Carrièreadvies - overstappen van corporate naar MKB - Melanie Meskers

Gepubliceerd op: 29 jun 2020

Veel professionals spelen met de gedachte om het gebaande pad binnen de corporate wereld te verlaten en hun eigen weg te zoeken in het MKB-landschap. In 2018 waagde Melanie Meskers de sprong. Na twintig jaar bij Unilever werd ze CCO van elho, een Nederlands familiebedrijf dat internationaal de toon aangeeft op de markt van kunststof design plantenbakken. Top of Minds ging met haar in gesprek over deze carrièrestap. 

Advies 1: Succes heb je samen
Als je Melanie vraagt naar de grootste successen uit haar carrière, denkt ze niet zozeer aan persoonlijke prestaties, maar aan wat ze samen met collega’s heeft bereikt. “Toen ik verantwoordelijk was voor de unit Home en Personal Care in de Benelux, hebben we als team een topprestatie neergezet. We hebben de business hard laten groeien in een sterk competitieve markt en tegelijkertijd een Benelux-organisatie opgezet en een grote overname succesvol geïmplementeerd. Met veel plezier kijk ik terug op die 4,5 jaar.”

Het component van samenwerking was ook een belangrijke factor in haar keuze voor elho. “Ik heb heel bewust de overstap gemaakt naar een kleinere organisatie,” aldus Melanie. “In mijn carrière bij Unilever heb ik veel verschillende categorieën gezien en ervaringen opgedaan. In mijn laatste rol had ik global verantwoordelijkheid met een langetermijnhorizon, maar ik miste het ‘samen met een team een business runnen’. Dat had ik eerder bij onderdelen binnen Unilever wel ervaren en dat wilde ik weer terugvinden in mijn nieuwe baan. Samen resultaten boeken, impact maken en verandering in gang zetten.” Zo kwam ze bij elho terecht, een internationaal familiebedrijf van Nederlandse origine met in het hoogseizoen 300 medewerkers, dat aan de vooravond van een grote professionaliseringsslag staat.

Advies 2: Draag je steentje bij aan een betere wereld
Op het eerste gezicht lijkt de stap van Unilever naar elho niet voor de hand te liggen, maar voor Melanie was het toch een logische keuze. “Unilever is een bedrijf dat haar verantwoordelijkheid voor de wereld heel serieus neemt. Dat wilde ik vasthouden. Bij elho is de missie intrinsiek onderdeel van de producten: meer mensen inspireren groen om zich heen te verzamelen en te genieten van de natuur.” Dat gaat veel verder dan alleen het produceren van aantrekkelijke potten. De productie draait volledig op de kracht van hun eigen windmolen in de achtertuin, 80% van alle grondstoffen die elho gebruikt is gerecycled en het doel is zelfs om daar 100% van te maken.

Advies 3: Zoek een uitdaging die echt bij jou past
Voor Melanie met elho in aanraking kwam, had ze nog nooit van elho gehoord. En dat terwijl ze erachter kwam meerdere elho potten in haar tuin te hebben staan. En dat is bij veel mensen zo. “elho vind je terug in heel veel huishoudens, maar de bekendheid van het merk is laag. Dat is een van de uitdagingen die ik hier de komende jaren wil oppakken: een echt consumentenmerk bouwen, de categorie laten groeien en de organisatieverandering vormgeven.

CV Melanie Meskers

2018 – nu
CCO, elho

2017 – 2018
Managing Director | FMCG | Consumer Goods | Marketing & Sales

2015 – 2017
Global Director Family Brands Cooking, Unilever

2011 – 2015
Category Director Baking, Unilever

2008 – 2011
Marketing Director Home & Personal Care Benelux, Unilever

Als je daar zo naar kijkt, is the sky the limit. Er liggen heel veel kansen om te groeien, zowel internationaal als digitaal. Onze grote ambitie is om binnen een aantal jaar de omzet te verdubbelen.” Door haar achtergrond bij Unilever komt Melanie uitermate welbeslagen ten ijs om het categoriedenken in de organisatie te brengen en een consumentenmerk te bouwen. “Toch kan ik mijn tanden hier ook in iets nieuws zetten, want de transitie vraagt om een ander en aanvullend soort leiderschap in dit bedrijf.”

Advies 4: Bereid je goed voor op de overgang
In meer dan 55 jaar heeft elho een bedrijf opgebouwd in meer dan 75 landen. Inmiddels is het bedrijf in handen van de tweede generatie. “Zij hebben ambitieuze plannen om de organisatie naar een volgende fase te brengen. Hiervoor bouwen we aan een high performing team dat nog meer vanuit de consument en klant gaat denken.” Daarom trekken ze talent aan van Melanie’s kaliber. Toch behoudt het bedrijf ook de karakteristieke voordelen van een familiebedrijf: korte lijnen waardoor strategische beslissingen snel genomen en geïmplementeerd kunnen worden.

Melanie bereidde zich voor op deze overgang door van te voren met veel mensen te praten. “Een aantal dingen zijn hetzelfde, of je nou in een grote of in een kleine organisatie werkt. Om succesvol te zijn moet je bijvoorbeeld je consumenten en klanten echt goed snappen. Maar bij het ene bedrijf is het vanzelfsprekend om te denken vanuit klantwinstgevendheid, en bij het andere nog niet. Ook heb je in een kleiner bedrijf minder processen, minder merken, minder data en minder mensen om de klus te klaren. Als je bij Unilever een business unit leidt, kun je je hele portfolio inzetten om te compenseren wanneer het even wat minder gaat met een van je merken. Hier bij elho hebben we maar één merk, dus ook maar één kans. Doordat ik me hierop had voorbereid kwam dit niet als een schok. En inmiddels worden er nieuwe labels aan het portfolio toegevoegd waar ook sterke groei uit wordt verwacht.”

Advies 5: Zorg dat je flexibel bent
“In maart werden we ermee geconfronteerd dat wereldwijd opeens 70% van onze winkels dicht waren,” vertelt Melanie. “Juist tijdens het hoogseizoen. De magazijnen stonden helemaal vol. Wij hebben toen heel snel moeten afschalen. Maar zodra de winkels weer opengingen, bleek hoe relevant onze purpose is. Mensen willen heel graag meer groen om zich heen. De business trekt zo snel weer aan dat we het bijna niet kunnen bijhouden. Op zo’n moment blijkt hoe belangrijk de wendbaarheid van je bedrijf is.”

Melanie fronst even terwijl ze terugdenkt aan de corona-periode. “Het klinkt heel gek, want natuurlijk wil niemand dit, maar zo’n crisis is wel de beste teambuildingactiviteit die je kunt wensen als bedrijf. Iedereen is zo veel meer verbonden met elkaar. En die verbondenheid is volgens mij het belangrijkste ingrediënt van een high-performing team: het gevoel dat mijn succes jouw succes is en jouw succes het mijne. Je moet het samendoen en er voor elkaar zijn in een team.”

Werken bij elho
Marlies Hoogvliet - Partner

“Meer dan 98% van onze kandidaten blijft onze nieuwsbrief lezen. Schrijf je in en geef jouw carrière een boost.”

Marlies Hoogvliet - Partner

Aanmelden voor vacaturenieuwsbrief

Iedere week de nieuwste vacatures van Top of Minds in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.