Marcel van Kesteren

Marcel van Kesteren ging iets later bij McKinsey aan de slag dan gebruikelijk is. Hij werkte er drie jaar als Consultant en maakte toen de overstap naar COO bij Workx. Hij was ook nog CFO en CEO. Inmiddels is hij Partner bij Triacta. Top of Minds sprak Marcel vlak na zijn Consulting Exit.Hoe was het om op je 31e bij McKinsey te starten?
"Inspirerend en zwaar tegelijkertijd. Het heeft me zeker een jaar gekost om een goede balans te vinden tussen The McKinsey Way en die van mezelf. Toen kwam een keerpunt in m’n ontwikkeling waarbij ik inzag hoe ik m’n intuitie kon gebruiken in combinatie met ratio. Wat ik bij McKinsey geleerd heb levert me nu nog iedere dag enorm veel rendement op. Bijvoorbeeld productfocus en top-down denken, dat heb ik daar pas echt ontdekt."

Hoe word je CEO van Workx?
"Hoe word je CEO van Workx? Met H2 Equity Partners (eigenaar Workx Materieelverhuur) was ik in gesprek over een positie bij hen, mogelijk als Investment Manager. Gelukkig hadden zij direct door dat dat geen goede keuze zou zijn. Maar een intelligente operationele management rol in een van hun ondernemingen des te meer. In 2008 ben ik als COO bij Workx gestart en sinds 2011 werkzaam als CEO. Wat daar overigens wel bij hielp was dat ik voor mijn consulting periode al veel people management ervaring had opgedaan in operationele sferen. Ik werkte destijds als Manager Operations in de wasmiddelfabriek van Procter & Gamble."Wat doet Workx?


"Verhuur van machines en levering van gerelateerde diensten. We hebben iets meer dan 40 vestigingen, 30.000 machines en 280 medewerkers."Een turnaround in een krappe markt - is dat wakker liggen?


"Turnaround zou ik het niet willen noemen, daarvoor is onze marktpositie veel te sterk. Wel is het zo dat de markt nu enorm onder druk staat. Dus dat betekent met links de strategie (her)schrijven en met rechts de implementatie aansturen; en dat terwijl je met je linkeroog je prijsbeleid in de gaten houdt en met je rechteroog je sales force. Dus wakker liggen, nee, maar in acht uur per dag red ik deze baan niet. Nou vind ik m’n werk gelukkig verschrikkelijk leuk - of eigenlijk zelfs verslavend. En als consultant leer je gelukkig ook veel over time management."Waar heb je mee te maken?


"Veel van onze klanten zitten in de bouw en de industrie. Dat type mag ik wel. Als mijnbouwer uit Delft is enige pragmatiek me niet vreemd en dat past goed bij deze sector. Retail vind ik mooi vanwege de data en complexiteit, ik word er wel gelukkig van als ik aan dingen mag rekenen. En materiaalverhuur is echt een vak. Het mooie van de mensen hier is dat ze van hun ambacht houden - de adviescomponent bij gespecialiseerde verhuur is erg belangrijk; net als snelheid trouwens. Ook praat ik regelmatig met banken, aangezien onze tak van sport zeer kapitaalintensief is. Tot slot is het huidige Workx ontstaan uit zo’n 14 acquisities, dus hier en daar helpen juristen bij het harmoniseren van onze contracten. Eigenlijk alles dus."Is het niet eenzaam aan de top?


"Daarom is een private equity moeder zo belangrijk. Bij McKinsey heb ik geleerd hoeveel er in één week past. Hier noemen ze me een maximizer. Dat ongeduld zit nog wel eens in de weg. Het is dan ook lekker om zowel te kunnen sparren met de mensen hier als bij H2."Heb je een exit-advies?


"M’n moeder zei altijd: “Volg je hart.” Het duurde even voordat ik ‘m door had. Doe datgene waar je gelukkig van wordt en let niet op wat anderen gaaf vinden. Wil je verantwoordelijkheid? Zelf beslissingen nemen? Weet je dat zeker? (Eind)verantwoordelijkheid dragen is minder makkelijk dan het lijkt als je gewend bent om te adviseren. Alleen al je eigen analyses en adviezen opvolgen kan soms niet haalbaar blijken."2015 – nu
Partner, Triactia

2014 – 2015
CEO, LOXAM Workx

2011 – 2015
CEO, Workx Holding BV

2009 – 2011
CFO & COO Workx Holding BV

2008 – 2009
COO, Workx Materieelverhuur BV

2005 – 2008
Consultant, McKinsey & Compay

2000 – 2005
Operations Manager, P&G

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.