Media Markt

Media Markt

Media Markt

Media Markt is vandaag de dag één van de drie grootste non-food retailers in Europa met bijna 1.000 winkels in 15 landen. Vroeger – eind jaren ’70 – was dat ondenkbaar. Want toen was het niet mogelijk om een wasmachine, koelkast, strijkijzer, radio én TV bij één winkel te kopen. In 1979 wisten de vier Media Markt pioneers dat er grote schaalvoordelen te halen waren bij het realiseren van één grote winkel voor allerlei soorten elektronica van verschillende merken. Ze openden de eerste winkel in München, Duitsland. Het idee: een grote winkel, met een breed aanbod van merkartikelen, voor de laagste prijs en aan de man gebracht middels opvallende reclame. Het was een doorslaand succes. In 1993 werd concurrent Saturn overgenomen en werd de Media-Saturn Holding opgericht. In 2015 was de totale jaaromzet 22 miljard euro en werkten er 65.000 mensen. Sinds 1996 is METRO Group de eigenaar van Media-Saturn Holding.

Innovatieve onderneming

Media Markt heeft het vanaf begin af aan anders aangepakt. Sterker nog: pionieren ligt aan de basis van het succes. Ook op het gebied van de bedrijfscultuur en het business-model hebben ze het totaal anders aangepakt. Store Managers van de Media Markt anno 1979 kregen meer verantwoordelijkheid dan gebruikelijk was voor een franchise-onderneming. Ze mochten zelf hun prijzen bepalen, het assortiment samenstellen en beslissen wanneer ze wel of niet opengingen. Met de groei van het bedrijf, een stijgende naamsbekendheid en de opkomst van online, zijn een aantal van deze vrijheden weggenomen. Desalniettemin zijn Store Managers nog steeds mede-eigenaar van hun winkel, bepalen zelf de winkelindeling en sluiten zelf hun inkoopcontracten. Die vrijheid en ruimte tot ondernemerschap geldt niet alleen voor de winkelmanagers, maar loopt door tot op het hoofdkantoor in allerlei verschillende disciplines.

De man van de Media Markt

https://youtu.be/JWiWriJB4vM

„Mehr als 98% unserer Kandidaten lesen regelmäßig unser Executive Journal. Melden Sie sich an und geben Sie Ihrer Karriere einen Boost.“

Susanne Tonnar - Partner

Abonnieren Sie den Newsletter für freie Stellen

Erhalten Sie jede Woche unsere neuesten Stellenangebote

  • Max. Dateigröße: 10 MB.
  • Dieses Feld dient zur Validierung und sollte nicht verändert werden.