Nabil de Marco

Roland Vetten, Director Consulting Exit bij Top of Minds, sprak met Nabil de Marco. Nabil is Director Automotive Europe bij Amazon.com.

Hoe was het om na zes jaar bij Bain over te stappen naar Amazon?


“Van het niveau van mijn team tot de snelheid van de ontwikkelingen binnen Amazon: ik ben erg gelukkig hier. Ik ben verantwoordelijk voor de Automotive categorie op Amazon.com, maar ik ben vaak veel breder bezig dan met alleen mijn eigen team of eigen categorie. Ik heb de mouwen opgestroopt, ben er volledig voor gegaan en heb daardoor een breed netwerk opgebouwd binnen de organisatie.”

Vertel eens over je transitie naar Automotive


“Dat is best grappig, want ik ben helemaal geen Automotive specialist. Ik heb wel altijd een passie gehad voor retail en consumentenproducten. Dat trok mij aan in Amazon en in deze functie. Want uiteindelijk is Amazon gewoon een retailer, maar dan met een winkel op het internet. Die winkel is wel 24/7 open en er zijn veertig tot vijftig distributiecentra in heel Europa om alle miljoenen producten die elke dag gekocht worden bij de mensen thuis te krijgen. Ik ben aangenomen bij Amazon omdat ze kijken naar wie je bent, niet naar wat je weet of kan. Ze hebben me de kans geboden om een hele nieuwe business te lanceren binnen een veel grotere organisatie. Met andere woorden: de kans om een eigen onderneming te starten met de support van een internationaal bedrijf met een waarde van meer dan € 100 miljard euro."

Hoe is het cultuur bij Amazon? Gaat het zo snel als ze zeggen?


“Ik vroeg mijn baas laatst waar het Strategy Team zit bij Amazon. Hij zei: er is geen strategieteam, want iedereen bij Amazon is verantwoordelijk voor de strategie. Onze denkkracht is verspreid over heel de organisatie, iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar onderdeel van de business. Jij beslist wat je wilt doen. We zijn een heel divers bedrijf. Mijn team alleen al bestaat uit meer dan twintig verschillende nationaliteiten. En ja, het gaat ontzettend snel. Toen ik begon waren er 300 mensen in Luxemburg, nu zijn dat er meer dan 1.500 en we groeien nog steeds. Er zijn heel veel nieuwe functies bijgekomen, wat dus ook veel nieuwe carrièrepaden met zich meebrengt. Binnen twee jaar kun je overstappen naar een totaal andere werkveld of een andere locatie als je wilt.”

En waren er nog hobbels die je moest nemen toen je van Bain kwam?


“Bij Amazon verandert er heel veel en we gaan in een rap tempo vooruit. Elke dag is een nieuwe dag aan de start. Ik moest lachen om die uitspraak, maar het is waar. Ik heb zoveel verschillende ideeën en bij lange na niet genoeg tijd om ze allemaal uit te werken. Ongeacht wat je functie is, je kunt nieuwe ideeën of initiatieven altijd inbrengen. Ze worden natuurlijk niet allemaal uitgevoerd of geïmplementeerd, maar je zult leren waarom dat zo is. Daardoor kun je jouw plan aanscherpen en met een betere, meer relevante business case terugkomen.”

Wat voor mensen passen goed bij Amazon?


“Ownership en talent zijn twee sleutelbegrippen. Als een kandidaat slim genoeg is en beschikt over de juiste attitude, dan zullen wij kijken waar zo iemand nu staat en waar in de organisatie hij of zij goed zou passen. Kijk maar naar mij: ik had nul ervaring in Automotive, maar ze waren ook niet op zoek naar een Automotive expert. Ze zeiden tegen mij: 'we zijn op zoek naar iemand met de juiste aanpak en de juiste skills'. Als je ervan houdt om in een snel veranderende omgeving te werken waar veel ruimte is voor eigen initiatief, bij een bedrijf dat goede kansen biedt voor de ontwikkeling van je carrière: dan bestaat de kans dat we ooit schouder-aan-schouder komen te staan.”

En wanneer kun je beter niet solliciteren?


“Kom niet naar Amazon als je op zoek bent naar een perfect werkende machine.We hebben geen instructies of handboeken voor alles wat je moet doen. Je moet flexibel zijn en initiatief tonen. Als je jezelf hier wilt ontwikkelen dan moet je pragmatisch zijn en leergierig. Learning by doing, niet door te studeren.” Neem contact op met Roland Vetten om te bekijken of er mogelijkheden zijn voor jou bij Amazon in Luxemburg.

2013 – heden
Director of Automotive Europe, Amazon

2006 – 2013
Principal, Bain & Company

2000 – 2006
Manager, Morgan Stanley

Aanmelden voor vacature nieuwsbrief

Iedere vrijdag de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.