Joost Hunfeld

Na zijn studie Fiscale Economie aan de Universiteit Tilburg begon Joost Hunfeld als belastingsadvocaat bij Hogan Lovells. Hij ontdekte al snel dat hij meer had met FMCG en leerde de kneepjes van het vak bij Procter & Gamble. In 2014 maakte hij de overstap van Procter & Gamble naar Omega Pharma, waar hij sinds september 2015 General Manager is. Top of Minds sprak met hem over werken bij Omega Pharma, de snelheid van de organisatie, en zijn ambities voor de toekomst - zowel voor de business als persoonlijk.


Hoe was het om over te stappen van Procter & Gamble naar Omega Pharma?


“Relatief eenvoudig, omdat het een overstap is naar een vergelijkbare sector. Voordat ik naar Procter ging heb ik bij Hogan Lovells gewerkt. Dat was pas wennen! Van fusies en overnames naar een wereld waarin de mens centraal staat. Van een hoog abstractie niveau naar heel zichtbaar en concreet werk. Een van mijn eerste projecten was de lancering van Dreft vaatwasblokjes. Tastbaarder wordt het niet. Dat is in de over-the-counter (OTC) en personal care business bij Omega Pharma niet anders. Ook qua benadering zijn er gelijkenissen. Procter gaat uit van een balans tussen fact-based analyse, intuïtie en creativiteit. Datzelfde geldt voor Omega Pharma. Er zijn wel inhoudelijke verschillen, maar de aanpak is hetzelfde.”


Dus eigenlijk is Omega Pharma gewoon een FMCG-bedrijf.


“Ja, eigenlijk wel. Consumenten denken in oplossingen voor hun dagelijkse problemen. Wasmiddel moet de was schoon krijgen en een hoestdrank moet de hoest oplossen. That’s it. Ik raak niet per se gefascineerd door producten of merken, ik vind het fascinerend hoe deze simpele producten reële problemen in het dagelijks leven van consumenten oplossen. Bij Omega Pharma voel ik me als een kind in een snoepwinkel, met merken zoals Davitamon, Biodermal en XLS Medical. Er zijn zo veel kansen, en dan heb ik het nog niet eens over het internationale portfolio met bijna 2000 merken in de rest van Europa.”


Zijn er wel verschillen te herkennen tussen OTC en FMCG?


“OTC is minder promotiegedreven dan traditionele FMCG-producten. Bij ons draait het meer om de effectiviteit van de producten en de communicatie daarover dan om de prijs. Dat maakt het wat mij betreft nog interessanter. Er wordt veel meer waarde gecreëerd voor de consument, de retailer en de leverancier.”


En het tempo. FMCG wordt altijd geprezen om de snelheid, toch?


“Specifiek voor Omega Pharma geldt dat de besluitvorming ongekend snel is. Geen lange trajecten en processen maar beslissen en uitproberen. Een aantal van onze klanten vroeg ons dit najaar om hulp bij het ontwikkelen van een tweetal onderbelichte categorieën. Nu, nog geen vijf maanden later stromen nieuwe merken de winkels in. In die periode zijn de assortimenten ontwikkeld, gesourced en geproduceerd. We hebben de marketing en commerciële mix bepaald en de TV en online communicatie is gemaakt. Kortom, bij ons staat de producten binnen zes maanden op de plank en zijn de reclames op televisie. Klanten verwachten dat ook van ons, ze willen dat we continu inspelen op de behoeften van de consument en met effectieve, nieuwe producten komen. We hebben de schaal die nodig is om impact te maken en we hebben de cultuur om dit ondernemender en sneller te doen dan de meeste van onze concurrenten.”


En hoe doen jullie dat dan, zo snel zijn?


“We hebben onze organisatie extreem simpel gemaakt, iedereen is van kop tot staart verantwoordelijk voor zijn eigen business. We hebben bijna geen middle-management meer. De verantwoordelijkheden zijn dus niet in kleine stukjes opgeknipt. Dat betekent dat er veel meer vrijheid is en ruimte om te ondernemen. Iedereen heeft zijn eigen winkel. De organisatie is plat: 90% rapporteert direct aan de directie.”


En hoe je kun je dan doorgroeien?


“Groei is bij ons niet elk jaar een extra streepje op je schouder, maar echte learnings in plaats van een nieuwe titel op je kaartje. Door onze exponentiele groei, platte organisatie, internationale en cross-functionele mogelijkheden blijft iedereen continu uitgedaagd. Je hoeft bij ons niet een standaard carrièrepad in, je kunt je eigen pad creëren.”


Waarom zou je bij Omega Pharma gaan werken? 


“Dat bepaalt iedereen zelf, maar snelheid, ondernemerschap en geen belemmeringen in de vorm van managementlagen en bureaucratie lijken mij een voordeel. Uit ervaring weet ik dat bij een groot FMCG-bedrijf het risico bestaat dat je persoonlijke impact kleiner wordt naarmate je hoperop komt. Als je niet uitkijkt ben je een groot deel van de tijd bezig met processen, politiek en bureaucratie en steeds minder met mensen of business. We kiezen er bewust voor om de organisatie zo te organiseren dat we deze valkuilen zo veel mogelijk voorkomen.”


Waar kies jij talent op uit?


“Primair op de culturele fit. We willen het liefst goed opgeleide mensen die een aantal jaar hebben gewerkt bij de top FMCG- of pharmabedrijven. Mensen die een goede opleiding hebben gehad, maar dan dus merken dat ze snelheid, ondernemerschap en persoonlijke impact missen naarmate ze verder komen. Deze mensen ontvangen we met open armen bij Omega Pharma. Wij hebben de kwaliteit en professionaliteit van een grote organisatie maar proberen te denken in simpele oplossingen zoals een kleine ondernemer zou doen.”


Je hebt recent veel talent binnen gehaald.


“Ja, dat klopt. Het afgelopen jaar zijn goede mensen bij ons gestart vanuit verschillende achtergronden, maar met dezelfde culturele fit. In de directie is Erik Soeteman begonnen als Marketing Directeur. Hij was verantwoordelijk voor marketing bij AbInbev in Nederland. Hans Geerts is gestart als Finance & Operations Directeur en heeft een achtergrond bij Biotech Pharmaceut AMGEN. En Jet van Koten is begonnen als Commercieel Directeur, zij heeft veel ervaring opgedaan bij Unilever in personal care en de drogisterijen-business.”


Wat verwacht je dat zij zullen toevoegen?


“Allereerst cultureel. Wij hebben met onze cultuur een competitief voordeel ten opzichte van onze concurrenten. Iedereen bij Omega Pharma is verantwoordelijk voor het beschermen van de cultuur, maar het MT des te meer. Daarnaast hebben zij de belangrijke taak om in een organisatie waar nauwelijks middle-management bestaat de professionals te helpen, te coachen en te begeleiden in hun ontwikkeling. Door de hoeveelheid inhoudelijke ervaring die ze meebrengen, verwacht ik dat ze iedereen bij Omega Pharma verder kunnen helpen.”


En hoe zie je jouw functie in dat geheel? Je bent een van de jongste General Managers in Nederland.


“Voor mij is dat allemaal heel natuurlijk gegaan eigenlijk. Ik heb me nooit gefocust op hiërarchie, maar altijd op plezier en wat ik kon leren. Omega Pharma is een bedrijf waar leeftijd of dienstjaren er niet toe doen. Het gaat hier echt om skills. Vakinhoudelijk, maar ook people skills en andere karaktereigenschappen zoals durf en ondernemerschap. Dat is het mooie van ons bedrijf. Je hoeft niet eerst veertig dienstjaren vol te maken voordat je beslissingen mag nemen. Ik kan het iedereen aanraden om naar zo’n organisatie over te stappen.”


Wat wil je zelf nog leren?


“Haha - goeie vraag. Ik heb dat eigenlijk niet zo gepland, maar er zijn nog honderdduizend dingen waarvan ik hoop dat die me volgend jaar weer net iets beter afgaan dan nu. Voorlopig wil ik vooral heel veel plezier uit deze rol halen. Ik merk dat wanneer je echt leuk werk hebt, de behoefte aan geforceerde carrièreplanning wegvalt. Ik leer elke dag nieuwe dingen. De rest komt vanzelf wel weer.”


Nog even terug naar Omega Pharma, hoe gaat het met de business?


“Heel goed. De ambitie is om te verdubbelen in de komende drie tot vijf jaar, maar we lopen inmiddels ver voor op schema. De strategie is simpel: inhoudelijk goed en focus op snelheid. De organisatiestructuur is daar inmiddels op ingericht, zoals ik net vertelde. We kunnen nu sneller reageren op kansen in onze omgeving. Bijvoorbeeld door nieuwe innovaties te introduceren waar de consument behoefte aan heeft.”


Wat zijn jouw verwachtingen van de toekomst?


“Uiterst rooskleurig. In eerste instantie ligt dat aan de markt. Het is heel verfrissend om te werken in een markt die nog lang niet verzadigd is. Consumenten zijn steeds bewuster bezig met gezond leven, overheden leggen meer verantwoordelijkheid bij het individu en bovendien betekent de vergrijzing dat er steeds meer mensen last krijgen van kwaaltjes waar wij middelen tegen ontwikkelen en verkopen. Dit is een fantastisch moment om in onze business te stappen.”


Tekst: Vivian Videler2015 – nu
General Manager, Omega Pharma

2014 – 2015
Commercial Director, Omega Pharma

2012 – 2014 
Channel Leader Hyper & Supermarkets, P&G

2011 – 2012
Team Leader Food, P&G

2009 – 2011
Customer Business Development, P&G

2006 – 2009
Brand Manager, P&G

2005 – 2006 
Tax Lawyer, Hogan Lovells

Vacatures bij Perrigo

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.