Joris Hupperets

Joris Hupperets wilde in 2011 écht helemaal iets anders gaan doen dan strategisch advies geven. Hij stapte over naar Nuon en starte daar als Programma Manager New Business Development. Imke Peters sprak met hem over zijn carrière.Waarom heb je voor deze functie gekozen?


"De gangbare functies voor een Consulting Exit zijn Business Development en Corporate Strategy. Maar voor mij lag dat nog te dicht bij consulting. Daarom ben ik verder gaan kijken naar andere functie. In mijn rol als Manager E-Mibility ben ik verantwoordelijk voor de productontwikkeling en creatie van new business op het gebied van elektrisch vervoer. Een netwerk van openbare oplaadpunten, thuis opladen en oplossing voor bedrijven die elektrisch rijden willen aanbieden - allemaal zaken waar ik me mee bezighoud. Het is hands-on maar ook strategisch en dat is precies de combinatie waar ik naar zocht. De energiesector vond ik al interessant toen ik nog in consultancy zat en vooral duurzame energie maakte iets bij me los. Ik wilde persoonlijk vooruit maar ook graag naar een functie waarin ik verantwoordelijk ben voor toekomst in plaats van alleen maar scenario-denken."Welke adviesvaardigheden gebruik je nu nog steeds?


"Allemaal! Ik heb geleerd om te denken in scenario's, goede argumenten aan te dragen, werk te leveren waar de klant gelijk iets meer kan, onder druk te presteren en resultaatgericht te werken. Maar er is nog veel dat ik moet leren. Vooral leiderschapsvaardigheden, het coachen van een team en het creëren van draagvlak in de organisatie. Ook al kun je een goede presentatie geven en een mooie strategie neerleggen wil dat niet zeggen dat mensen daar ook gelijk mee aan de slag gaan. Eigenlijk ben je dan pas net begonnen."Vertel eens meer over de energiesector.


"Er zijn zoveel jonge mensen! Ik dacht altijd dat het heel suf zou zijn en heel hiërarchisch, maar het tegenovergestelde is waar. Duurzame energie en innovatie trekt jonge mensen aan. Ook de toegang tot Senior Management is veel dichterbij dan ik van te voren dacht. Dat is belangrijk om dingen snel voor elkaar te krijgen. Natuurlijk - soms mis ik de veelzijdigheid wel die je meemaakte als consultant, maar de vrijheid om nieuwe dingen te creëren is absoluut ook heel erg inspirerend."Blijf je in de toekomst bij Vattenfall?


"Er is veel ruimte voor groei. De omgeving is complex en internationaal. Grote projecten zoals het organiseren van grote windmolenparken in Schotland zou een behoorlijke uitdaging zijn. Maar de gedachte aan het ondernemerschap blijft altijd spoken in mijn achterhoofd, dus... wie weet!"Zou je een Consulting Exit aanraden aan consultants?


"Consultants adviseren: dat is tricky! Ik ben ervan overtuigd dat de vaardigheden die je leert en ontwikkelt als Consultant heel breed zijn en dat je daarna heel veel verschillende opties hebt: controlling, marketing, business development, operations. Maar je moet wachten met het maken van de stap totdat je zeker weet waar je het warm van krijgt. Als je van de ene industrie net zo enthousiast wordt als van de andere - dan kun je misschien beter consultant blijven."

2015 – nu
Director New Operating Models, Business Development, Vattenfall

2011 – 2015
Manager Emobility, Vattenfall

2009 – 2011 
Programma Manager New Business Development, Nuon

2008 – 2009 
Senior Strategy Consultant, Roland Berger

2003 – 2008
Project Manager/Strategy Consultant, Arthur D. Little

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.