Legal Career Guide - Max Wösten

Gepubliceerd op: 17 aug 2023

Na ruim zeven jaar ervaring in de advocatuur maakte Max tien jaar geleden de overstap naar het bedrijfsleven. Zowel op zijn studiekeuze, als op de overstap naar een rol als bedrijfsjurist, kijkt Max heel gelukkig terug. Inmiddels vervult hij als Legal Director een managementfunctie. Max neemt ons mee in de stappen binnen zijn loopbaan tot nog toe.

Tip 1: Een diepe specialisatie past niet voor iedereen – kijk vooral wat voor jou zelf het beste is.

Tijdens een stage op het gebied van arbeidsrecht bij Stibbe zette Max zijn eerste stappen binnen de advocatuur. Dat smaakte naar meer, maar vooral het M&A vakgebied trok hem destijds. Zoals hij zegt: “Het leek mij direct na mijn studie erg interessant om verder ervaring op te doen binnen de advocatuur. Behalve M&A had ook de proceskant mijn interesse – binnen Houthoff had ik de mogelijkheid om mij breed te ontwikkelen, de sectiewissel paste heel goed bij mij. Na anderhalf jaar binnen M&A heb ik mij als advocaat verder ontwikkeld binnen het vastgoedrecht. Ik kreeg veel te maken met zaken op het gebied van huurrecht, koopovereenkomsten en transacties, maar ook met bouw- en aanbestedingsrecht. De wens om mij in de breedte te ontwikkelen, bleek voor mij altijd een sterke motivatie. Juist in de advocatuur komt, naarmate je senioriteit groeit, ook steeds vaker de vraag voorbij op welk gebied je je volledig als specialist zou willen door ontwikkelen, terwijl ik juist liever de breedte zocht. Vandaar dat het mij destijds ook aansprak om de overstap te maken naar de rol van Legal Counsel.”

Max Wösten

2021- heden: Legal Director Benelux, Ireland, UK and Switzerland, NH Hotel Group, Hoofddorp
2013- 2021: Senior Legal Counsel, Nederlandse Spoorwegen, Utrecht
2006- 2013: Advocaat, Houthoff, Amsterdam
2006: Master of Law, Rijksuniversiteit Groningen

Tip 2: Ervaring binnen de advocatuur vormt een ideale basis voor sterke juridische skills.

Als Max terugblikt op zijn overstap naar de NS, zegt hij: “Ja, zeker, werken voor een bedrijf sprak mij al aan toen ik nog advocaat was. Tegelijk zie ik, zo terugkijkend, de enorme waarde van mijn achtergrond binnen de advocatuur, juist in mijn rol als bedrijfsjurist. Ik heb in de eerste jaren van mijn loopbaan diepgaande juridische skills ontwikkeld – zoals het opstellen van processtukken en complexe contracten. Daar heb ik op kunnen voortbouwen in de jaren daarna.”
“Door mijn ervaring binnen het vastgoedrecht bleek ik een goede aansluiting te hebben met de juridische werkzaamheden binnen de NS en dan met name NS Stations. Het bedrijf heeft veel eigen vastgoed en is bijvoorbeeld ook uitbater van veel horeca en retail op stationslocaties. Dit betekende voor mij een heel breed en uitdagend werkpakket. Wat mij uit die tijd het meest is bijgebleven, is de veelzijdigheid en complexiteit van het werkveld. De NS bevindt zich als commercieel bedrijf in een publiek speelveld. Daardoor werkt het bedrijf ook veel samen met overheidspartijen, zoals gemeenten. Al deze aspecten kwamen aan de orde in mijn werkzaamheden als Senior Legal Counsel. Dit maakte mijn juridisch advies heel tastbaar. Het geeft erg veel voldoening om de projecten waar je aan werkt, zoals de verbouwing van een station of de introductie van een nieuwe retailformule, ook daadwerkelijk te zien worden gerealiseerd.

Tip 3: Volg je ambitie, ook als dat verdere verbreding van je rol betekent, bijvoorbeeld als manager.

De drijfveer van Max om zich verder te ontwikkelen, leidde hem uiteindelijk naar NH Hotel Group. Binnen zijn huidige rol als Legal Director heeft Max een grote regionale verantwoordelijkheid en vervult hij een functie binnen het managementteam. Deze stap ging gepaard met de overstap naar een andere branche. Max zegt: “Het was wel een bijzondere move, doordat ik midden in de Corona periode binnen deze organisatie in de hotelbranche startte. Inhoudelijk speelden door die context unieke juridische vraagstukken binnen het bedrijf – maar al vrij snel kon ik mij ook weer gaan richten op de meer reguliere juridische thema’s binnen de regio waarvoor ik verantwoordelijk ben. Het internationale karakter van mijn werk spreekt mij enorm aan, ik gedij goed in de samenwerking met buitenlandse collega’s. Bovendien voel ik mij uitstekend thuis in de gastvrije en meer operationele hospitality branche.” Max vervolgt: “Het werkpakket binnen ons team is heel breed; juridisch krijg ik te maken met alle denkbare onderwerpen. Mijn team behandelt uiteenlopende zaken, zoals vastgoedtransacties, huurovereenkomsten, ondernemingsrechtelijke vraagstukken en inkoopcontracten, maar denk bijvoorbeeld ook aan specifieke contracten voor grote zakelijke events in de hotels. Daarbij hebben we een sterke samenwerking met juridische teams in andere regio’s binnen Europa.”

Tip 4: Een goede match met de organisatiecultuur maakt elke baan leuker!

De cultuur van NH Hotel Group ligt op het snijvlak van een goed gevoel voor gastvrijheid en een sterke oplossingsgerichtheid. Werknemers hebben een actiegerichte instelling en een positieve mindset. Over hoe het werken in zo’n omgeving als jurist bevalt, kan Max kort zijn: “Ja, dit past echt goed bij mij. Ik merk dat een vergelijkbare houding mij als bedrijfsjurist ook helpt, ik benader collega’s doorgaans zelf met een praktische en oplossingsgerichte aanpak. Dat blijkt erg goed te werken. Bovendien is het mooi om met een diverse groep collega’s samen te werken; er zijn binnen deze organisatie zo veel mensen met veel verschillende achtergronden, met wie ik dagelijks te maken heb. Dat maakt mijn werk zeer afwisselend.”

Ten opzichte van de advocatuur is volgens Max het grootste verschil dat je als bedrijfsjurist een meer ondersteunende rol hebt. Max adviseert: “Dat zou ik elke advocaat, die een overstap overweegt naar het bedrijfsleven, meegeven. Bekijk goed of de rol als intern adviseur bij je past. Het werk van Legal Counsel vraagt meestal om een faciliterende houding. Daar staat tegenover dat de werkzaamheden een grote diversiteit kennen – je krijgt bijna dagelijks nieuwe onderwerpen op je bord. De rol van bedrijfsjurist verschilt wel van bedrijf tot bedrijf, dus verdiep je goed in de specifieke context van een organisatie vóór je daadwerkelijk de overstap maakt.”

Top of Minds bemiddelt sinds 2023 ook legal-professionals. Ga naar Legal Executive Search voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.