Carrièreadvies - een interim portfolio opbouwen

Andjenie Cheng-A-June heeft ruim tien jaar ervaring als Business Development Adviser in de advocatuur. Top of Minds sprak met haar over haar bevindingen en advies voor professionals met ambities binnen dit segment.
Advies 1: Ervaar verschillende kantoren

Andjenie twijfelde tijdens het derde jaar van haar rechtenstudie of ze advocaat wilde worden. Een commerciële stage bij NautaDutilh bood haar de kans om andere mogelijkheden te verkennen. Andjenie: “Die stage beviel zo goed dat ik daarna nog twee jaar parttime Marketing en Business Development voor hen heb gedaan als werkstudent.”

“In het begin van je carrière is het belangrijk om kennis te maken met verschillende werkgevers,” aldus Andjenie. Daarom besloot ze om na haar studie te solliciteren bij Freshfields Bruckhaus Deringer, waar Marketing & Business Development uit 3 fte bestond. “Doordat we een heel klein team waren, was ik bij alle aspecten van business development betrokken. Van accountmanagement tot events en van international relations tot PR en design. Een klein team is de ideale setting om een allround profiel te ontwikkelen.”

CV Andjenie Cheng-A-June

2019 – nu: Business Development Adviser (interim), De Brauw Blackstone Westbroek

2015 – 2019: Business Development Adviser, Loyens & Loeff

2011 – 2015: Marketing & Busienss Development Executive, Freshfields Bruckhaus Deringer

2009 – 2011: Intern & Business Development Assistent, NautaDutilh

Advies 2: Blijf op zoek naar nieuwe uitdagingen

Een nadeel van een klein en niet-hiërarchisch team is dat de doorgroeimogelijkheden beperkt zijn. Daarom maakte Andjenie na vier jaar de overstap naar Loyens & Loeff, een veel groter kantoor waar ze de kans kreeg zich te specia­liseren. “Een belangrijke uitdaging was om Loyens & Loeff intern te positioneren als een full-service­bureau. Neem bijvoorbeeld een klant die wij bij een M&A-traject begeleiden. Die heeft misschien ook interesse in onze services op het gebied van Fiscaal Recht of Litigation. Maar advocaten werken heel zaakgericht en zitten vaak zo diep in hun eigen expertise, dat ze vergeten dat we cliënten meer diensten kunnen aanbieden. Als Business Development Adviseur had ik het overzicht over de hele business, waardoor ik cross-sell-kansen kon herkennen en verschillende groepen met elkaar kon verbinden.”

In de vier jaar dat ze bij Loyens & Loeff werkte, ging ze steeds op zoek naar nieuwe projecten. Zo was ze bijvoorbeeld betrokken bij het opzetten van het International Network Framework, waardoor Loyens & Loeff kan samenwerken met kantoren die gespecialiseerd zijn in andere jurisdicties of juridische domeinen. “De relatie met andere kantoren is heel belangrijk als je wilt dat het wederzijds rendement oplevert. Ik creëerde dus niet alleen businesskansen door de relaties met cliënten te bewaken, maar ook de relaties met partnerkantoren.”

Advies 3: Zeg nooit nee tegen mooie kansen

Begin 2019 besloot Andjenie een pauze in te lassen om zich te oriënteren op haar verdere ontwikkeling. Ze overwoog over te stappen naar een andere sector om daar nieuwe aspecten van het Business Development-vak te ervaren. “Maar de sabbatical was nog nauwelijks begonnen, toen ik een telefoontje kreeg van een oud-collega die nu bij De Brauw Blackstone Westbroek werkt. Hij vertelde me over een leuke klus waarbij ik alles kan inzetten dat ik de afgelopen jaren heb geleerd. Uniek aan De Brauw is de sterke focus op accountmanagement, waarbij Business Development de cliëntteams helpt de cliënt zo goed mogelijk te bedienen. Het gaat dan echt om value-added services, van events tot trainingen. Kortom: een mooie kans. Daarom heb ik toegezegd deze rol als interim te doen. Hierna kan ik altijd nog overstappen naar een andere sector.”

Advies 4: Wees proactief, pragmatisch en verbindend

In de loop van haar carrière heeft Andjenie het vakgebied zien ontwikkelen. “Tien jaar geleden was Business Development binnen de advocatuur nog geen duidelijk gedefinieerde rol. De verantwoordelijkheid voor de commerciële kant van het bedrijf lag bij de partners. Tegenwoordig worden we echt gezien als sparringpartner van de business en is men blij dat we proactief met initiatieven en adviezen komen. Het is daardoor veel zichtbaarder wat onze toegevoegde waarde is.”

Die toegevoegde waarde ziet Andjenie vooral in het helikopterperspectief op de business en de verbindende rol die ze in de organisatie inneemt. “Een juridische achtergrond helpt misschien wel om je in te kunnen leven, maar is niet nodig. Ik heb ook goede collega’s gehad die een taal hebben gestudeerd of uit de communicatie of consulting komen. Een andere achtergrond kan juist heel verfrissend zijn. Wat je echt nodig hebt om succesvol te zijn in Business Development, is out-of-the-box én pragmatisch kunnen denken. Lukt dat, dan kun je op veel waardering uit de organisatie rekenen.”

 

 

Andjenie Cheng-A-June, Business Development Advisor aan de Zuidas

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.