarnaast merk ik dat alle werknemers hier intrinsiek gemotiveerd zijn en zich geroepen voelen het beste te doen voor de patiënt. Als ik bedenk dat het Groene Hart Ziekenhuis door mijn inbreng daadwerkelijk betere zorg verleent, dan voelt dat prettig."


Wat maakt je werk spannend?


"Als commercieel directeur mag ik me overal mee bemoeien. Of het gaat om samenwerking met een ander ziekenhuis, om onderhandelingen met zorgverzekeraars of om de vraag of er een koffiejuffrouw op de poli moet komen – ik mag het in gang zetten. Ik voel me nuttig. Als consultant dacht ik ook bij elk project dat ik aanpakte naar eer en geweten: dit is nuttig. Maar soms werd met mijn advies niets gedaan. Had ik ergens een paar maanden met hart en ziel aan gewerkt en dan gebeurde er niets. Dat is hier niet aan de orde. Als ik nu denk dat iets beter kan, pak ik het aan. Ik kan hier echt verschil maken."Wat is jouw exit-advies?


"Wacht niet te lang met een overstap. Tot een jaar of vijf, zes in consulting kun je prima overstappen. Daarna wordt het lastiger, want dan wil je het liefst op een hogere managementpositie uitkomen, terwijl je daarvoor competenties mist. Wat ik daarnaast heb geleerd is dat je jouw specifieke kracht moet laten zien, als je solliciteert naar een functie. Pers jezelf niet in een keurslijf. Je past er toch niet in."2012 – nu 
Commercieel Directeur, Groene Hart Ziekenhuis

2012 – nu
Bestuurder, Groene Hart Extra Zorg

2002 – 2012 
Senior Manager, Roland Berger Strategy Consultants

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.