Legal Career Guide - Florine Dunki Jacobs

Gepubliceerd op: 01 feb 2023

De ambitieuze jurist Florine Dunki Jacobs verbindt haar inhoudelijke expertise aan een breed scala aan businessvragen. Na vijf jaar advocatuur op topniveau  is zij sinds drie jaar een drijvende kracht achter het groeiende team van bedrijfsjuristen binnen ACT Commodities – nog altijd aan de Zuidas. Hier kan ze als Senior Legal Counsel zowel haar juridische expertise inzetten, als zich verder ontwikkelen op andere vlakken.

Tip 1: Plaats lastige beslissingen in een breder perspectief.

Direct na haar master Privaatrecht wist Florine dat ze de advocatuur in wilde. Maar welk kantoor? Die keuze vond ze erg lastig. Florine glimlacht als ze terugdenkt aan de geruststellende woorden van haar moeder, die zelf ook een juridische achtergrond heeft: “Het is maar voor een paar jaar.” Dat hielp om de keuze te relativeren. “Natuurlijk is het belangrijk om je goed te informeren en voor te bereiden op de sollicitatieprocedure. Maar of je je carrière bent begonnen bij een prestigieus internationaal kantoor of bij een kleinschaliger kantoor, maakt uiteindelijk niet zo gek veel uit. Als je hard werkt en een stevige basis legt, zijn er daarna heel veel mogelijkheden.”

Tip 2: Trek je op aan mensen van wie je veel kunt leren.

Florine startte binnen de litigation-praktijk van Dentons (toen nog Boekel De Nerée). Een uitstekende omgeving om te leren van en met de beste professionals in het vak, zo blikt zij terug: “Tijdens mijn periode in de advocatuur werd ik steeds gestimuleerd om altijd gestructureerd te werken en om op de kleinste details te letten. Alle punten en komma’s horen op de juiste plaats te staan. Het is indrukwekkend dat mensen zo veel expertise in hun werk kunnen ontwikkelen. Mijn advies aan elke legal professional is dan ook: zorg dat je in een omgeving verkeert waar de besten van de besten in het vakgebied rondlopen.” Die les bleef ook een leidraad voor haar vervolgstappen na de advocatuur.

CV Florine Dunki Jacobs

2019 – heden: Senior Legal Counsel bij ACT Commodities
2014 – 2019: Advocaat / Associate Litigation en Dispute Resolution bij Dentons
2014 – 2017: Beroepsopleiding advocaten
2014: Master privaatrecht, UvA

Tip 3: Ontdek waar je energie van krijgt.

Hoewel de veeleisende omgeving van de advocatuur goed bij haar paste, ging Florine zich meer en meer afvragen of haar diepste behoefte was om zich zó in een juridisch  onderwerp vast te bijten. “Mijn eigen interesse ging bijvoorbeeld ook uit naar algemeen bedrijfskundige onderwerpen en lag niet alleen in strikt juridische zaken,” vertelt Florine. Tegelijkertijd merkte Florine dat zij in een levensfase kwam waarin ze toe was aan een andere bedrijfscultuur. Kortom, het werd tijd om haar horizon te verbreden. Na vijf jaar advocatuur besloot Florine om een toekomst als legal counsel te verkennen.

Tip 4: Investeer in een coachingstraject.

“Voor ik me ging oriënteren op een concrete baan of een nieuwe werkgever heb ik een coachingstraject doorlopen. Dat was echt een gamechanger,” zegt Florine. “De gesprekken met een coach hebben mij vooral geholpen om van een afstand te kijken naar mijn eigen drijfveren en persoonlijke doelen. Dat was voor mij de unieke gelegenheid om stil te staan bij keuzes die ik in mijn loopbaan te maken had.” Haar advies is dan ook: mocht je overwegen om een coach te zoeken, dan kan het de moeite waard zijn om te onderzoeken of je werkgever bereid is om (een deel van) de kosten te vergoeden.

Tip 5: Kijk bij de keuze naar een nieuwe werkgever verder dan de usual suspects.

“Al snel was voor mij duidelijk dat een toekomst als bedrijfsjurist goed bij mij zou passen,” vertelt Florine. “Doordat ik het fijn vind om dicht op de business te zitten, kwam ik erachter dat ik het liefst aan de slag zou gaan bij een klein tot middelgroot bedrijf met een klein juridisch team. Dit zijn alleen organisaties die vaak minder bekend zijn. Een recruitmentconsultant kan op zo’n moment de ideale sparringpartner zijn. Daarnaast heb ik me breed georiënteerd en heb ik goed op een rij gezet welke kenmerken zouden passen bij de beste baan voor mij.” En met succes! Drie jaar geleden maakte Florine de overstap naar ACT Commodities, waar zij zich als Senior Legal Counsel als een vis in het water voelt.

Tip 6: Groei met een organisatie mee.

Florine vertelt enthousiast over haar overstap: “ACT Commodities is een enorm dynamische, jonge en ondernemende organisatie. Ik merk dat dit bedrijf echt de perfecte fit is voor mij. Wat heb ik hier een groei doorgemaakt! Toen ik hier drie jaar geleden binnenkwam, was het legalteam nog in opbouw. Dit gaf mij de kans om me breed te ontwikkelen – voor mij de ideale uitdaging. Inmiddels bestaat ons team uit tien mensen. Het hele bedrijf is de afgelopen tijd behoorlijk gegroeid. Direct vanaf mijn start heb ik veel verantwoordelijkheid gekregen om onze legal dienstverlening binnen alle onderdelen van ACT Commodities stevig neer te zetten. Ik heb regelmatig contact met stakeholders uit alle onderdelen van de organisatie. Wat ik zelf heel fijn vind werken: collega’s lopen makkelijk bij elkaar binnen. Er is ook geen drempel om contact met ons team van juristen te leggen.”

Tip 7: Erken de verschillen tussen de werkzaamheden van een advocaat en een legal counsel.

ACT Commodities handelt in duurzaamheidscertificaten. Over de inhoud van de juridische werkzaamheden schetst Florine: “Ons team van legal counsels zet zich in om op de juiste manier alle contracten op te stellen, maar werkt bijvoorbeeld ook aan het ontwikkelen van standaard templates. Daarnaast zijn we bezig met het implementeren van software voor het opstellen voor juridische documenten. Tegelijkertijd heb ik andere taken, zoals het trainen van collega’s, om te zorgen dat we altijd de juiste voorwaarden gebruiken bij juridische documenten. En ik coördineer zelf de samenwerking met externe advocaten in geval van litigation. We hebben onlangs nog een traject doorlopen voor het instappen van een nieuwe investeerder in ACT, wat een ontzettend leerzaam traject voor mij is geweest. Je hoort het al; als bedrijfsjurist ontwikkel ik me enorm breed. Mijn taken gaan verder dan strikt inhoudelijk juridisch advies. Meestal ben ik zelfstandig eindverantwoordelijk om een traject met een klant van het begin tot het eind juridisch goed te laten lopen.”

Wat betreft de organisatiecultuur zijn er overeenkomsten en verschillen, zo zegt Florine: “De cultuur van ACT Commodoties is energiek en dynamisch, het tempo ligt hoog. Dat is heel fijn en wel vergelijkbaar met werken binnen de advocatuur. Tegelijkertijd zijn we als legal counsel vaak aan de voorkant betrokken om op hoofdlijnen mee te denken met de vraag van de business. Onze opdrachten zijn minder strak afgebakend. Mijn werk is in die zin meer high-level; ik denk creatiever mee op tactisch of strategisch niveau.”

Tip 8: Laat als legal counsel de haast onbedwingbare behoefte los om bij elk onderwerp gelijk de diepte in te gaan.

“Haha, ja, de manier van werken als legal counsel is anders dan als advocaat en dat was soms even wennen,” lacht Florine hartelijk. “Het gaat in mijn rol altijd om uiteenlopende vragen, waarbij het vaak niet nodig is om direct helemaal de diepte in te gaan binnen een strak afgebakend onderwerp. Ik word nu juist gevraagd om op hoofdlijnen mee te denken. Een ingewikkeld juridisch antwoord dat tot in detail is uitgewerkt, is voor mijn collega’s gewoon niet te volgen. Daarom maak ik mijn advies zo kort, praktisch en leesbaar mogelijk. Bij een overstap vanuit de advocatuur, heb ik gemerkt dat het helpt om de neiging los te laten om elk juridisch advies in te steken op het detailniveau, waarvoor je als advocaat getraind bent. Ik heb mij een meer open blik eigen gemaakt. Steeds vraag ik me af: hoe gedetailleerd is het juridisch advies dat past bij deze vraag van de business? Tegelijk is de balans belangrijk: ik bewaak de grenzen van wat juridisch wenselijk is, zodat ik elke dag opnieuw de belangen van de organisatie centraal zet. Juist door op de lange termijn de resultaten voor onze business te zien, word ik enorm blij van mijn werk!”

 

Top of Minds bemiddelt sinds 2023 ook legal-professionals. Ga naar Legal Executive Search voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.