Legal Career Guide - Joost Gerrits

Gepubliceerd op: 20 feb 2023

Wat een sprong in het diepe! Van de zekerheid van een baan in de advocatuur naar een rol als Legal Counsel binnen een startend team zonder track record binnen M&A. De overstap van Joost Gerrits, General Counsel bij Total Specific Solutions, is inmiddels bijna acht jaar geleden en heeft ontzettend goed uitgepakt. Joost heeft met veel succes een internationaal legal team opgebouwd binnen dit beursgenoteerde bedrijf. En dat track record? Met de teller op meer dan honderd succesvolle overnames, is daar geen enkele twijfel meer over.

Tip 1: Laat je, naast ratio, ook door het toeval leiden.

“Ja, bij mijn keuze voor rechten kwam wel een grote dosis toeval kijken,” zo neemt Joost ons mee terug in de tijd. “Hoewel ik van jongs af aan had bedacht om geneeskunde te gaan studeren, sorteerde ik als tiener voor op economie. En toch koos ik uiteindelijk voor Rechten. Puur op gevoel, na een bezoek aan Leiden, waar ik op de universiteit een kijkje ging nemen. Grappig hoe dat kan lopen. En, nee, ik heb zeker geen spijt gehad! Tijdens mijn studie heb ik gekozen voor een minor bedrijfswetenschappen, wat aansloot bij mijn ambitie om met een juridische achtergrond het bedrijfsleven in te gaan. Eigenlijk zat mijn huidige baan toen al in de pijplijn, als ik zo terugkijk. Mijn eerste stappen binnen M&A zette ik bij Clifford Chance, waar ik stage liep binnen ondernemingsrecht. Dat beviel zo goed dat ik besloot om te blijven. Je kunt wel zeggen dat de praktijk van M&A mij toen heeft gegrepen en niet meer heeft losgelaten!”

“Wat M&A geweldig maakt,” gaat Joost verder, “Is absoluut de hoge omloopsnelheid, de enorme dynamiek en de adrenalinerush die dat met zich meebrengt. Er zijn oneindig veel mogelijkheden in het hele proces van zo’n overname, het is elke keer weer geweldig om daarin te kunnen sturen!”

Tip 2: Blijf je passie trouw en kies het juiste moment voor jouw overstap.

“Na de eerste jaren in de advocatuur zocht ik een omgeving met nog meer ruimte voor mijn eigen groei en ontwikkeling.”, vertelt Joost. “Toen ik zelf de overstap naar Legal Counsel M&A begon te overwegen, zag ik best een aantal kansen voorbij komen. Toch merkte ik dat de meeste rollen van bedrijfsjurist op dat moment niet goed genoeg pasten – de inhoudelijke uitdaging was te klein of mijn M&A expertise zou ik te weinig kwijt kunnen. Vandaar dat ik mij destijds bij een nichekantoor op het gebied van M&A heb aangesloten, in plaats van de switch naar Legal Counsel te maken.” In

2014 stapte Joost van Clifford Chance over naar De Breij Evers Boon. Daar was hij als Corporate M&A Lawyer van a tot z in de lead van het overnameproces. Zoals hij zelf zegt: “Door de omvang van het type deals was ik binnen De Breij in staat om, naast juridisch advies, steeds meer commercieel betrokken te zijn bij alle ins en outs van acquisities. Ik kreeg in één keer verantwoordelijkheid over een breed scala aan juridische onderwerpen. Bovendien merkte ik dat het commerciële aspect mij ontzettend goed lag. Ik zat veel meer in de driversseat bij overnametrajecten – en dat smaakte naar meer!” Op dat moment kreeg Joost de kans om met Total Specific Solutions in gesprek te gaan over een rol binnen het inhouse Legal team.

CV Joost Gerrits

2015 – heden: General Counsel / Legal Counsel bij Total Specific Solutions
2014 – 2015: Advocaat bij De Breij Evers Boon
2009 – 2014: Advocaat / Associate bij Clifford Chance
2008: Master Corporate Law, Leiden

Tip 3: Kijk voorbij de eerste indruk.

“De perfecte match kwam uiteindelijk uit onverwachte hoek, haha!” lacht Joost. “Puur op basis van de eerste indruk was ik een beetje terughoudend om bij Total Specific Solutions aan tafel te gaan. Zo vlak na de overname door een Canadese beursgenoteerde organisatie was de M&A expertise hier nog in opbouw. Ik zag destijds niet direct een partij met een – voor mij – overtuigend track record. Dus een sprong in het diepe? Dat was het wel degelijk! En tegelijk weet ik zeker: ik had geen betere stap kunnen zetten.”

Samen met, destijds, twee collega’s wijdde Joost zich vanaf 2015 binnen Total Specific Solutions aan het bouwen van het team en aan business development voor de M&A praktijk. Met succes, zo blijkt: “Ja, ik kan met trots zeggen dat we alle overnames in-house begeleiden. Vanuit een enkele overname per jaar in die beginfase zijn we ook enorm gegroeid. Alleen al het afgelopen jaar overzagen we 32 overnames. In de loop der jaren hebben we ons team uitgebreid in diverse landen, zoals, onder andere, Frankrijk, Duitsland, Polen en Italië. Inmiddels beschikken we met ruim negentig M&A professionals in heel Europa, waaronder 10 juristen, over de juiste lokale (juridische) M&A kennis. In totaal zijn er inmiddels meer dan honderd acquisities onder mijn verantwoordelijkheid afgerond. Dit maakt ook dat we op alle inhoudelijke gebieden expertise hebben kunnen ontwikkelen. Het is geweldig om te zien hoe de organisatie gegroeid is!”

Tip 4: Wees er op voorbereid dat je als Legal Counsel zelf conclusies trekt uit je eigen advies.

Joost vertelt verder: “Een achtergrond in de advocatuur is als Legal Counsel wel van onschatbare waarde. We zijn als advocaat goed getraind om vraagstukken te analyseren en ons oplossingsgericht denken is goed ontwikkeld. Die helicopterview komt mij ontzettend goed van pas. Tegelijk is het een grote stap, van adviseur naar eindverantwoordelijke. Ik ben in mijn rol altijd zélf aan zet om beslissingen te nemen – dat was dit in het begin zeker wennen. Niet langer stopt mijn werk als ik drie scenario’s naast elkaar kan zetten met afgewogen voor- en nadelen. Nu is het aan mij om knopen door te hakken en om advies in praktijk te brengen. Het mooiste aan deze rol is dan ook precies dat: ik zie zelf in de business hoe mijn oplossingen uitwerken. Mijn eigen impact is super zichtbaar.”

Tip 5: Een start up of scale up geeft kansen om snel te groeien.

“Wat maakt dat Total Specific Solutions perfect bij mij past, is zeker ook de organisatiecultuur. De holding is met ruim 250 medewerkers toch echt een platte organisatie, waar iedereen samenwerkt op basis van gelijkwaardigheid. Tot en met het niveau van de CEO is hele directe en open communicatie mogelijk. We geloven bovendien heilig in learning on the job. Doordat we hard groeien, is er ontzettend veel ruimte voor je eigen ontwikkeling en dat trekt veel jonge en ambitieuze mensen aan. We werken met een strategie die gericht is op decentraal belegde verantwoordelijkheid – ondernemerschap is de focus in alles wat we doen. Daarbij gaat binnen ons bedrijf de aandacht vooral naar de kwaliteit van het werk, we zijn minder bezig met hoe alles er aan de buitenkant uitziet. Mijn flinke dosis lef en eigenzinnigheid komt in deze omgeving heel goed tot zijn recht.”

Tip 6: Het is verfrissend om ook buiten de comfortabele bubbel van de advocatuur te werken.

“Ja,” lacht Joost, “de ervaring om als fee earner uit de advocatuur in een bedrijf terecht te komen waar niet alles om jou draait, dat kan wel een harde landing zijn. De overhead binnen Total Specific Solutions is minimaal, dus we doen alle randzaken, zoals post en administratie, rondom ons werk zelf. Voor mij is dat prima nu ik eraan gewend ben . Bovendien zie ik het ook als een reality check, dit is hoe de wereld buiten mijn oude bubbel eruit ziet. Die ervaring kan ik echt iedere legal professional aanraden. Gewoon doen. Het is supergezond om met zo veel collega’s met diverse achtergronden in aanraking te komen. Bovendien is het geweldig om zo duidelijk de business impact in de praktijk te zien en om zelf zo veel verantwoordelijkheid te dragen.”

Tip 7: Versterk als Legal Counsel je strategische managementvaardigheden.

Met een blik op de toekomst, vertelt Joost: “Een grote opgave die er op dit moment voor mij ligt, is het vinden van de juiste balans tussen centrale sturing en decentrale verantwoordelijkheid binnen het bedrijf. Op holdingniveau komen er, zeker gezien onze verwachte groei, impactvolle onderwerpen op mij af, zoals litigation, compliance en corporate policy. Elke keer is het de kunst om ons legal team voor de juiste thema’s in te schakelen, op de onderwerpen waar onze expertise doorslaggevend is. Van mij vraagt dit natuurlijk een sterke helicopterview en de juiste focus op onze organisatiestrategie. Tegelijk is die vrijheid om mijn eigen agenda te bepalen voor mij onbetaalbaar. En het is geweldig dat ik met deze skills de toekomst van Total Specific Solutions verder kan helpen vormen.”

Hoe Joost terugkijkt op zijn avontuurlijke sprong in het diepe, is duidelijk: “Onze ontwikkeling van een relatief onbekende M&A speler naar een internationale partij met een inhouse overname-expertise die uniek is in de wereld – komend jaar doorbreken we naar alle waarschijnlijkheid (en met de nodige disclaimers) de grens van een miljard Euro omzet – ja, dat is een resultaat om trots op te zijn!”

 

Top of Minds bemiddelt sinds 2023 ook legal-professionals. Ga naar Legal Executive Search voor meer informatie of om een afspraak te maken.

 

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.