CollAction

CollAction

Power to the Crowd: met die gedachte lanceerden Ron van den Akker en Spencer Heijnen eind 2015 CollAction. Het concept achter crowdacting is vergelijkbaar met het meer bekende crowdfunding, met als voornaamste verschil dat het bij crowdacting over actie gaat, in plaats van over financiering. Vandaag de dag willen de meeste mensen graag een steentje bijdragen aan een betere wereld. Maar hoe? In je eentje vegetariër worden, minder ‘slechte’ kleding kopen of als enige huis in de straat overstappen op duurzame energie voelt vaak als een druppel op een gloeiende plaat.

Maar wat als dat soort acties niet langer op individueel niveau uitgevoerd worden, maar met duizenden – honderdduizenden, zelfs – over de hele wereld tegelijk? Dan maken we echt een vuist en, dus, impact. Dát is de gedachte achter CollAction: echte sociale verandering teweeg brengen door mensen overal ter wereld achter een bepaalde actie te scharen. Immers, collectieve problemen vereisen een collectieve aanpak. Daarmee is CollAction een sociale onderneming in de puurste zin van het woord, waarbij de wil om impact te maken groter is dan het winstbejag. Het uiteindelijke ideaal: crowdacting positioneren als een nieuwe manier om lokale en wereldwijde problemen aan te pakken.

Voor CollAction is het doel voor komend jaar duidelijk: meer projecten op het platform en meer mensen die aan die projecten meedoen. Met andere woorden: (nóg) meer impact maken. De afgelopen jaren werd CollAction grotendeels gerund door vrijwilligers en mensen die het naast hun ‘gewone’ baan doen. Dat zij er met de beperkte middelen en tijd in slaagden om via het platform ruim 100 projecten te pushen en meer dan 25.000 mensen te mobiliseren, is een prestatie waar ze bij CollAction gepast trots op zijn. Met als ‘paradepaardje’ de Slow Fashion Season-campagne die CollAction vorig jaar zelf lanceerde. Bijna 15.000 mensen zegden toe drie maanden lang – van juni tot en met september 2019 – geen nieuwe kleding meer te kopen. Liefst zou het platform uitpuilen met dit soort wezenlijke, succesvolle projecten.

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.