Jakko Vinken

In 2006 begon Jakko Vinken zijn carrière als Associate bij The Boston Consulting Group (BCG). Na drie jaar maakte hij zijn Consulting Exit naar Grolsch/SABMiller. In de zomer van 2013 was het tijd voor de volgende uitdaging: RB. Na een avontuur bij Kraft Heinz in 2016 is Jakko nu Business Area Manager (Managing Director) bij AniCura. Suzanne Goedhart-Limmen (Senior Consultant bij Top of Minds) kijkt met hem terug op zijn carrière tot nu toe.Je hebt een aantal grote namen op je CV staan.


"Dat klopt, maar dat is nooit een drijfveer geweest. Ik heb mijn keuze voor werkgevers altijd bepaald op basis van twee vragen. Passen het bedrijf en de functie bij mijn persoonlijke ontwikkelpad? En voel ik me verbonden met de werkzaamheden en de mensen? In alle stappen die ik heb gezet kon ik altijd positief antwoorden op deze vragen. Daarnaast is de wereld van FMCG klein, we kennen elkaar allemaal wel. Daardoor kan het snel gaan."Je netwerk is dus belangrijk geweest?


"Ik ben bij Grolsch/SABMiller terecht gekomen via Top of Minds. Voor mijn teams heb ik altijd veel mensen binnengehaald uit mijn eigen netwerk en iemand uit mijn netwerk wees me weer op deze baan. Dus ja, een sterk netwerk is zeker belangrijk."

Hoe was het om te starten bij Grolsch/SABMiller na drie jaar consulting?


"Dat is inmiddels alweer een tijd geleden, maar ik vond het vooral leerzaam. BCG was mijn eerste werkgever en de leercurve daar is enorm. Je werkt met allemaal slimme mensen en het tempo ligt hoog. Later bij Grolsch - en daarna ook bij RB en Kraft Heinz - leer je meer over de markt, de sector en het vak. Een mooie combinatie van stappen die mij veel heeft gebracht."Je hebt vooral in snelle, data-driven organisaties gewerkt. Waarom sprak je dat aan?


"Als Consultant was ik gewend aan een steile leercurve, zowel vakinhoudelijk als persoonlijk. Ik zocht dat denk ik terug in mijn functies daarna."Maar?


"Ik vind ik het ook fijn dat mijn work/life nu meer in balans is. Ik kan de kinderen naar de opvang brengen en als mijn vrouw dienst heeft (ze is arts) kan ik er zijn voor onze dochters. AniCura is een organisatie voor en door dierenartsen. En begrijp me niet verkeerd die werken keihard, binnen en buiten de geijkte kantooruren. Maar het is geen corporate cultuur met veel interne vergaderingen en aanwezigheidsverplichtingen. De uren zijn flexibeler, meer te vergelijken met een start-up dan met de gevestigde orde. We zijn ondernemers en de passie is echt groter dan ik gewend was. Bij grote bedrijven gaat het om presteren en closen, terwijl bij AniCura de kwaliteit van zorg altijd voorop staat. Dat is een groot verschil."En wat is jouw functie bij AniCura?


"Ik ben voor AniCura Nederland eindverantwoordelijk voor de hele organisatie en ik ben lid van het Europese MT. Ik heb een beperkt aantal KPIs waar ik op beoordeeld wordt zoals omzet en marge. Echter, het belangrijkste is het creëren van een sterke en unieke bedrijfscultuur en het realiseren van een intern netwerk van kennis en kunde. Daarnaast zijn we bezig met het inrichten van de organisatiestructuur, het bouwen van het merk en concrete projecten zoals het openen van een nieuwe kliniek en het opstarten van een samenwerking met de Universiteit Utrecht en diverse leveranciers. Ik bouw dan samen met de initiatiefnemers de business case en dan kijken we of het gerealiseerd kan worden. Heel ondernemend dus, dat maakt het ook zo'n leuke baan."Wat is AniCura voor bedrijf?


"Het is een Europees netwerk van meer dan 150 aangesloten dierenklinieken. Klinieken, ziekenhuizen of zelfstandig artsen kunnen zich aansluiten bij AniCura en krijgen daar diverse dingen voor terug: de mogelijkheid voor het delen van kennis en kunde met collega's, ondersteuning bij de bedrijfsvoering en uiteraard ook financiële voordelen. Bij AniCura hebben we tegen de artsen en klinieken gezegd: je mag je bij ons aansluiten en dan ondersteunen we waar je wilt. De kliniek bepaalt zelf de doelstellingen en we gaan ook niet bezuinigen. Dat is wel even anders dan bij een grote corporate natuurlijk."

Was dat de voornaamste reden om over te stappen?


"De change of environment is me goed bevallen. Er hangt veel positieve energie in de lucht. Dat komt denk ik ook omdat AniCura iedere medewerker de mogelijkheid biedt om mede-eigenaar te worden. Dat maakt dat iedereen nóg gedrevener is en niemand gekke dingen doet. Het is daarnaast een platte organisatie waarin je veel eigen verantwoordelijkheid hebt. Ik hoef niet meer continu verantwoording af te leggen en ook niet door drie lagen voor goedkeuring. Als ik nu iets bedenk, kan ik morgen aan de slag. Het is wel zeer professioneel. De Directie van AniCura bestaat voor een groot gedeelte uit oud-Strategy Consultants van onder andere McKinsey. Onze grootaandeelhouder is een investeringsmaatschappij die zich toelegt op de medische sector dus ook daarvandaan stroomt veel energie ons bedrijf binnen. We hebben als directieteam onze eigen korte- en langetermijnstrategie neergelegd die we nu stap-voor-stap over Europa uitrollen. Die is zo helder dat de investeerder ons de volledige vrije hand geeft."Wat is de strategie?


"Ons merk en de propositie op de kaart zetten in Nederland. De wachtkamers lopen al vol als we geen marketing activiteiten ondernemen, laat staat als we dat wél gaan doen. Daar wil ik nu ook een Marketing Manager voor aannemen. Onze naamsbekendheid kan flink omhoog wat ten goede zal komen aan het aantal klanten. We moeten landelijk en lokaal B2C marketing gaan opzetten. Daarnaast merken we dat jonge dierenartsen zich graag willen aansluiten: zij zien kansen voor opleiding, specialisatie en ook om parttime te gaan werken. Door samen te gaan in een groep wordt het mogelijk de werkdruk te verdelen en allerlei administratieve taken centraal te organiseren. Daarnaast moeten we focussen op doorverwijzingen: dat eerstelijns dierenartsen hun patiënten doorverwijzen naar de gespecialiseerde klinieken van AniCura en niet van de concurrent. Marketing speelt op alle drie die assen belangrijke rol."Het klinkt alsof je het naar je zin hebt.


"Ik heb het zeker naar mijn zin! Ik ben blij dat ik deze stap heb gezet en mag bouwen aan een onderneming die aan de start staat van iets dat héél groot kan worden. Ik geloof in het concept en wil daar al mijn energie in steken."Wat is jouw carrière advies?


"Kies voor een onderneming waar je de ruimte krijgt om te doen waar je enthousiast van wordt, met goede mensen om je heen en carrièremogelijkheden. Ik denk dat het helemaal niet verkeerd is om in het begin van je carrière hard te werken in een veeleisende werkomgeving. Blijf wel dichtbij jezelf. Waar word je intrinsiek gelukkig van? Ik vraag me af hoeveel mensen het lef hebben om op basis van een gevoel een volgende stap te maken. Dat geeft je weer een andere kijk op het leven."

2017 – nu
Business Area Manager, AniCura

2015 – 2016
Sales Director Retail, Kraft Heinz

2014 – 2015
Sales Manager Food Retail, RB

2013 – 2014
Senior Key Account Manager, RB

2011 – 2013
National Account Manager, Grolsch

2009 – 2011
Revenue Manager, Grolsch

2006 – 2009
Associate, The Boston Consulting Group

AniCura Vacatures

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.