Legal Career Guide - Carine Russel

Gepubliceerd op: 07 mrt 2023

Het moderne HEMA hoofdkantoor op het Amsterdamse NDSM terrein, waar we Carine Russel ontmoeten, heeft een warme uitstraling. De open, lichte plek is écht HEMA. Met een kop koffie voelen we ons thuis aan de Ketelbinkie bar. Wat een gave plek om te werken! Uit het gesprek blijkt dat dit kantoor perfect past bij de energieke en ambitieuze Carine Russel. Na een positieve start van haar loopbaan in de advocatuur, zet zij binnen HEMA als Legal Counsel grote stappen binnen haar juridische expertise – en ver daarbuiten.

Tip 1: Zet theorie om in praktijk.

Al op jonge leeftijd werd Carine gedreven door een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Daarnaast had zij een grote interesse voor mensen en hun drijfveren. Deze brede blik paste goed bij de rechtenstudie die ze uiteindelijk koos, op advies van haar vader. In het derde studiejaar besloot ze stage te lopen in het buitenland. Dat bleek een schot in de roos. Haar tijd bij VANEPS op Curaçao heeft Carine ervaren als een geweldige kennismaking met de advocatuur. Zelf blikt zij terug: “Eindelijk kon ik de theorie uit mijn studie in praktijk brengen om tot de beste juridische oplossing te komen voor elke cliënt.” De liefde voor het vak was geboren.

Tip 2: Kies voor een team waar jij je thuis voelt.

Na een tweede stage bij Dentons, verkende Carine de advocatuur verder tijdens inhousedagen en business courses. “Ja,” zegt Carine, “Uiteindelijk is de persoonlijke klik voor mij ontzettend belangrijk geweest. Binnen het privaatrecht sprak het vak contractenrecht mij het meeste aan, dus daar kon ik op voorsorteren, maar dan nog is er een haast oneindige keuze van kantoren, niches en teams. Voor mij was snel duidelijk dat mijn werkplezier zou staan of vallen met de collega’s om mij heen. Met het Real Estateteam van het internationale advocatenkantoor Simmons & Simmons had ik een goede klik. Binnen die praktijk heb ik mij op het commerciële huurrecht toegelegd. En met succes! Bijna zes jaar lang heeft Carine zich aan de Zuidas vastgebeten in de meest uitdagende dossiers.

CV Carine Russel

2021 – heden: Legal Counsel bij HEMA B.V.
2019 – 2020: VHA Specialisatieopleiding Huurrecht
2016 – 2021: Advocaat / Associate bij Simmons & Simmons LLP
2016 – 2018: Law Firm School
2016 – 2018: Beroepsopleiding Nederlandse Orde van Advocaten
2015: Master Privaatrecht, VU
2013: Bachelor Rechten, UvA

Tip 3: Volg je hart.

“Het was een fantastische uitdaging om steeds meer verantwoordelijkheid te krijgen als medewerker. Alleen merkte ik na verloop van tijd dat ik ook behoefte had om te zien hoe het in het bedrijfsleven zou werken. Wat gebeurt er eigenlijk in de business,

nadat ik mijn advies heb geschreven?” Terugkijkend merkt Carine dat zij vooral nieuwsgierig was naar tastbare praktische toepassingen van haar juridisch advies. Ondanks het gespreide bedje aan de Zuidas, voelde zij dat de wereld nog meer te bieden had. Zoals Carine zelf zegt: “Ik wilde nog meer leren, het liefst in het bedrijfsleven. Dus besloot ik verder te kijken naar een rol als Legal Counsel. HEMA sprak mij enorm aan vanwege alle ontwikkelingen die het bedrijf doormaakte en de ambities om het merk nog sterker te maken. Dit zou zeker een dynamische werkomgeving betekenen. Ik besloot om zelf contact te leggen met een HEMA recruiter en daar heb ik nog steeds elke dag plezier van!” Sinds anderhalf jaar werkt Carine met veel succes in haar huidige rol als Legal Counsel.

Tip 4: De ene rol van legal counsel is de andere niet.

Over haar rol als bedrijfsjurist vertelt Carine vol enthousiasme: “Wat ik bij HEMA heb gevonden is echt uniek en past heel goed bij mij. De rol van Legal Counsel verschilt van bedrijf tot bedrijf. Voor mij is de combinatie die we binnen ons team hebben ideaal – iedereen heeft een generalistische blik, naast een persoonlijke specialisatie. Zo is mijn specialisme het commerciële huurrecht. Ik ben verantwoordelijkheid voor alle huur-gerelateerde zaken van het hoofdkantoor, de winkels en de distributiecentra in Nederland. Dat was voor mij toen ik binnenkwam een mooie uitdaging! Bovendien komen er dagelijks nog zo veel andere onderwerpen langs, die aan bod komen bij het runnen van een bedrijf als HEMA. Dit maakt mijn werk enorm afwisselend en uitdagend. Iedere dag leer ik wel weer iets nieuws.”

Tip 5: Een open cultuur brengt het beste in iedereen naar boven.

“Ja, de bedrijfscultuur van HEMA past ontzettend goed bij mij!”, zegt Carine. “Door de openheid en nuchterheid van collega’s heerst er een informele sfeer, waar iedereen het meeste uit zichzelf kan halen. Collega’s voelen zich vrij om mee te denken om samen de beste oplossingte vinden – van de stagiair tot de meest ervaren medewerker. Aangezien er veel vrijheid is in hoe je zaken aanpakt, is het belangrijk dat je zelfstandig bent, goed kan samenwerken en je beschikt over doorzettingsvermogen. Die setting maakt het voor mij fijn om hier te werken.”

Tip 6: Een Legal Counsel moet de link kunnen leggen tussen juridische mogelijkheden en commerciële belangen.

“Het heeft mij in mijn huidige rol geholpen dat ik me goed kan aanpassen aan uiteenlopende omstandigheden,” zo legt Carine uit. “Ik ben vanuit mijn juridische achtergrond betrokken bij de bredere commerciële doelen van het bedrijf. Daarvoor is het nodig dat ik makkelijk kan schakelen tussen verschillende onderwerpen en snel de link kan leggen tussen de juridische mogelijkheden en de commerciële belangen. Elk onderwerp heeft immers een juridisch component in zich. Daarnaast is er volop beweging in de retailsector en dat vraagt om een flexibele instelling. Gelukkig ben ik nieuwsgierig ingesteld,” lacht Carine.

Tip 7: Blijf leren, het liefst buiten je eigen vertrouwde omgeving.

“Nog elke dag vergroot ik mijn kennis over nieuwe onderwerpen,” gaat Carine verder. “Met name door de samenwerking met collega’s van andere afdelingen. Dat contact ervaar ik als heel positief. Ik werk samen met mensen van verschillende afdelingen, met diverse achtergronden – van collega’s die de techniek van IT kunnen uitleggen tot filiaalmanagers over incidenten in de winkels. Dat betekent dat ik de juridische invalshoek moet kunnen vertalen naar de betreffende situatie in de praktijk. Die ervaring is ontzettend waardevol voor elke advocaat omdat je bij enorm veel verschillende onderwerpen echt cliëntgericht leert adviseren. Vervolgens zie je hoe dat advies uiteindelijk in de praktijk wordt toegepast. Zou ik opnieuw deze keuze maken? Sterker nog, ik kan het echt iedere legal professional aanraden: stap eens buiten je comfortzone. Je breed ontwikkelen kan namelijk zo veel verrassende inzichten opleveren – zowel voor je werk, als in je persoonlijke ontwikkeling. Wie weet wat voor moois daar voor jou valt te ontdekken!”

Met gepaste trots zegt Carine dan ook: “Het is voor mij heel mooi om te zien dat we binnen HEMA geen moment stilstaan en elke dag dichter bij onze klant proberen te komen. Ik sta als Legal Counsel midden in het bedrijf. Op welke plek kun je nou als jurist zó duidelijk zien wat het positieve effect van je werk is?!”

Top of Minds bemiddelt sinds 2023 ook legal-professionals. Ga naar Legal Executive Search voor meer informatie of om een afspraak te maken.

 

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.