Guy Steffens

Guy Steffens begon zijn carrière als Trainee bij L'Oréal en heeft daarna nog een aantal mooie carrièrestappen mogen zetten, zowel binnen als buiten L'Oréal. Inmiddels is hij weer terug bij het bedrijf waar hij ooit begon - nu als Commercieel Directeur.Je begon je carrière als Sales Trainee bij L’Oréal.


“Ja, dat was in 2004. En vijf jaar later was ik er Commercieel Directeur Consumer Products. L’Oréal staat bekend als een plek waar je snel beslissingsbevoegdheden krijgt en hard kunt groeien, en dat klopt ook. P&L verantwoordelijkheid ligt laag in de organisatie. Dat betekent dat je al snel voor enorme uitdagingen staat die je moet durven aangaan. Je haalt het maximale uit jezelf, maar er is ruimte om fouten te maken. Dat is belangrijk, want zo leer je het meest en het snelst. En als het echt niet gaat is er altijd een vangnet.”Waarom ging je in 2010 weg bij L’Oréal?


“Om te kijken of het gras elders echt groener was. Ik kreeg bij Sara Lee/DE de kans binnen het Food kanaal te werken, wat relatief klein is bij L’Oréal. Daarnaast is Douwe Egberts veel minder innovatiegericht, wat om een heel andere Category Management strategie vraagt. Daar was ik heel benieuwd naar. Ik heb er veel geleerd. Met name dat de categorie centraal staat, niet het product. Maar uiteindelijk miste ik toch het samenwerken met een groot team en de sfeer, het groepsgevoel dat je bij L’Oréal hebt.”In 2012 verruilde je Sara Lee/DE voor Samsung. Hoe was dat?


“Een kleine cultuurshock. Iets wat bij andere bedrijven twee jaar duurt kon bij Samsung in twee maanden. ‘Pali, pali’ noemden we dat, Koreaans voor ‘snel, snel’. Maar ook hier miste ik de cultuur van L’Oréal, waar mensen op alle niveaus zelf initiatief nemen en de discussie met hoger management aan kunnen gaan."Dus nu zit je weer op je oude plek, als Commercieel Directeur bij L'Oreál. Is er veel veranderd?


“Ja, de markt is veel agressiever geworden. Binnen het drogisterijkanaal is de promotiedruk voor A-merken nu groter dan 50%. De ontwaarding van de markt is de nasleep van de prijzenoorlog van de supermarkten, want de verwachtingen van de consument zijn hierdoor veranderd.


De grootste uitdaging is om binnen dat Umfeld weer spektakel op de winkelvloer te brengen. En dan bedoel ik geen prijzencircus, maar echte merkbeleving. Want we zitten in een emotionele productcategorie. Mijn afdeling en ik streven ernaar binnen vijf jaar het aantal consumenten met 25% te laten groeien. En die nieuwe consumenten aan ons te binden.”Hoe gaat jouw team het spektakel weer op de winkelvloer brengen?


“Met respect voor het merk. De 1+1 acties van deze tijd gaan de categorie niet verder helpen. Strategisch samenwerken met retailers en innovatie wel. Zo’n 20 tot 25% van ons portfolio is vernieuwing; er zijn zes of zeven lanceringen per categorie per jaar. Zo houden we momentum vast.”Ambitieus. Hoe is de werkdruk?


“Die wordt tegenwoordig goed gemanaged. Binnen Sales is er bijvoorbeeld geïnvesteerd in Account Assistants en Business Planners, maar ook tools die aansluiten op het logistieke systeem, om de operationele werkdruk te verlagen. We hebben meetingvrije dagen zodat we tijdens kantooruren lekker door kunnen werken, en in het weekend mailen we elkaar nooit over werk. Want iedereen is zich er hier bewust dat een goede work/life balance een voorwaarde is voor duurzaam succes. Dat merk je direct aan de sfeer op kantoor – er wordt hard gewerkt, maar ook veel gelachen.”Merk je ook aan de sfeer dat je bij een grote internationale organisatie zit? Zorgt dat voor veel interne competitie?


“Het schept carrièreperspectief, en dat zie je terug in de hoge ambities. Maar ik heb hier nooit iets gemerkt van een ellebogencultuur. We geven elkaar juist een steuntje in de rug als dat nodig is en een schouderklopje wanneer het goed gaat. Ongeacht de positie die je binnen de organisatie hebt, want we hebben elkaar nodig om successen te blijven boeken.”Wat maakt een Sales carrière bij L’Oréal aantrekkelijk?


“Om te beginnen het carrièrepad. Ook wanneer je al een paar jaar ervaring hebt als Account Manager, Key Account Manager of Group Account Manager is er veel groei mogelijk. Maar je moet het wel leuk vinden om zelf het initiatief te nemen, want we houden ons niet aan gebaande paden.”Is er wel ruimte voor ondernemendheid, of wordt alles in Parijs besloten?


“Het hoofdkantoor moedigt creatieve ideeën juist aan - mits we er een goede businesscase van maken. Zo hebben we laatst in samenwerking met Kruidvat pretparkvouchers weggegeven bij aankoop van onze producten. Niet het tweede, nee het eerste kaartje was gratis. Dat was een wereldpremière. Het idee ontstond eind vorig jaar, en werd in week 15 uitgerold. Dat is een stukje snelheid dat ik bij Samsung heb leren waarderen, en hier graag vasthoud.”Tekst: Deborah Klaassen

2014 – nu
Commercieel Directeur, L’Oréal

2013 – 2014
Group Account Manager, L’Oréal

2012 -2013
Head of Retail Marketing Benelux, Samsung Electronics

2010 – 2012
Commercieel Manager Retail, JDE

2004 – 2010 
Verschillende sales-functies bij L’Oréal

L’Oréal vacatures

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.