Interview met Pascal Piepers

Gepubliceerd op: 04 dec 2017

Pascal Piepers, Directeur Retail bij The Greenery.

Vraag je Pascal Piepers naar zijn werk, dan zegt hij: “ik verkoop groente en fruit”. Pascal lacht, hij houdt dingen graag simpel. Wil hij écht uitleggen wat het inhoudt om Directeur Retail te zijn bij The Greenery, pak er dan maar een stoel bij. “Mijn werk gaat dag en nacht door, de hele week. We kopen groente en fruit in bij telers uit binnen- en buitenland, distribueren dit door heel Europa en maken hierover niet alleen nette afspraken, maar zorgen er ook voor dat de logistiek van de akker tot in de winkel is geregeld.”

Groente en fruit zijn sexy

 

Hij rijdt niet voor niets iedere dag per auto door kilometers polder naar zijn werk, file of geen file. Pascal hééft iets met groente en fruit, en niet in de laatste plaats omdat hij zijn eerste bijbaan had bij een appelteler uit de buurt. Die teler is nu overigens een van de vaste leveranciers van The Greenery. Dat maakt Pascal op een gekke manier de baas van zijn oude baas – en dat in een van de grootste internationaal opererende afzetorganisaties van versproducten in Europa.

Met terechte trots: “The Greenery is een jaarrond fullservice AGF-leverancier. Zo maken we groente en fruit beschikbaar voor iedereen en dragen we op langere termijn bij aan een gezonde samenleving. Bovendien zijn groente en fruit sexy. Er heerst een gezondheidskoorts waar we prachtig op kunnen inspelen – ieder jaar nog beter toegespitst op de wensen van de klant.”

Ruimte om te groeien

 

Met zijn 37 jaar is Pascal Piepers jong voor een Directeur Retail. CEO Steven Martina is niet veel ouder. Het typeert het karakter van het bedrijf dat veelbelovende talenten toevertrouwt complete business units aan te sturen. Omdat ze goed zijn, ongeacht hun leeftijd. “Voor dit vertrouwen krijgen we veel inzet, ambitie en energie terug. We hebben frisse mensen aan boord die bereid zijn om mee te denken. Met ieder een eigen specialisme en de wil om kennis te delen. We staan aan de voet van een spannende transformatie. Wie weet waar The Greenery over tien jaar kan zijn, mag het zeggen.”

Pascal-Piepers-de-Greenery

Pascal-Piepers-vacatures-bij-The-Greenery

Zo volatiel als de AEX

 

Je zou het niet zeggen van de fatsoenlijke vitaminen, maar de wereld eromheen is supersnel. Vergelijkbaar met de aandelenbeurs. “Het gaat om ultraverse producten, direct van het land of uit de kas. Was september warm of oktober winderig, dan kan de appeloogst tegenvallen en gaan de prijzen enorm schommelen. Wordt het koud? Dan wil iedereen stamppot met boerenkool. Hop, prijzen omhoog. Of juist omlaag. Fluctueren ze ook maar een tiende cent, dan heeft dit impact op onze totale handel, van de veiling tot aan de schappen. De keten is continu in beweging. Die spanning en dynamiek boeien me mateloos.”

Blakende kern

 

The Greenery bestaat ruim twintig jaar, doet zaken in 57 landen en heeft grote ambities. Het is een nuchter bedrijf met pragmatische mensen die een tomeloze liefde hebben voor hun vak. “De een kijkt in zijn vakantie hoe de aardbeien er in een buitenlandse supermarkt erbij liggen, de ander legt op Radio 2 uit waarom een sinaasappel oranje is. Ze zijn bedreven in verschillende talen, van Chinees tot Duits en Frans. Ze zijn loyaal, kritisch en enthousiast, en daarmee de ruggengraat van het bedrijf. En die is onmisbaar, want er gebeurt ongelooflijk veel in het speelveld. Wil je stevig blijven staan, dan moet je basis goed zijn.”

De kapers en de critici

 

Pascal ziet een grote uitdaging in opkomende markten en afzetkanalen. Was de markt eerst versnipperd, nu besluiten grote retailers steeds vaker te consolideren. En dan is er ook nog digitalisering. “Kleine telers sterven uit en grote partijen worden groter. Hoe minder bedrijven op het toneel, des te heviger de competitie. Aan de andere kant zien digitale start-ups kansen om direct zaken te doen met afnemers. Iemand met een grote portemonnee kan al je concurrent zijn.”

Een ander thema dat aandacht vraagt is duurzaamheid. “Consumenten willen weten of hun voedsel eerlijk en goed is geproduceerd en volgens de geldende sociale regels. Om op dit soort trends goed in te spelen, moet je ze kunnen bijbenen. Of liever nog een stap voor zijn. Strategisch gezien betekent dat maar een ding: we moeten onszelf toekomstbestendig maken. Oftewel, digitaliseren.”

Op naar een monopolie?

 

Want op dat vlak is The Greenery er nog niet. Pascal zoekt mankracht om een online versie van het AGF-bedrijf uit de digitale grond te stampen. “Om te kijken hoe we verder die kant op kunnen bewegen, zijn we bezig de verdienmodellen van e-commerce spelers op onze business toe te passen. We buigen ons kritisch over de vraag: kunnen we hier iets mee? Hoe zorgen we ervoor dat we over tien jaar nog meedoen?”

Op termijn moet het een fullservice-concept worden. “We dromen over een platform waarop we in de eerste plaats onze producten kunnen aanbieden, maar ook onze diensten – van vrachtwagenverhuur tot verpakken en maaltijdservices. We willen onze hele toolbox openstellen. Groeien. Nog unieker worden. Hiervoor zullen we eerst moeten stroomlijnen. Door algoritmes, robots en andere technieken nog meer te gaan omarmen.”

Delen, durven en doen

 

Aan het lef om te pionieren zal het niet liggen. Een paar jaar geleden voorspelde The Greenery dat maaltijdboxen groot zouden worden door de opkomst van online. Het bedrijf ging pakketten verkopen via consumentenplatform verseoogst.nl. De ervaring, kennis en data die ze daarbij opdeden maakt The Greenery een aantrekkelijke partij voor een van de bekendste aanbieders van maaltijdboxen. Door zelf de handen vies te maken, ben je immers een geloofwaardige partner voor andere vooruitstrevende partijen.

Neem contact op met Top of Minds voor meer informatie over werken bij The Greenery, of bekijk alle actuele vacatures.

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.