Head of Commercial & Formule Control

Head of Commercial & Formule Control

 • Finance
 • Consumer
 • Veghel
 • Vanaf 10 jaar werkervaring
 • 3590 views
Deze vacature is al ingevuld. Ga naar de Jumbo Vacatures werkgeverspagina voor andere vacatures

Kandidaatprofiel*

 • Vanaf 10 jaar ervaring
 • Analytisch
 • Binnen retail, FMCG, of consulting
 • Strategische partner voor de business
 • Leiding over een team

* Uit onderzoek blijkt dat vrouwelijke kandidaten pas solliciteren als ze aan 100% van de eisen voldoen, terwijl mannelijke kandidaten dat al bij 60% doen. Dus herken jij je in deze uitdaging, maar aarzel je of je aan alle eisen voldoet? Dan zien we je CV graag tegemoet.

Download volledig profiel

Jumbo’s ondernemende cultuur, succesvolle buy&build-strategie en klantgerichte aanpak hebben van het bedrijf de op een na grootste supermarktketen van Nederland gemaakt. De Head Commercial & Formule Control fungeert met haar/zijn team als financieel geweten en strategisch partner voor de afdelingen commercie en formule en heeft daarmee grote impact op de P&L.

Over Jumbo

Jumbo is de afgelopen jaren hard gegroeid, mede dankzij vele acquisities (zoals van C1000, La Place en Emté) en innovaties (zoals Jumbo Foodmarkt en Jumbo Extra’s). Vanuit de vele supermarktvestigingen en het hoofdkantoor in Veghel werken duizenden mensen samen om elke dag weer ‘de leukste boodschap’ uit te dragen. Jumbo wil er namelijk voor zorgen dat boodschappen doen niet langer als een dagelijkse verplichting voelt, maar iets is waar klanten plezier aan beleven. Jumbo biedt hiervoor Zeven Zekerheden: euro’s goedkoper, service met een glimlach, voor ál je boodschappen, vers is ook echt vers, vlot winkelen, geldteruggarantie, en klantwensen centraal. Ook maatschappelijk verantwoord ondernemen is belangrijk voor Jumbo. Het bedrijf wil de komende jaren haar milieu-impact terugdringen, klanten stimuleren gezonde keuzes te maken, en lokaal betrokken zijn als goede en vertrouwde buur.

Jumbo is de snelstgroeiende foodretailer van Europa en is niet meer weg te denken uit het Nederlandse retaillandschap. Dit is te zien aan de vele filialen, in het nieuws dankzij berichtgeving over overnames, en intern aan continue professionalisering in alle lagen van de organisatie. Het bedrijf heeft de ambitie om te blijven groeien en een leidende Nederlandse speler in omnichannel retail te zijn. In 2021 bedroeg de omzet bijna tien miljard euro en had Jumbo een marktaandeel van 22%.

Een voorbeeld van de genoemde professionaliseringsslagen is de transformatie die de finance-afdeling op dit moment ondergaat. Hierbij wordt de verantwoordelijkheid voor reporting, planning en analyse gescheiden van die voor business control en financieel-strategische sturing. De Head Commercial & Formule Control wordt de strategisch partner van de afdelingen Commercie en Formule en is hierdoor breed betrokken bij de commerciële voorkant.

Vacature: Head Commercial & Formule Control

De Head of Commercial & Formule Control rapporteert aan de Director Finance, Peter van Erp, en geeft leiding aan een team van zeven business controllers. De Head of Commercial & Formule Control en haar/zijn team richten zich op de afdelingen Commercie en Formule, waar mede Buying & Merchandising en Marketing onder vallen. Deze portefeuille omhelst meerdere miljarden. Voor deze afdelingen is de Head of Commercial & Formule Control met haar/zijn team een strategische partner en financieel adviseur. Daarin werk je nauw samen met de Commercieel Directeur. De Head of Commercial & Formule Control heeft een tweetal peers die zich op andere afdelingen richten, en werkt met hen samen om synergieën te creëren en de continuïteit en kwaliteit van business control te waarborgen.

De Head of Commercial & Formule Control stelt door sturing en coaching het team in staat om een gelijkwaardige partner van de business te zijn. Zij/hij geeft hierin zelf het goede voorbeeld: prioriteren stellen, pro-actief ideeën aandragen, en nee zeggen tegen te grote risico’s of minder relevante projecten, hoort allemaal bij de verantwoordelijkheden van deze functie. De Head of Commercial & Formule Control werkt datagedreven en stimuleert ook het team hierin. Zij/hij identificeert belangrijke projecten en kansen en zorgt ervoor dat deze door het team tot een goed einde worden gebracht.

De Head of Commercial & Formule Control levert een bijdrage aan de bedrijfsbrede controllingstrategie. Zij/hij formuleert financieel beleid en doelstellingen voor Commercie en Formule, rekening houdend met externe ontwikkelingen en de finance-strategie. Denk aan onderwerpen zoals prijzen, assortiment, duurzaamheid. De Head of Commercial & Formule Control bewaakt de voortgang van de planning- en control-cyclus en stuurt bij waar nodig. Hierbij analyseert en evalueert zij/hij werkprocessen en systemen en identificeert en implementeert verbetermogelijkheden.

De Head of Commercial & Formule Control heeft niet alleen eigenaarschap over de adequate oplevering van kwantitatieve analyses, maar ook over het bieden van kwalitatieve toelichting en de doorvertaling naar actiegerichte inzichten en aanbevelingen. Ook identificeert, rapporteert en mitigeert de Head of Commercial & Formule Control, samen met het team, potentiële risico’s voor de afdelingen.

“In deze functie ben je een interne adviseur, het financiële geweten van de organisatie en een volwaardige strategische partner van de business. Omzet en marge zijn belangrijke drijvers van de P&L bij Jumbo. Daarover meedenken op niveau en vanuit een financieel oogpunt, maakt deze rol interessant en de impact groot. Zeker in deze tijd liggen er veel kansen en uitdagingen. Hoe gaat de inkoopafdeling bijvoorbeeld om met inflatie? En welke kansen, zoals het realiseren van media-inkomsten, kunnen we benutten buiten het traditionele supermarkt-businessmodel om?” – Koen Derks, Business Control Manager

Dit is een dynamische functie voor een ambitieuze en ervaren professional met sterk strategisch inzicht, of voor een voormalig strategieconsultant. De juiste kandidaat voor deze rol heeft uiteraard de nodige kennis van het vakgebied, maar heeft daarnaast ook

de vaardigheden of de potentie om een gedreven en coachend leider te zijn. Recent zijn er veranderingen in de finance-organisatie doorgevoerd. Het is mede aan de Head of Commercial & Formule Control om deze nieuwe manier van werken in de organisatie te verankeren, door een sterk voorbeeld te geven en kaders te scheppen. Ook laat de Head of Commercial & Formule Control zien wat het betekent om flexibel en wendbaar te zijn, en haar/zijn tijd in te zetten daar waar de meeste impact voor Jumbo behaald kan worden.

In deze functie kan de Head of Commercial & Formule Control zich verder ontplooien als (senior) leider en stevige strategische businesspartner. Jumbo biedt, naast een ondernemende cultuur, bovendien volop doorgroeimogelijkheden.

 

Interesse?

Jumbo werkt voor de invulling van deze vacature met Top of Minds.
Neem contact op met Annelijn Nijhuis via annelijn.nijhuis@topofminds.com om te laten weten dat je interesse hebt in deze vacature.

Contact

Annelijn Nijhuis Solliciteer

Download het uitgebreide functieprofiel

Download functieprofiel
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.