Marten Strikwerda

Marten Strikwerda startte in 2005 met werken als Consultant bij OC&C Strategy Consultants. Hij heeft daar tot 2013 gewerkt toen hij zijn Exit maakt naar Unilever. Bij Unilever is Marten begonnen als Senior Manager Shopper Marketing en is zich daarna steeds meer gaan verdiepen in E-commerce. Nu is hij Director E-commerce. Je hebt bij OC&C zes jaar ervaring en een MBA opgedaan. Wat was jouw overweging om te vertrekken?


"Ik maakte deel uit van de Practice Group Retail & Consumer Goods, met als specialisatie e-commerce. Mijn volgende stap binnen OC&C zou Partner zijn, maar ik wilde mij graag in een andere functie verder ontwikkelen en was er nog niet klaar voor om definitief een leven in de advieswereld te kiezen."Waar lette je op bij je overstap?


"Dat het binnen Consumer Goods of Retail was. Die sectoren trekken mij omdat ze zo tastbaar zijn, en omdat ik graag nadenk over consumenten, hun gedrag en drijfveren. Daarnaast lette ik erop dat de mensen die ik tegenover me had mij konden motiveren. En dat trof ik aan bij Unilever. De mensen die mij interviewden hadden een missie en gingen daar echt voor: het juiste product op het juiste moment bij de juiste klant brengen. Die passie zoek ik in collega’s. Ook de Nederlandse origine maakte Unilever aantrekkelijk."Waarom is het belangrijk dat Unilever Nederlands is?


"Dat biedt meer carrièreperspectief. Ik ben ook bij internationale multinationals op gesprek geweest, maar daar blijf je uiteindelijk toch binnen een landenorganisatie. Bij Unilever zit je dichter bij het hoofdkantoor."Wat doe je als Senior Manager Shopper Marketing & E-commerce?


"De helft van mijn tijd ben ik verantwoordelijk voor de Nederlandse e-commerce activiteiten van Unilever. Wij doen niets direct met consumenten, dus het gaat om het kiezen van de belangrijkste platforms en samen met hen ontwikkelen van een strategie en activaties. De andere helft van mijn tijd houd ik me bezig met projecten die over categorieën en merken heen reiken. Een thema van zo’n traject is bijvoorbeeld duurzaamheid. Eigenlijk gebruiken we bij Unilever het woord ‘Shopper Marketing’ voor dat soort veelzijdige projecten, want wij houden ons niet bezig met hoe producten op de winkelvloer staan."Wat maakt consumenten zo interessant?


"Hoe weinig ze weten over het gedrag dat ze vertonen. Als je mensen in een panel vraagt hoeveel schoonmaakmiddelen ze in huis hebben antwoorden ze bijvoorbeeld ‘drie’, maar als je bij hun thuis in de kastjes kijkt blijken er wel 15 te staan. Ik kom vaak op de winkelvloer en ben betrokken bij dat soort onderzoeken. Met name door de opmars van e-commerce worden consumer insights steeds belangrijker. We staan nog maar aan de vooravond van wat dat gaat betekenen, maar tijd en plaats zijn niet langer beperkende factoren voor aankopen – in de toekomst kan de consument altijd en overal iets kopen."Wat viel je het meest op na je exit?


"Ik was gewend een team van jonge, extreem ambitieuze consultants aan te sturen. Hier begon ik met het aansturen van een ervaren 63-jarige vrouw. Zij was zeer gemotiveerd, maar vereiste toch een andere stijl van managen. Daar heb ik enorm veel van geleerd. Verder is het tempo en de impact natuurlijk onvergelijkbaar. Als Associate Partner geef je bijvoorbeeld direct advies aan CEOs en Boards, terwijl mijn ideeën nu eerst naar mijn Director gaan, dan nog een aantal lagen omhoog en weer terug. Dan ben je zo een maand verder. Het doel dat ik met mijn exit beoogde was heel veel waardevolle ervaringen op te doen en nieuwe manieren van werken te leren. Dat is zeker gelukt. Ik begon in een staffunctie, maar heb al binnen een half jaar sales verantwoordelijkheden gekregen."Wat raad jij consultants aan?


"Of je de ambitie hebt om partner te worden of niet, ga een paar jaar buiten consultancy werken om te ervaren hoe het is. Kies wel een vakgebied waar je passie voor hebt, anders wordt het een lange rit. Voor mij is dat e-commerce, omdat alles hier op scherp wordt gezet. Door technische innovaties kunnen we steeds verder inspelen op de klant, en een bedrijf dat dat niet doet heeft geen ‘right to play’ op de lange termijn. Ik vind e-commerce zo spannend dat ik er de energie uit put om te blijven drammen op verandering."


Tekst: Deborah Klaassen

2016 – nu
Director E-commerce Europe, Unilever

2015 – 2016 
Director E-commerce & Category Management, Unilever

2013 – 2015
Senior Manager Shopper Marketing & E-commerce, Unilever

2005 – 2013
Consultant, Project Manager en uiteindelijk Associate Partner, OC&C Strategy Consultants

Unilever vacatures

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.