Legal Career Guide - Victor van Vegchel

Gepubliceerd op: 01 mei 2023

‘Giving everyone power to care’, dat is het bevlogen motto van CarePay International. Binnen deze social enterprise is Victor van Vegchel inmiddels bijna drie jaar als General/Legal Counsel actief. Door middel van een platform met ‘mobiele zorgportemonnee’ is het bedrijf een spil in het ontsluiten van gezondheidszorg voor miljoenen klanten in Kenia en Nigeria. Victor is als jurist nauw betrokken bij het toegankelijk maken van zorg in deze Afrikaanse landen. Voor hem een heel passende en zinvolle stap na de start van zijn carrière in de advocatuur.

Tip 1: Kies waar je wilt werken mede op basis van jouw persoonlijke klik.

Terugkijkend op zijn eigen studiekeuze denkt Victor vooral terug aan zijn voorliefde voor taal en klassieke geschiedenis. Vanuit die brede interesse koos hij voor de studie rechten. Na zijn kennismaking met de advocatuur tijdens inhousedagen en stages, sloot hij zich aan bij Freshfields Bruckhaus Deringer, waar hij ook in New York een internationale studentstage had gelopen. Zoals hij zelf zegt: “Ja, dit was zeker een bewuste keuze, op basis van de positieve vibe en de goede klik met mijn toenmalige collega’s. Dat was voor mij destijds een belangrijke overweging, naast de interessante inhoudelijke ontwikkeling die voor mij bij Freshfields mogelijk was.” Binnen Freshfields specialiseerde Victor zich op het gebied van Corporate M&A. Hij was betrokken bij uiteenlopende uitdagende zaken – van werk voor internationale investeringsfondsen tot grote Nederlandse bedrijven. Gedurende zes jaar maakte Victor als corporate M&A lawyer binnen Freshfields een ambitieus groeipad door.

Tip 2: Blijf doorvragen, tot alle relevante informatie op tafel ligt.
Terugkijkend zegt Victor zelf: “Wat een leerzame tijd was het, die zes jaar in de advocatuur! Wat mij het meeste heeft gebracht, is de skill om altijd verder door te vragen. Ik heb geleerd om te zorgen dat ik informatie niet ‘at face value’ neem. Mensen houden meestal geen zaken bewust achter, maar de duivel zit in de details. Ook al lijkt het soms alsof alles op hoofdlijnen duidelijk is, blijf jezelf de vraag stellen: ‘Heb ik wel alle relevante informatie?’ Dit is een waardevolle les die mij uit de advocatuur is bijgebleven en nog altijd van pas komt in mijn dagelijkse werk.”

Victor van Vegchel

2020 – heden: General / Legal Counsel, CarePay International
2014 – 2020: Associate / Advocaat Corporate M&A Freshfields Bruckhaus Deringer, Amsterdam
2014: Internship Freshfields Bruckhaus Deringer, Amsterdam / New York City
2014: Internship Nauta Dutilh, Amsterdam
2014: Master Corporate Law, Universiteit Utrecht

Tip 3: Volg je intuïtie als je merkt dat je in je werk toe bent aan iets nieuws.
“Hoe ik merkte dat ik toe was aan een volgende stap?”, vraagt Victor zich af. “Dat ging heel geleidelijk. Ik zocht na verloop van tijd naar mogelijkheden om de afstand tot de inhoud van mijn werk te verkleinen. Bij elke deal of overname dook ik helemaal in een organisatie en was ik op de hoogte van elk detail van de target company. Steeds meer voelde ik de behoefte om zicht te hebben op en betrokken te zijn bij het vervolgtraject van mijn werk. Bovendien leek het mij mooi om zelf onderdeel te zijn van de kern van de business waarvoor ik werk leverde. Dit werd nog eens versterkt door het abstracte karakter van de wereld van investeringsfondsen, fusies en overnames. Ik stond zo destijds open voor een ‘inhouse’ rol, die meer gericht was op een bepaalde, tastbare core business.” Kortom, Victor besloot zich verder te oriënteren en raakte drie jaar geleden in gesprek met CarePay International.

Tip 4: Sociale impact is een sterke motivator voor werkgeluk.
In de overstap naar deze social enterprise kwam uiteindelijk alles voor Victor samen. Victor zegt: “Voor mij lag de sleutel vooral in de tastbare bijdrage die ik met mijn huidige werk bij CarePay kan leveren. Voor duurzame verandering is het ongelooflijk belangrijk dat een dienst commercieel levensvatbaar is. Daar zijn we binnen CarePay volledig van doordrongen. Als organisatie opereren wij precies op de intersectie van commercieel belang en positieve maatschappelijke impact.”

CarePay International biedt een platform voor uitwisseling van informatie en betalingen in de zorgsector in Kenia en Nigeria. Door gebruik te maken van eenvoudige en toegankelijke mobiele software is CarePay onmisbaar voor 4,7 miljoen gebruikers. Zoals Victor uitlegt: “Met behulp van ons platform en bijkomende dienstverlening zorgen we voor minder fraude, lagere administratieve lasten en voor snellere betaling in de zorgsector. Daarmee dragen we bij aan een groter maatschappelijk vertrouwen in het zorgstelsel in de landen waar we actief zijn.”

“We zijn onze dienstverlening gestart vanuit individuele health wallets,” gaat Victor verder. “Vervolgens hebben we als bedrijf de stap gezet naar samenwerking met lokale verzekeraars. Die kunnen door gebruik van ons platform op termijn goedkopere verzekeringen aanbieden aan meer mensen. Ook ligt de focus bij CarePay op het verbeteren van concrete omstandigheden, zoals betere toegang tot gezondheidszorg voor (aanstaande) moeders. In het voorjaar van 2023 hebben we bijvoorbeeld een campagne gelanceerd om bedrijven aan een fundraiser te laten deelnemen: de #moveforchallenge. Teams kunnen in actie komen om geld in te zamelen voor MomCare. Binnen dit programma hebben al vijftig duizend aanstaande moeders toegang gekregen tot goede zorg. Met het oog op employee engagement is dit voor organisaties interessant én wij organiseren extra financiële middelen voor goede gezondheidszorg. Bedrijven die interesse hebben om mee te doen, kunnen meer informatie vinden via www.carepay.social/.”

Als General Counsel is Victor nauw betrokken bij de diensten die CarePay levert, zoals hij zelf uitlegt: “Mijn rol als General Counsel is heel divers, van het opzetten van templates voor contracten, via het aansturen van dienstverleners voor lokale juridische kennis tot toetsing aan de verplichte juridische kaders. Zo is bijvoorbeeld de bescherming van persoonsgegevens meestal een complex onderwerp, doordat we binnen onze dienstverlening veel met privacygevoelige data werken. Voor mij persoonlijk prachtig om echt het verschil te maken, door te zorgen dat onze dienstverlening juridisch goed is georganiseerd. Dit is precies waar ik zelf naar op zoek was vóór ik deze overstap maakte!”

Tip 5: Reken erop dat juridische expertise nergens zo hoog wordt gewaardeerd als binnen de advocatuur.
Over de grootste leerervaring, na de overstap die hij destijds maakte, lacht Victor: “Nou, ik heb in elk geval gemerkt dat het belang van legal buiten de advocatuur echt een stuk minder groot is dan ik aan de Zuidas gewend was, haha! Gelukkig heb ik me snel kunnen aanpassen – ik heb bij mijn start bij CarePay veel tijd geïnvesteerd in een sterke connectie met de core business. Dat heeft heel goed uitgepakt, ik ben er in geslaagd om de toegevoegde waarde van ons legal advies voor de business duidelijk te maken. Natuurlijk ligt de allereerste focus binnen onze hele organisatie bij het laten groeien van onze business. Vanuit legal geven we daarom heel praktisch toepasbaar advies, terwijl we tegelijk vasthouden aan een degelijk juridisch kader. Ik houd binnen legal de juiste checks & balances in de gaten, zonder dat de business vertraging oploopt. Een faciliterende en servicegerichte instelling heeft mij persoonlijk hierbij geholpen. Daarnaast heb ik óók geleerd om meer gericht te zijn op het vinden van oplossingen, in plaats van het zoeken en benoemen van risico’s.”

Tip 6: Kies voor een organisatie waar je je breed kunt ontwikkelen en waar de beste kansen zijn voor jouw toekomst.
Met een blik op de toekomst en zijn eigen ontwikkeling, kijkt Victor vooral naar het bredere speelveld van tech, insurance en innovatie. “Ja, je kunt wel zeggen dat ik inmiddels in mijn werk ruimte zie om het juridisch kader zelf verder aan de kaak te stellen. Soms leidt het omgaan met (on)logische regels er voor mij toe om verder te denken dan het bestaande kader en om, bijvoorbeeld, ons standpunt hierover bij een regulator onder de aandacht te brengen.”

“Een ander aspect van mijn ontwikkeling is mijn eigen professionele verbreding. Ik werk vanaf mijn start binnen CarePay aan alle mogelijke juridische onderwerpen, van het opstellen van elk type contract, tot het strategische juridische framework. Inmiddels ben ik als General Counsel in staat om mij, naast de meer complexe juridische vraagstukken, ook te richten op de strategische businessvragen, of bijvoorbeeld nieuwe productontwikkeling. Onze bedrijfscultuur biedt gelukkig enorm veel ruimte voor eigen initiatief. Dit is een aspect van CarePay dat naadloos aansluit bij mijn ambitie.”

Vervolgens tipt Victor: “Ik zou iedere legal professional die een overstap overweegt aanraden om vooraf goed na te denken wat voor soort team bij jou past en om te onderzoeken of je binnen een organisatie in een groter juridisch team terecht komt. Bij een kleinere organisatie is dat team vaak niet aanwezig, of nog in opbouw. Voor mij persoonlijk past mijn brede verantwoordelijkheid juist goed, doordat ik over zo veel onderwerpen kan meedenken. De keerzijde is wel dat je er soms wat alleen voorstaat.”

Vol trots vertelt Victor verder over de aanstaande uitbreiding van de dienstverlening van CarePay naar nieuwe regio’s in de wereld. “Ja, we gaan onze geografische scope verbreden. Gedurende vijf maanden was ik betrokken bij omvangrijke overeenkomsten die nodig waren om de deal rond te krijgen. Daarbij schakelde ik dagelijks met het executive team. Uiteindelijk was ik in staat om met relatief beperkte middelen juridisch alles voor elkaar te krijgen wat nodig was om de deal te sluiten. Dat wij als CarePay binnenkort de toepassing van onze technologie verder kunnen uitbreiden, betekent dat wij voor nog meer mensen in de wereld zorg bereikbaar maken. Geweldig toch, dat ik vanuit mijn eigen juridische expertise hierin een doorslaggevende rol heb kunnen spelen?!”

 

Top of Minds bemiddelt sinds 2023 ook legal-professionals. Ga naar Legal Executive Search voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.