Carrièreadvies voor starters: Frederique en Julius over torenhoge ambities en tegenslagen

Gepubliceerd op: 02 feb 2024

Aan het begin van je carrière ligt de wereld aan je voeten. Maar je eerste baan moet wel meteen het hoogst haalbare zijn, vindt Julius Peeraer, masterstudent Quantative Finance. Frederique Duynstee, Associate bij Top of Minds, ziet het minder zwart-wit. Een gesprek over ‘aiming for the sky’ en wat te doen als het anders loopt.

 

Advies 1: Realiseer je dat je carrière vaak anders loopt dan gepland
Frederique: “Natuurlijk wil je je carrière vooraf graag helemaal uitstippelen, maar in de praktijk weet je nooit hoe het loopt.” Zelf begon Frederique na haar master Bedrijfskunde in 2021 bij een executivesearchbureau in Amsterdam. Een mooie eerste baan waar ze veel wilde leren. Het liep anders. Na drie maanden moest ze door een collectieve ontslagronde op zoek naar een nieuwe baan. “Ik heb even intens gebaald, en toen besloot ik niet bij de pakken neer te zitten. Binnen een week zat ik bij Top of Minds aan tafel, en een paar weken later lag er een aanbod. Dingen lopen vaak anders dan je denkt, maar dan kan het alsnog hartstikke goed uitpakken.”

 

Advies 2: Je eerste baan hoeft niet meteen het hoogst haalbare te zijn
Julius is ontzettend ambitieus. Als hij deze zomer zijn master Quantitative Finance (cum laude) afgerond heeft, is het tijd voor z’n eerste ‘echte’ baan. De beste investment banks en de top in consultingfirms: voor minder doet hij het eigenlijk niet. Julius: “Als ik op het hoogste niveau begin, kan ik altijd nog afzakken. Je vanaf een lagere positie omhoog werken, is moeilijk.” Frederique ziet het genuanceerder. “Mijn team bemiddelt veel investment bankers en consulting exits, dus ik herken de druk die je voelt. Maar ook als je bij een boutique firm begint, kun je later nog de stap naar de grotere partijen maken. In een kleinere omgeving kun je veel leren, soms meer dan bij de gevestigde namen. Met ambitie en talent kom je daar uiteindelijk alsnog, daar ben ik van overtuigd.”

Frederique Duynstee

2023-heden: Associate, Top of Minds
2023-2023: Research Consultant, Ebbinge
2021-2023: Werkstudent, Ebbinge
2019-2020: Werkstudent, Picnic

Julius Peeraer

2023-heden: Senior Financial Controller, Top of Minds
2022-2023: Junior Cost Controller, Top of Minds

 

 

Advies 3: Vraag proactief om feedback
Frederique: “Zowel bij mijn vorige werkgever als bij Top of Minds vroeg ik de eerste maanden regelmatig om feedback. ‘Wat vinden jullie goed gaan? Wat kan er beter?’ Collega’s reageren eigenlijk altijd positief. Het is de beste manier om te achterhalen hoe je het doet en de beste manier om snel te leren. Als iets niet goed gaat, kun je er meteen op inspelen. Waar je straks ook gaat werken, ik zou die eerste maanden gebruiken om met zoveel mogelijk mensen mee te kijken, en advies en feedback te vragen – beter te veel dan te weinig.” Julius twijfelt. “Als je ergens begint, wil je toch ook laten zien wat je in huis hebt? Je wilt niet die onzekere newbie zijn die de hele tijd vragen stelt of om bevestiging vraagt.” Volgens Frederique is er een goede balans tussen gemotiveerd zijn en laten zien wat je in je mars hebt. “Dat je in het begin nog niet alles kunt, is niet meer dan normaal.”

 

Advies 4: Investeer in je netwerk
Frederique: “Volgens mij hoef ik je dit advies niet meer te geven, want dat doe je al volop.” Julius, lachend: “Inderdaad. Er zijn duizenden netwerkborrels en business events van ING, ABN Amro, SeederDeBoer, BCG en al die anderen. Ik bezoek ze niet allemaal, maar wel veel. Ik ga gericht te werk: ik weet van tevoren wie ik wil spreken en stap op ze af. Door met zoveel mogelijk mensen te praten, krijg ik een veel beter beeld van hoe organisaties werken en waar de verschillen liggen. Nóg een voordeel van werken bij Top of Minds: er lopen hier veel oud-consultants van BCG en andere organisaties rond. Ik leer niet alleen veel van ze, maar ze hebben ook een enorm netwerk. Als ik een keer bij een gesprek met een interessante partij aan wil schuiven, kan dat. Dat zou denk ik een van mijn belangrijkste adviezen aan leeftijdgenoten zijn: ‘Start je carrière bij een executivesearchbureau’. Je leert er zoveel over verschillende bedrijven, wat er speelt en wat voor mensen er werken.”

Lees ook: Carrièreadvies voor starters: werken bij Top of Minds als kickstart voor je carrière.

Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.