Carrièreadvies voor Business Developers

Gepubliceerd op: 21 jun 2019

“Ik ben het liefst de hele dag bezig met innovaties.” Dat is waarom Caroline Prick twee jaar geleden PostNL inruilde voor het Business Development team van bol.com. Nu, twee jaar later, zit ze er nog altijd uitstekend op haar plek. “Want de echt toffe nieuwe ideeën beginnen hier, in ons team.”

CV Caroline Prick

2017 – nu: Lead Business Development bij bol.com

2006 – 2017: PostNL

2010 – 2012: MBA Tias Nimbas

1999 – 2004: Organizational Psychology, UvA

Vernieuwing met de klant centraal

Caroline is verantwoordelijk voor Select en Last Mile. Dagelijks werkt ze aan de nieuwste proposities die het leven van klanten makkelijker maken en bijdragen aan de ambitieuze groeiambities van bol.com “Eén van de projecten in mijn team was levering binnen twee uur. Dat is recent getest in Amsterdam en we denken nu na hoe we dat in andere grote steden kunnen uitrollen. Dat is een heel interessante uitdaging met allerlei complexe vraagstukken over bijvoorbeeld samenwerkingsverbanden, uitrolstrategie en de impact op onze klanten.”

Zo’n idee begint bij Caroline en haar collega’s. “Eerst werken we het uit tot een plan en een business case. Dat doe ik samen met een BD-collega. We brengen het tot zo’n niveau dat de Directie erover kan besluiten.” Dat klinkt misschien als ‘een middagje powerpointen’ maar dat is het zeker niet. “Voordat het naar de directie gaat, willen we niet alleen zeker weten dat het een goed plan is, we willen ook dat er draagvlak voor is en dat het één van de belangrijkste strategische projecten is. In dit specifieke geval had ik al uitgebreid gesproken met tien tot vijftien Directors.”

Strategisch én operationeel

Toch zou je kunnen zeggen dat het werk voor Caroline en haar collega’s pas echt begint ná het besluit van de directie. “Wij leiden de implementatie. Dat is het mooie aan deze functie. Je gaat van hoog strategisch naar operationeel. Dat betekende in dit geval een opslaglocatie regelen, een partnership met een vervoerder sluiten en nauw samenwerken met Marketing, Procurement en UX / Customer Journey experts.”

Zo’n gigantisch project doet Caroline uiteraard niet in haar eentje. “Ik leid een team van zo’n acht Business Developers die allemaal full-time aan dergelijke projecten werken. Ik verdeel mijn aandacht en stap in waar nodig.” Caroline is ook P&L-verantwoordelijk voor de nieuwe proposities en spreekt wekelijks met de Directie. “Als Business Developer heb je veel verantwoordelijkheid. Het is niet zomaar een plannetje schrijven en door naar het de volgende. Daarbij krijg je hier alle ruimte om je interesses te volgen. Hoe meer ruimte ik pak, hoe meer ruimte ik krijg.”

Bij Business Development werk je alleen aan projecten met enorme impact. “Dat is ook waar ik het voor doe. Wat is er nou mooier dan te zien dat iets wat jij hebt ontwikkeld aanslaat bij honderdduizenden klanten? Ik weet nog goed dat ik tijdens m’n zwangerschapsverlof op de radio een spotje hoorde van bol.com met ‘vandaag voor 14u besteld, morgen in huis’. Dat was mijn project!”

 

Bekijk de vacatures bij bol.com

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.