Legal Career Guide - Pauline Verheijen - Dop

Gepubliceerd op: 06 jul 2023

Het indrukwekkende en internationale curriculum van Pauline Verheijen – Dop leest als een verrassende reis, waar geplande en ongeplande carrièrestappen samenkomen. Pauline startte haar loopbaan in de advocatuur, een stevige basis om later een mooie carrière te maken. Zowel in binnen- als buitenland werkte zij vervolgens als Legal Counsel. Binnen The Walt Disney Company maakte Pauline de onvergetelijke lancering mee van één van de grootste consumer entertainment kanalen: Disney+. Inmiddels geeft zij als Legal Director leiding aan het legal team binnen PepsiCo, de organisatie waar haar inhouse avontuur bijna twintig jaar geleden is begonnen. Pauline is niet alleen een door de wol geverfde jurist, maar vervult ook diverse advies- en bestuursposities. De waardevolle inzichten die zij in de loop van haar carrière heeft opgedaan, deelt zij dan ook graag met ons.

Tip 1: Zorg voor een solide basis aan de start van je loopbaan.

Met een persoonlijke interesse voor het marketing- & communicatievak, koos Pauline toch voor een rechtenstudie – mede op advies van haar vader. “Ja, ik herinner het me nog goed,” zo blikt Pauline terug, “Rechten leek mij een goede basis en die studie leek meer om het lijf te hebben, in vergelijking met de lage studielast bij de opleiding communicatiewetenschappen destijds. Heel interessant dat ik na een paar jaar verder kon met een specialisatie binnen het merkenrecht; daar kwam mijn fascinatie voor marketing goed van pas. Die expertise heb ik later verder verdiept door het NIMA-A certificaat te halen.” De oriëntatie op de arbeidsmarkt verliep voor Pauline, zoals gebruikelijk, vooral via inhousedagen. Als student was ze, naast de advocatuur, ook nieuwsgierig naar het loopbaanperspectief bij inhouse legal teams. Op die manier kwam Pauline tot het inzicht dat een start in de advocatuur de beste kansen voor haar carrière zou bieden. Pauline licht toe: “Grappig genoeg sterkte juist de kennismaking met het werk van Legal Counsels tijdens inhousedagen mij in de overtuiging dat een baan binnen de advocatuur de juiste stap voor mij zou zijn.” En zo geschiedde, want na haar afstuderen vond zij haar plek als advocaat-stagiair bij NautaDutilh.

Tip 2: Wees flexibel en verken nieuwe mogelijkheden.

“Ja,” lacht Pauline, “dat adviseren over trademark en copyright vond ik heel interessant – allemaal onderwerpen die precies in mijn straatje pasten! Iets wat mij ook sterk motiveerde, was de mogelijkheid om verder te leren en mij steeds te blijven ontwikkelen.” Vandaar dat Pauline, na een korte kennismaking met bankrecht, de overstap maakte naar Baker & McKenzie. Binnen de commerciële procespraktijk van dit kantoor kwam zij, naast IE, in aanraking met een breder palet aan onderwerpen, zoals M&A en corporate vraagstukken. “Het was zeker leuk om in andere keukens te kijken,” aldus Pauline. “In die tijd legde ik de basis voor mijn werk binnen de fashion- en luxury-industrie. Om onze klanten in die sector beter te kunnen bedienen heb ik binnen Baker & McKenzie een praktijkoverstijgende adviesgroep opgezet, waar alle expertise binnen het kantoor samenkwam.” Het werk voor de commerciële sector bleek Pauline zo goed te liggen, dat zij na zes jaar ervaring in de advocatuur werd benaderd om de overstap te maken naar PepsiCo.

Pauline Verheijen – Dop

2022 – heden: Legal Director North West Europe, PepsiCo, Utrecht
2015 – 2022: Attorney / Legal Counsel / Legal Director, Walt Disney Company, Amsterdam
2012 – 2014: Managing Consultant Corporate Clients, Novagraaf Group, Amsterdam
2008 – 2010: Director Intellectual Property and Legal Affairs, Polo Ralph Lauren, New York City
2005 – 2007: Legal Counsel Northern Europe, PepsiCo, Amsterdam
2003 – 2005: Advocaat, Baker & McKenzie, Amsterdam
2000 – 2003: Advocaat (stage) NautaDutilh, Amsterdam
2000: Master of Law, Universiteit Utrecht
Commissie- en bestuursfuncties

Tip 3: Zorg dat je vóór de overstap naar een inhouse legal positie inhoudelijk heel stevig staat.

Haar eerste baan als Legal Counsel was een feit en Pauline voelde zich gelijk als een vis in het water. “Dat kun je wel zeggen!” zo vertelt zij. “Het was op dat moment wel mijn droombaan. Tegelijk was ik heel dankbaar voor mijn ervaring binnen de advocatuur. Die eerste zes jaar van mijn loopbaan was voor mij een belangrijke leerschool, vooral wat betreft het structureren van mijn werk, kritisch zijn, scherp doorvragen en goed doordenken. Het was, zo terugkijkend, ook goed dat ik inhoudelijk heel stevig in mijn schoenen stond op het moment dat ik de overstap maakte naar de rol van Legal Counsel. Dankzij die solide basis gedijde ik goed in de dynamische en veeleisende omgeving, waar ik binnen PepsiCo in terecht kwam.”

Met veel succes en plezier vervulde Pauline vanaf 2005 haar rol binnen het PepsiCo legal team. Zij beschrijft: “Ik had bij PepsiCo een goede fit met de mensen en de organisatie. De directe kijk in de keuken van de merkenstrategie van het bedrijf maakte het voor mij een geweldige rol. Bovendien was ik als Legal Counsel bij uitstek in staat om in een vroege fase juridisch advies te geven. Hierdoor kon ik bijvoorbeeld proactief meedenken met collega’s van het marketingteam, zodat we vervelende gevolgen of eventuele juridische procedures vóór konden zijn. Tegelijk vroeg dit natuurlijk een andere werkhouding dan ik gewend was binnen de advocatuur. Ik werd destijds als tweede persoon aangenomen binnen het legal team en ik werkte daardoor heel zelfstandig aan een enorm breed palet aan onderwerpen. Ook de diversiteit in achtergronden van de mensen met wie ik werkte was veel groter dan ik gewend was. Heel leuk en afwisselend! Bovendien waren mijn collega’s vooral geholpen met advies, waar ze bij voorkeur direct mee aan de slag zouden kunnen. Dat ik deze switch wist te maken, lag vooral aan mijn vertrouwen in mijn eigen vakkennis.”

Voor elke jurist luidt het advies van Pauline dan ook: sta open om te leren, gebruik je achtergrond in de advocatuur als een stevige basis en kijk tegelijk verder, zodat je je juridische expertise kunt inzetten bij een organisatie, waar je hart ligt.

Tip 4: Expect the unexpected.

Zoals het soms gaat, liepen ook voor Pauline soms levenskeuzes, loopbaankeuzes en mondiale ontwikkelingen door elkaar. “De nieuwe baan van mijn partner, op Wall Street, bracht ons als stel vlak na ons huwelijk naar de Verenigde Staten,” vertelt Pauline verder. “Vandaar mijn vertrek bij PepsiCo. Ik kon in New York aan de slag als Director Intellectual Property and Legal Affairs bij Ralph Lauren, binnen een sector die ik in mijn tijd in de advocatuur goed had leren kennen. Al snel raakte het land in de greep van een financiële crisis. Door een grootschalige reorganisatie kwam voortijdig een einde aan mijn functie. Als zelfstandig legal consultant bleef ik in New York klanten helpen, zoals SONY en UNICEF. Uiteindelijk zijn we tien jaar geleden met ons gezin naar Nederland terug verhuisd, waar ik een korte uitstap maakte naar een business development functie. Vervolgens kreeg ik de kans om bij The Walt Disney Company het eerste inhouse legal team op te zetten. In die functie bouwde ik als Legal Counsel aan de juridische dienstverlening binnen het bedrijf. Daarnaast stond ik aan de wieg van Disney+. De streamingdienst werd als eerste in Nederland gelanceerd en ik was vanaf de start onderdeel van het projectteam. Wat een fascinerende ervaring om zo’n service van nul naar tientallen miljoenen klanten te zien groeien! Inhoudelijk bracht deze digital direct-to-consumer dienst ook een heel nieuw juridisch vakgebied met zich mee, namelijk het consumentenrecht, wat ik natuurlijk ontzettend leuk vond om weer iets nieuws te leren.”

Tip 5: Een warm netwerk (en de juiste timing) is van onschatbare waarde.

“Na zeven jaar bij The Walt Disney Company begon ik te overwegen wat mijn volgende loopbaanstap zou kunnen zijn,” blikt Pauline terug. “Precies op dat moment sprak ik met een oud-collega, een warm contact uit mijn tijd bij PepsiCo. Zo hoorde ik bij toeval dat op mijn ‘oude honk’ een leidinggeven functie vrij zou komen. Een positie die ik altijd als mijn ideale volgende stap had gezien, zou ik destijds niet naar het buitenland zijn vertrokken. Kortom, een perfecte samenloop van omstandigheden! Ik ben momenteel binnen PepsiCo verantwoordelijk voor onze volledige legal dienstverlening in Noord-Europa. We werken met een relatief compact team aan onderwerpen binnen (bijna) alle rechtsgebieden, met uitzondering van bijvoorbeeld personeelszaken.”

De belangrijkste les? “Binnen multinationals zoals PepsiCo is het essentieel om goed te snappen wat het product precies inhoudt, tot op het niveau van elk ingrediënt in de end-to-end supply chain. Tegelijk zijn we ook juridisch betrokken bij onderwerpen zoals finance en retail. Deze rol vraagt om een brede blik en geeft mij daardoor veel voldoening. Ik kan mezelf bewijzen binnen bijvoorbeeld talentontwikkeling en algemene bedrijfsvoering. Ja, zeker,” lacht Pauline, “ook mijn oorspronkelijke affiniteit met strategische marketing & communicatie komt hier goed van pas.” De combinatie van een brede interesse met de persoonlijke warmte die Pauline zo typeert, komt ook terug in rollen die zij naast het werk voor PepsiCo vervult. Als lid van de raad van advies van een privé universiteit is zij betrokken bij het hoger onderwijs en ook als lid van het SER Topvrouwen netwerk geeft zij haar kennis en ervaring door. Kortom: “Never stop learning”, vat Pauline treffend samen.

 

Top of Minds bemiddelt sinds 2023 ook legal-professionals. Ga naar Legal Executive Search voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.