Fietsenwinkel.nl

Fietsenwinkel.nl

Fietsenwinkel.nl

In tegenstelling tot veel Nederlanders heeft CEO van Fietsenwinkel.nl Bastiaan Hagenouw in 2008 geen fiets. Toch heeft hij er wel een buitengewone belangstelling voor – om ze te verkopen dan. Hij ziet veel potentieel in de fietsenmarkt. Allereerst omdat de markt groot is: zo’n € 1 miljard omzet per jaar in Nederland. De markt is ook versnipperd: 2.400 fietsenwinkels met bijna evenveel eigenaren. Schaalgrootte is dus het toverwoord voor de toen 30-jarige Hagenouw. In 2009 koopt hij twee fietsenwinkels met de naam Hans Struijk. Het plan: opschalen tot een landelijke keten, goedkoper inkopen dan de lokale fietsenwinkels en dus de concurrentiepositie van meet af aan vastleggen. In 2012 wordt de webshop Fietsenwinkel.nl toegevoegd en dan gaat het hard. Inmiddels is de naam Hans Struijk vervangen door Fietsenwinkel.nl (ook voor de fysieke winkels) en verkocht de keten in 2016 bijna 10% van alle A-merk fietsen. Fietsenwinkel.nl is daarmee marktleider in Nederland, met jaarlijks 80% omzetgroei en inmiddels ook verkoopkanalen in België, Denemarken en Zweden.

Omni-channel fietsen verkopen

Vorig jaar groeide de website Fietsenwinkel.nl zo hard dat Bastiaan Hagenouw (CEO Fietsenwinkel.nl) het aandurfde alle zestien fysieke winkels van de hand te doen. En dus de helft van zijn omzet. Onbezonnen? Nee, onderdeel van een uitgedachte strategie. Inmiddels zijn er 11 nieuwe winkels voor in de plaats gekomen, veelal op grote bedrijventerreinen. Hagenouw: “Dit hebben we primair voor de verkoop van de populaire elektrische fietsen gedaan. Bij e-bikes willen consumenten de fiets graag kunnen zien en uitproberen en omdat ze veel harder gaan dan gewone fietsen is het fijner om dat in een verkeersvrije omgeving te doen. Onze nieuwe winkels hebben een outdoor testparcours.” Naast de eigen winkels heeft Fietsenwinkel.nl 200 servicepunten, geleid door bestaande fietsenwinkels of zelfstandige reparateurs. “We willen dat 80% van de bevolking een winkel binnen redelijke afstand heeft en een servicepunt op kleine afstand,” aldus Hagenouw.

Werken bij Fietsenwinkel.nl

Bastiaan Hagenouw was Consultant bij McKinsey en werkte als Investment Banker bij Lehman Brothers. Zijn partner CCO en COO Edouard Rekko is zijn carrière begonnen bij Heineken en werkte ook een aantal jaar voor het prestigieuze adviesbureau. In februari 2016 is Davy Louwers aangenomen als CFO van Fietsenwinkel.nl. Hij kende Hagenouw en Rekko van zijn tijd bij McKinsey en was daarna een tijd zelfstandig ondernemer. Werken bij een organisatie die wordt geleidt door drie McKinseyanen betekent resultaatgericht werken, op basis van data en op een ongekend hoog niveau – maar dan niet tachtig uur in de week. Zoals in het Financieel Dagblad (4 juni 2016) beschreven staat: “De mannen van Fietsenwinkel.nl kunnen niet in een glazen bol kijken. Wat zij wel doen, is snel aanhaken bij trends zodra die duidelijk worden. Ook als daarvoor het bedrijfsmodel radicaal op de schop moet.”

 

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.